Αναστασιάδης:Αποφάσισε αναστολή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Μία από τις πλέον αποφασιστικές κινήσεις προχώρησε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (έχοντας και τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων) να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για το πρώτο μέτρο αντίδρασης στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ήδη έχει ενημερωθεί η Αθήνα, η οποία στηρίζει την απόφαση του κύπριου Προέδρου. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ενώ ο υπήρξε και επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

Μία από τις πλέον αποφασιστικές κινήσεις προχώρησε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (έχοντας και τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων) να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για το πρώτο μέτρο αντίδρασης στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ήδη έχει ενημερωθεί η Αθήνα, η οποία στηρίζει την απόφαση του κύπριου Προέδρου. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ενώ ο υπήρξε και επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο 30 κινήσεων με μέτρα και δράσεις προς αποτροπή των τουρκικών ενεργειών, που οι τούρκοι έφτασαν στο σημείο να απειλούν με τα πολεμικά τους πλοία τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο εντός της ΑΟΖ Κύπρου, δεσμεύοντας παράλληλα και περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα αυτό που εξόργισε τους κυπρίους είναι η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προς τους ναυτιλλόμενους με την οποία δεσμεύει τις περιοχές στα τεμάχια 2,3 και 9 εντός της ΑΟΖ, για σεισμογραφικές έρευνες που θα διαρκέσουν από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου. Μία προκλητική ενέργεια εντός της ΑΟΖ κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση των αμερικανών που δηλώνουν ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο τους.

Όσον αφορά το πακέτο των 30 μέτρων και πράξεων ως αντίδραση για τις τουρκικές ενέργειες, αυτές θα αποφασιστούν εν καιρώ και όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάρει τις αποφάσεις του όταν ενώπιόν του τεθούν όλες οι εισηγήσεις και θα κάνει τις επιλογές του την ώρα που πρέπει και σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις προκλήσεις, όπως αυτές θα διαμορφωθούν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως είναι ασύμβατη η διεξαγωγή συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά μετά τις τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα αισθανθεί το κόστος.

Στο μεταξύ στην Αθήνα κατόπιν οδηγιών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Kerim Uras, στο υπουργείο Εξωτερικών, προς τον οποίον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

Τα Ηνωμένα Εθνη ενημερώθηκαν για τη διακοπή των συνομιλιών στο Κυπριακό

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερωθεί από το προεδρικό γραφείο για την απόφαση του κύπριου προέδρου Αναστασιάδη να μην παραστεί στη μεθαυριανή συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου.

Σε ανακοίνωση, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος έφτασε το απόγευμα στην Κύπρο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τους δύο διαπραγματευτές και τους αρχηγούς των κομμάτων, για να συζητήσει τρόπους για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Τα άλλα μέτρα αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου θα είναι επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, επιδίωξη συνάντησης με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, επιστολές προς όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, μελέτη προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επιπτώσεις σε όσους χρησιμοποιούν παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ η κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS δεν πρόκειται να σταματήσει τους σχεδιασμούς της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Ενέργειας, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τις κινήσεις των Τούρκων, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν τέθηκε οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρξει προσοχή, αλλά όχι κινδυνολογία.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού Κολοσσού Noble έφτασαν στην Κύπρο και συναντήθηκαν με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, τον οποίο ενημέρωσαν αναλυτικά για το πλάνο ανάπτυξης στο οικόπεδο 12.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική