Μήνυμα στις αγορές μέσω ESM για στήριξη της Ελλάδας

Ενα βήμα πιο κοντά βρίσκεται πλέον η Ελλάδα στο να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ανοίξει, μετά το τέλος του Μνημονίου

Ενα βήμα πιο κοντά βρίσκεται πλέον η Ελλάδα στο να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ανοίξει, μετά το τέλος του Μνημονίου, προληπτική γραμμή χρηματοδότησης της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που είναι ίσως και ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσουν οι αγορές, οι οποίες «αναστατώθηκαν» από την αβεβαιότητα που δημιούργησε η αναγγελία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο στο τέλος του χρόνου. Αυτό βέβαια συνέβη την ώρα που σε όλη σε όλη την Ευρώπη κυριαρχούν αρνητικές προσδοκίες για τις προοπτικές της ανάπτυξης.
Την Τετάρτη, εν μέσω γενικής πτώσης των χρηματιστηρίων, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα το ξεπούλημα των ελληνικών χαρτιών (μετοχών και ομολόγων) από επενδυτές, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση και έδωσε επιχειρήματα στους δανειστές ότι «η χώρα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται υπό επιτήρηση».
Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών

Οπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, το ζητούμενο πλέον είναι η ψυχραιμία, η επιτάχυνση υλοποίησης (και σε καμία περίπτωση απόρριψης) των διαρθρωτικών αλλαγών και ο προσεκτικός σχεδιασμός προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα και να προχωρήσει η χώρα στο επόμενο στάδιο, χωρίς το Μνημόνιο.
Είναι προφανές ότι η επίδραση της πολιτικής αβεβαιότητας στις αγορές κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά οι ίδιοι σημειώνουν ότι «απαιτείται πολιτική βούληση για την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί» και ακόμη ότι «τα δεδομένα της οικονομίας δεν έχουν αλλάξει» για να δικαιολογείται αυτή η εικόνα.
Και αυτά είναι, όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργού Οικονομικών, από τη μία η σημαντική επιτυχία στη δημοσιονομική προσαρμογή και από την άλλη οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών (αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, νέο μισθολόγιο, συνενώσεις ασφαλιστικών ταμείων) και βρίσκονται στον κατάλογο των προαπαιτούμενων δράσεων.
Με αυτά τα δεδομένα το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να δοθούν οδηγίες ολοκλήρωσης του προγράμματος και υλοποίησης των υποχρεώσεων της χώρας ως το τέλος του χρόνου έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για το εσωτερικό αλλά και για τις αγορές.


ΔΝΤ και Eurogroup

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος δεν κρύβει την ενόχλησή του για τις φήμες, διαρροές ορισμένων κύκλων που μεταδίδουν ότι «βρίσκεται υπό επιτροπεία», έκανε δύο βήματα:
1. Ενημέρωσε την κυρία Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσει μετά το πέρας του προγράμματος στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς την οικονομική στήριξη του ΔΝΤ.
Μάλιστα θεωρεί ότι το κλίμα για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον ήταν καλύτερο των προσδοκιών και ότι η χώρα στα επόμενα βήματα θα έχει και τη στήριξη του ΔΝΤ.
2. Ενημέρωσε το Eurogroup για τη σημαντική δημοσιονομική επιτυχία της χώρας μας να κλείσει το 2014 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,6 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο έναντι του στόχου, που είναι 1,5% του ΑΕΠ, όσο και έναντι της περυσινής χρονιάς, που ήταν 0,8% του ΑΕΠ, γεγονός που εγγυάται και την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015. Αυτός είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός της χώρας ύστερα από δύο δεκαετίες.
Ακόμη μίλησε για την ολοκλήρωση του προγράμματος στο τέλος του έτους και την πρόθεση της χώρας να μη ζητήσει τις εναπομείνασες δόσεις της βοήθειας από το ΔΝΤ για το 2015-2016.
Στο Λουξεμβούργο όμως αντιμετώπισε τις πρώτες πιέσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος τις οποίες εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα, αν θέλει να έχει ένα «μαξιλάρι» απέναντι στις αγορές, θα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα που ακολουθεί εδώ και χρόνια. Και για να γίνει πιο σαφής, υπογράμμισε:
«Η προληπτική γραμμή συνοδεύεται από όρους. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης τήρηση του προγράμματος από την Ελλάδα, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη και την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών».


