Απέναντι σε μία κυβέρνηση Ερντογάν πεισματικά άπραγη μπροστά στην επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ζητά από την Τουρκία να επιτρέψει στους κούρδους να διασχίσουν τη μεθόριο για να υπερασπίσουν το Κομπάνι και τους κατοίκους που έχουν μείνει πίσω και απειλούνται με σφαγή.

«Δεν θέλουμε άλλη μία Σρεμπρένιτσα» λέει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, τη στιγμή που οι τζιχαντιστές προωθούνται βαθύτερα στο Κομπάνι έχοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το 40% της πόλης, όπως ανέφεραν διαδοχικά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν.

Το Ισλαμικό Κράτος (IS) έχει καταλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου την περιοχή όπου εδρεύει η τοπική κουρδική διοίκηση και το αρχηγείο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η κύρια πολιτοφυλακή των κούρδων της Συρίας.

«Δεν γνωρίζω τι πρόκειται να συμβεί γιατί εξαιτίας της απουσίας χερσαίας δύναμης θα είναι πολύ δύσκολο μόνο οι αεροπορικές επιδρομές να εμποδίσουν πιθανή κατάληψη της πόλης» δήλωσε ο Τόνι Μπλίνκεν από το Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες καταστάσεις στις οποίες η αμερικανική δράση ίσως να μην είναι αποτελεσματική.

«Υπάρχουν και άλλα Κομπάνι στο Ιράκ, υπάρχουν άλλα Κομάνι στη Συρία σε καθημερινή βάση» δήλωσε.

«Ελπίζω ότι δεν θα δούμε αποκεφαλισμούς» δήλωνε την ίδια στιγμή ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν Ντε Μιστούρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα του Κομπάνι στην αυτοάμυνα και το Ψήφισμα 2170 του ΟΗΕ ορίζει ότι όλοι πρέπει να κάνουν κάθε τι δυνατό για να αποτρέψουν τον κίνδυνο σφαγής.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα επισήμανε ότι 500 έως 700 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, παραμένουν στο Κομπάνι και 10.000 έως 13.000 άνθρωποι βρίσκονται στη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Στο τουρκικό έδαφος έχουν περάσει περισσότεροι από 180.000 κούρδοι.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία «στο βαθμό που δύναται να προστατεύσει τις αποτρεπτικές ενέργειες του [υπό τις ΗΠΑ] συνασπισμού» που επιχειρεί κατά των τζιχαντιστών, μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

«Όλοι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν» για να αποτρέψουν τον κίνδυνο σφαγής στο Κομπάνι, υπογράμμισε μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Αν η πόλη πέσει το πιθανότερο είναι ότι οι άμαχοι θα σφαγιστούν» είπε ο Ντι Μιστούρα παρουσιάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες.

«Εφόσον το Κομπάνι είναι πιθανόν να πέσει αν δεν βοηθηθεί, επιτρέψτε σ’ αυτούς που θέλουν να πάνε εκεί και να συμμετάσχουν στην άμυνά του, με επαρκή εξοπλισμό, ο εξοπλισμός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα» επανέλαβε απευθυνόμενος στην Τουρκία.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα σταματήσει με αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε ο ίδιος. «Η έκκλησή μας προς την Τουρκία έχει στόχο να λάβει επιπλέον μέτρα για να σταματήσει η προώθηση του Ισλαμικού Κράτους, διαφορετικά όλοι μας, της Τουρκίας περιλαμβανομένης, θα το μετανιώσουμε» τόνισε.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε την Παρασκευή ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) έχουν προωθηθεί βαθύτερα εντός του Κομπάνι παίρνοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου τον έλεγχο της περιοχής όπου εδρεύει η τοπική δοίκηση και το αρχηγείο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η κύρια πολιτοφυλακή των κούρδων της Συρίας.

«Έχουν καταλάβει σχεδόν το 40% [της πόλης]» δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters.

«Πήραν τον έλεγχο του ‘τετραγώνου ασφαλείας’ στο Κομπάνι», το οποίο περιλαμβάνει το στρατιωτικό συγκρότημα των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τη βάση των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και την έδρα του τοπικού συμβουλίου της πόλης, δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι αμερικανικές επιδρομές γύρω από το Κομπάνι συνεχίζονται με τα μαχητικά να εξαπολύουν άλλες εννέα επιθέσεις κατά στόχων των τζιχαντιστών γύρω από το Κομπάνι, βάσει ανακοίνωσης της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης.

Στην Τουρκία την ίδια στιγμή φθάνουν τους 31 οι νεκροί και 360 οι τραυματίες στις διαδηλώσεις των Κούρδων ανά τη χώρα κατά της αδράνειας της τουρκικής κυβέρνησης μπροστά στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε 1.000 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των ταραχών, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η αστυνομία κατέστειλε βίαια τις κουρδικές διαδηλώσεις.