«Ο κ. Φορτσάκης έχει απόλυτο δίκαιο. Πιστεύει ότι οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους στη Σύγκλητο, όχι όμως και να “μπουκάρουν” στη συνεδρίαση διακόπτοντάς την» δήλωσε από την Κρήτη όπου βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. {{{ audio1 }}}

«Η μεταπολιτευτική παρεξήγηση πως τα πανεπιστήμια ανήκουν στο οποιονδήποτε και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει πρέπει να λάβει τέλος. Πρέπει να λάβει τέλος εδώ και τώρα» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος για να επισημάνει:

«Σας μιλώ από την Κρήτη και θέλω να σας δώσω δύο παραδείγματα που βρίσκονται στους αντίποδες των όσων συζητάμε στην Αθήνα:
α) Σε μεταπτυχιακό για τον ορυκτό πλούτο που απευθύνεται σε φοιτητές εκτός ΕΕ και με δίδακτρα, υπεβλήθησαν 90 αιτήσεις για 20 θέσεις.
β) Χθες (σ.σ. Τετάρτη) σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Ρεθύμνου και τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης διαμορφώσαμε το προσχέδιο και τον οδικό χάρτη της ίδρυσης στο Ρέθυμνο δύο προπτυχιακών τμημάτων για τη διοίκηση του τουρισμού. Ένα ξενόγλωσσο που θα απευθύνεται σε φοιτητές εκτός ΕΕ με δίδακτρα και ένα που θα απευθύνεται σε έλληνες φοιτητές».

Συγκεκριμένα ουπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ΕΔΕ που διέταξε για την απουσία του από τη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου.

Για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου

«Ήμουν προχθές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τον πανηγυρικό της 28ης Οκτωβρίου και μίλησα με τον κ. Φορτσάκη, με τον οποίο είμαστε σε καθημερινή επαφή. Μία θέση έχει η Πολιτεία και είναι πεντακάθαρη, σαφής και συγκεκριμένη. Τον στηρίζουμε, διότι πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η ιστορία της αντιμετώπισης του δημόσιου χώρου, διότι το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος, σαν να είναι το σπίτι καθενός και καθεμιάς. Πρόκειται για δημόσια περιουσία, για ένα αγαθό, τη δημόσια εκπαίδευση, που το Σύνταγμα έχει χαρίσει και απονείμει στο Δημόσιο αποκλειστικά, μην επιτρέποντας σε ιδιωτικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν. Εκεί σπουδάζουν τα παιδιά των Ελλήνων και Ελληνίδων και έχουν κοπιάσει να μπουν, συχνά αλλοτριώνοντας και τον εαυτό τους για να τηρήσουν τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Κανένας και καμιά δεν έχει το δικαίωμα να διαλύει συγκλήτους ή να μπαίνει δίκην μπουλουκιού στο χώρο της συνεδρίασης, να διαλύει τις συνεδριάσεις των οργάνων και να αναστέλλει τη διοικητική και διδακτική λειτουργία του πανεπιστημίου. Σ’ αυτό το μεταπολιτευτικό παραμύθι που ξεκίνησε ως αγώνας κατά της χούντας, νομιμοποιημένος απόλυτα στα μάτια όλου του πλανήτη, και συνεχίστηκε ως αγώνας για την κατάκτηση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια που επιτεύχθηκε, αλλά συνεχίζεται τώρα ως στρέβλωση και παραφθορά, ως μορφή συγκάλυψης πολιτικών, μικρών κινήτρων, ως πρόσχημα δήθεν αγώνων κατά των δήθεν παραβιάσεων του κράτους δικαίου, γιατί αυτές δεν υπάρχουν και υπάρχει πλήρης και ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο πανεπιστήμιο, πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη στρέβλωση. Και νομίζω ότι η αποφασιστική στάση του κ. Φορτσάκη είναι μια πολύ καλή στιγμή.»

Για την απουσία του από τη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου και την ΕΔΕ που διέταξε

«Θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα (η ΕΔΕ). Δεν μπορώ να μην το κάνω αυτό. Τι να μου πει το γραφείο μου; Ότι υπάρχει δοξολογία; Δεν το ξέρω εγώ αυτό; Αλλά πρέπει να ξέρω αν εκπροσωπώ τον Σαμαρά ή όχι. Δεν ειδοποιήθηκα γι’ αυτό. Εγγράφως ή τηλεφωνικώς, δεν ειδοποιήθηκα. Εκτός Αθηνών, η εκπροσώπηση της κυβέρνησης είναι δέσμια. Θα πας στη δοξολογία και στην παρέλαση, στην κατάθεση στεφάνου. Στην Αθήνα, όπου εκπροσωπείται ο πρωθυπουργός, δεν πας αυτόκλητος. Το πρόγραμμά μου είχε κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του πρωθυπουργού και παρουσία στην παρέλαση ως υπουργός Παιδείας.»