Δεσμεύσεις για ακύρωση του μνημονίου με συνοπτικές διαδικασίες, ακόμη και «άρπα, κόλλα», αλλά και για αποφυγή κάθε είδους μονομερούς ενέργειας στο ζήτημα του χρέους και της δανειακής σύμβασης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται ως πραγματικότητα, προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση λίγες ημέρες πριν την κοινοβουλευτική μάχη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εν όψει της τριήμερης διαδικασίας ο Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε την Τρίτη το πρωί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σε μία κλειστή συνεδρίαση, με θέμα τα διαδικαστικά της συζήτησης στη Βουλή και χωρίς πολιτική εισήγηση του προέδρου του κόμματος,
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ζητήματα που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί και επιδιώκει να διασφαλίσει, είναι η κατά το δυνατόν συνεπής και συνεκτική παρουσία των ομιλητών κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να αποφευχθούν στραβοπατήματα και τυχόν αφορμές για αντεπιθέσεις από την συμπολίτευση (δεδομένης της διάστασης απόψεων σε σημαντικά ζητήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ).
Στο πλαίσιο αυτό, η συνεδρίαση της ΚΟ αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα άτυπο, εντατικό «φροντιστήριο» με θέμα τη γραμμή, την τακτική και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κατά το αμέσως προσεχές διάστημα. Από την εξέλιξη της συνεδρίασης θα κριθεί και το ποια πρόσωπα θα οριστούν και θα αναλάβουν το βάρος της εκπροσώπησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εν αναμονή όλων αυτών, ο Γ. Μπαλάφας δήλωσε χθες, μιλώντας στον ΒΗΜΑ Fm ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει «άρπα κόλλα» το μνημόνιο, αλλά και ότι δεν θα προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια για το ζήτημα του χρέους.
«Ακύρωση, λοιπόν, νομικά, συνταγματικά και κοινοβουλευτικά του Μνημονίου, των εφαρμοστικών νόμων και του μεσοπρόθεσμου. Με ένα ή δύο νόμους, δεν έχει σημασία… Αυτό έχει σημασία, η ακύρωση όπως τα ψήφισαν, πατ-κιουτ, άρπα-κόλλα, σε μια μέρα, με διαδικασίες κατεπείγοντος.
Εμείς, δημοκρατικά θα το κάνουμε, με διαδικασίες Βουλής, διότι θα το έχει ψηφίσει ο λαός πέντε μέρες πριν, βγάζοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του», υπογράμμισε οι κ. Μπαλάφας και συμπλήρωσε: «στο δημόσιο χρέος που συναρτάται με τη δανειακή σύμβαση, που δεν είναι μόνο ζήτημα του ελληνικού κράτους και έχει συνυπογραφεί με τους εταίρους και τους δανειστές, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία μονομερή ενέργεια, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, γιατί τους βολεύει. Εμείς, θα πάμε και θα πούμε –και το λέμε από τώρα και το έχουμε και στο πρόγραμμά μας και το εγκρίνει ο λαός –για μια δίκαιη διευθέτηση από μια διαπραγμάτευση πραγματική και όχι μούφα…»