Πιέσεις και λάθη

Οπως εξηγούν παράγοντες που παρακολούθησαν τα όσα συνέβησαν σε Ουάσιγκτον και Λουξεμβούργο, η ελληνική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι «για μία ακόμη φορά έβαλε πρώτα τα παπούτσια (προανήγγειλε την έξοδο από το Μνημόνιο) και τώρα προσπαθεί να βάλει τις κάλτσες (να νομοθετήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί)».
Σε αυτές τις συνθήκες, οι οποίες δεν είναι άσχετες από το πολιτικό άγχος το οποίο έχει κυριεύσει πολλά κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός επί των Οικονομικών προσπαθεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το σχέδιο της επόμενης ημέρας.
Οπως θέλουν οι πληροφορίες, ο υπουργός έχει αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη τις επαφές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να ολοκληρώσουν τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας με ορίζοντα το 2020.
Οπως θα θυμούνται οι προσεκτικοί παρατηρητές των οικονομικών εξελίξεων, τον Νοέμβριο του 2012 οι προβλέψεις του Eurogroup και της τρόικας ήταν ότι το 2020 το χρέος θα βρισκόταν στο 128% του ΑΕΠ και, τότε, το ΔΝΤ ζήτησε να γίνουν παρεμβάσεις από τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ. Τότε αποφασίστηκαν η επαναγορά ελληνικών ομολόγων και η διαγραφή τους σε τιμές που ήταν πολύ χαμηλές λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε για τη χώρα.


Εκτοτε πέρασαν δύο χρόνια…

Από τις «ασκήσεις» που έχουν γίνει υπό το φως των νέων δεδομένων, δηλαδή των χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού (σ.σ.: τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα) και των υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα βρίσκεται κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020.


Τι ζητεί ο υπουργός Οικονομικών

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Χαρδούβελης προτίθεται να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αίτημα να μην προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος τα χρήματα που έχουν δοθεί από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (5 δισ. ευρώ το 2012 και 18 δισ. ευρώ το 2013) αλλά να υιοθετηθεί και για την Ελλάδα η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε από τους Ευρωπαίους στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.
Μια τυχόν τέτοια ρύθμιση την οποία η Ελλάδα μπορεί να απαιτήσει για λόγους «ίσης μεταχείρισης μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών» οδηγεί αυτόματα σε μεγάλη μείωση του χρέους πάνω από 12 μονάδες του ΑΕΠ.
Σε μείωση του χρέους μπορεί να οδηγήσει και η διαγραφή των χρημάτων του ΤΧΣ εφόσον δεν διατεθούν για τις πρόσθετες ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών που τυχόν θα προκύψουν μετά τα stress tests. Το αδιάθετο ποσό σήμερα είναι 11 δισ. ευρώ (6 μονάδες του ΑΕΠ).
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, το χρέος στην Ελλάδα βρίσκεται υπό έλεγχο, και μπορεί να ανοίξει γραμμή χρηματοδότησης χωρίς νέα χρήματα ως «εγγύηση» για την αναζήτηση περιορισμένων κεφαλαίων από τις αγορές στο μέλλον.
Ασφαλώς η Ελλάδα έχει δικαίωμα να ζητήσει την έξοδό της από το Μνημόνιο αρνούμενη τις υπόλοιπες δόσεις του δανείου από το ΔΝΤ, αλλά έχει σημασία για τις αγορές και τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας η έξοδος να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων.
Εδώ πλέον τίθεται το επόμενο ερώτημα αν θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση στη χώρα και ποιος θα είναι ο επιτηρητής εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Το ESM που θα βάλει τα λεφτά ή η Task Force και ο Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος ούτως ή άλλως παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα μας;».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία