Αλ.Τσίπρας: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευθεί, επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά, για την οποία λέει πως «αντί να απαιτεί τη χαλάρωση της θηλιάς στον λαιμό της, ζητάει να παραμείνει σφιχτή».

Την εκτίμηση πως το κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλάζει και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους για ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική οικονομία επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά, για την οποία λέει πως «αντί να απαιτεί τη χαλάρωση της θηλιάς στον λαιμό της, ζητάει να παραμείνει σφιχτή».

Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «το μοντέλο της τρόικας πεθαίνει υπό το βάρος της ελληνικής αποτυχίας».

Κατηγορεί ανοιχτά τον Αντώνη Σαμαρά πως «αντί να απαιτεί χαλάρωση αυτής της θηλιάς στον λαιμό της Ελλάδας, ζητάει να παραμείνει σφιχτή» κινούμενος στη «στρατηγική του καλού και υπάκουου μαθητή, που όχι μόνο κάνει καλά το μάθημά του, αλλά και ‘καρφώνει’ τους συμμαθητές του στη δασκάλα».

Παράλληλα, εγκαλεί την κυβέρνηση για το γεγονός ότι, όπως λέει, αντί «να σέρνει τον χορό της διεκδίκησης στην Ευρώπη για την αναγκαία αλλαγή πολιτικής, κραδαίνοντας τα δραματικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα της εσωτερικής υποτίμησης, επιδεικνύει αξιοσημείωτη επιμονή στο αυτομαστίγωμα του success story». Κατά τον κ. Τσίπρα, «η στρατηγική που από το 2012 έχει επιλέξει ο κ. Σαμαράς απομονώνει τη χώρα από τους φυσικούς της συμμάχους στην Ευρώπη που, έστω και δειλά, διεκδικούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη χαλάρωση της λιτότητας και τη συλλογική ανάπτυξη» και βάζει την Ελλάδα απέναντι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Όπως τονίζει στο άρθρο του, η «Ελλάδα έχει σήμερα όλες τις δυνατότητες να μετατραπεί από πειραματόζωο της κρίσης σε χώρα εμβρυουλκό μιας νέας ελπίδας στην Ευρώπη, αλλά και το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να βροντοφωνάξει στην Ευρώπη: ‘Ως εδώ!’».

Αναφέρει ακόμη πως «η εικόνα της Ελλάδας δεν είναι αυτή του 2010, καθώς έχουν όλοι καταλάβει ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε άδικα και έχει γίνει το εξιλαστήριο θύμα».

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμά πως πλέον υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα. «Γι αυτό και σήμερα η Ευρώπη ακούει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον ξορκίζει. Άλλωστε, θεσμικοί πυλώνες της, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό την προεδρία Ντράγκι, έχουν ανακοινώσει σειρά μέτρων οιονεί ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς προηγούμενο» τονίζει, κάνοντας λόγο για μέτρα που: «Όταν τα είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος μας εγκαλούσαν ως δήθεν ακραίους, που θα βγάζαμε την Ελλάδα από την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής, δεν προϋποθέτει εφαρμογή μνημονίων και είναι το πλαίσιο στο οποίο υπάρχει περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε ισότιμους εταίρους και όχι ανάμεσα σε δανειστές που απαιτούν και δανειζόμενους που υλοποιούν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση πως αντί να κάνει σημαία αυτή την αλλαγή πολιτικής, τάσσεται με το στρατόπεδο του Βερολίνου.

«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Σαμαράς ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαπραγματευτεί. Ακριβώς γιατί έχει πλέον ταυτιστεί με το μνημόνιο και την καταστροφή. Γιατί πιστεύει και ο ίδιος βαθιά στις καταστροφικές πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύεται για μια σειρά μέτρων που, όπως λέει, θα ανακουφίσουν την κοινωνία και που αναζωογονούν την εσωτερική αγορά και τη ζήτηση, μέτρα που «είναι εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και αδιαπραγμάτευτα».

«Προετοιμαζόμαστε παράλληλα συστηματικά και για την πραγματική, επίπονη και δύσκολη διαπραγμάτευση που μόνον εμείς μπορούμε να κάνουμε. Με σχέδιο και συμμαχίες. Με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του εναπομείναντος με ρήτρα ανάπτυξης. Με την επίγνωση, όμως, ότι δεν είναι υπόθεση μιας κυβέρνησης, ενός κόμματος ή επιλεγμένων τεχνοκρατών, αλλά όλης της κοινωνίας. Με ισχυρά επιχειρήματα και διεθνείς συμμαχίες. Είναι εθνική υπόθεση» καταλήγει στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk