Σε επιφυλακή συνεχίζουν να βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ρεθύμνου σχετικά με τον εντοπισμό του κροκόδειλου που εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή, 4 Ιουλίου, από δύο πυροσβέστες στη λίμνη του Φράγματος Ποταμών.
Οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και έχουν ήδη περιφράξει την περιοχή με πλέγματα ώστε να μην μπορούν κάτοικοι και επισκέπτες να προσεγγίσουν την περιοχή, όπως αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύουν τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα». Επίσης τοποθετήθηκαν και σχετικές πινακίδες που απαγορεύουν την κολύμβηση στη λίμνη, κάτι το οποίο απαγορευόταν και πριν από τον εντοπισμό του ερπετού.
Μάλιστα αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Πέτρος Λυμπεράκης, ο οποίος θα διερευνήσει το χώρο για να συντονιστεί στη συνέχεια η επιχείρηση παγίδευσής του κροκόδειλου, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Παράλληλα, συνεχίζονται και οι έρευνες για τον «ιδιοκτήτη» του ερπετού, ο οποίος φέρεται να εγκατέλειψε τον κροκόδειλο στη λίμνη, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Οδηγίες από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας
Το τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνης εξέδωσε ανακοίνωση την Δευτέρα 7 Ιουλίου σχετικά με την εμφάνιση κροκόδειλου στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Ποταμών.
«Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ερπετού στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Ποταμών. Εμφάνιση του ερπετού σημειώθηκε στο τμήμα της λίμνης προς Βολιώνες. Όπως βεβαιώνει ειδικός ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου το ερπετό δεν αναμένεται να απομακρυνθεί από το νερό και τις όχθες της λίμνης , άλλα είναι δυνατόν να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο των νερών της λίμνης. Ως εκ τούτου, οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, εφόσον δεν κολυμπούν στην λίμνη και παραμένουν μακριά από τις όχθες της . Υπενθυμίζεται δε ότι ,ανεξάρτητα από το παραπάνω γεγονός, το κολύμπι στην λίμνη Ποταμών απαγορεύεται.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του φράγματος με συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΑΚ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε:

  • Άμεση τοποθέτηση περίφραξης στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό
  • Άμεση τοποθέτηση πινακίδων κινδύνου σε ελληνικά και αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στην λίμνη
  • Επιτήρηση της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η επιχείρηση εντοπισμού και απομάκρυνσης του ερπετού από την λίμνη αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα της εβδομάδας με συνεργασία ΟΑΚ και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης».
Ανακοίνωση Διεύθυνσης Δασών
Τη ρητή απαγόρευση της εισαγωγής, εξαγωγής, κατοχής και διατήρησης όλων των κροκοδειλοειδών με σκοπό την εμπορία και τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά, προκειμένου τα ζώα αυτά να χρησιμοποιηθούν σαν προσωπικά ή οικιακά, όπως αυτή προβλέπεται από τη διεθνή συνθήκη, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου.
Η Διεύθυνση Δασών με αφορμή την εμφάνιση κροκόδειλου στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών, εκφράζει την έκπληξή της και αναφέρεται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των παραβατών, τονίζοντας ταυτόχρονα τις απρόβλεπτες, όπως τις χαρακτηρίζει συνέπειες που επιφέρει στην ισορροπία η ύπαρξη κροκόδειλου.
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δασών τονίζει: «Η πρόσφατη εμφάνιση κροκοδείλου, ενός ξενικού άγριου είδους, στην περιοχή του Φράγματος Ποταμών, Νομού Ρεθύμνης, προκάλεσε κατ’ αρχήν δυσπιστία και μετέπειτα έκπληξη για το γεγονός. Η ύπαρξή του στην περιοχή έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην ισορροπία του οικοσυστήματος, με σοβαρούς κινδύνους για εξαφάνιση ιθαγενών ειδών και την εν γένει διαταραχή του οικοσυστήματος λόγω της ανεξέλεγκτης εισαγωγής ενός ιδιαίτερα επιθετικού είδους θηρευτή. Ερωτήματα προκαλούνται για τον τρόπο που το ζώο βρέθηκε στο φράγμα. Με αφορμή το ανωτέρω γεγονός, αλλά κι παρόμοιες περιπτώσεις στις οποίες άγρια ζώα που υπήρξαν κατοικίδια, αφήνονται ανεξέλεγκτα και ελεύθερα σε διάφορες περιοχές δημιουργείται η ανάγκη για διευκρίνηση των κανόνων που ισχύουν σχετικά με την εμπορία και τη διακίνηση άγριων ειδών της πανίδας ή της χλωρίδας.

Η εμπορία και η εισαγωγή του κροκοδείλου αλλά και άλλων άγριων ζώων και φυτών στη χώρα διέπονται από διεθνείς κανόνες. Η αρχική ιδέα για τη θέσπισή τους αφορούσε στην προστασία ειδών ελέφαντα και τίγρης που κυνηγιούνται και θανατώνονται για να πωληθούν μέρη τους (δέρμα, χαυλιόδοντες, κλπ.), πίσω στη δεκαετία του 60. Πιο συγκεκριμένα, το εμπόριο ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση, ρυθμίζεται από τη Διεθνή Σύμβαση ή Συνθήκη CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), που κυρώθηκε στη χώρα μας με τον Ν. 2055/1992.

Σήμερα, η αξία του διεθνούς εμπορίου αγρίων ειδών υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια και η Συνθήκη περιλαμβάνει ελέγχους σε πάνω από 35.000 είδη φυτών και ζώων, επεκτείνεται δε και σε πολλά παράγωγα προϊόντα τους, όπως τρόφιμα (χαβιάρι, κλπ.) γούνες και δέρματα ζώων, προϊόντα ξύλου και ξυλεία, κοράλλια, κλπ. Η Σύμβαση επίσης καθορίζει κανόνες για το εμπόριο ειδών που δεν κινδυνεύουν σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ύπαρξη των συγκεκριμένων φυσικών πόρων στο μέλλον.
Τα κράτη-μέρη της Σύμβασης, μιας από τις πολυπληθέστερες συμβάσεις σε εφαρμογή (σήμερα 180 μέρη και η Ελλάδα), έχουν συμφωνήσει στην τήρηση και εφαρμογή ενιαίων αρχών, κανόνων και συγκεκριμένων διαδικασιών διακίνησης και εμπορίας των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας, προκειμένου να προστατευτούν σε παγκόσμιο επίπεδο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη. Βασική αρχή της Συνθήκης είναι ότι το εμπόριο και η διακίνηση ειδών CITES (ζωντανά ή νεκρά, μέρη ή προϊόντα τους, δείγματα, υβρίδια και παράγωγα) γίνεται μέσω ενός ενιαίου συστήματος αδειοδότησης και πιστοποιητικών διακίνησης ή κατοχής τους που εκδίδονται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές CITES.

Με σχετική ΚΥΑ, η εφαρμογή της Σύμβασης CITES έχει ανατεθεί στα αρμόδια Διαχειριστικά όργανα CITES, τις δασικές και τελωνειακές αρχές του Κράτους, με την Ελληνική Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CITES, (ΥΠΕΚΑ) και εννέα Περιφερειακές Διαχειριστικές Αρχές (περιλαμβάνεται και η περιφερειακή Διαχειριστική Αρχή Κρήτης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση). Η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, όπως και όλες οι άλλες δασικές υπηρεσίες της Κρήτης αποτελούν τα όργανα επιβολής της Συνθήκης του 1ου επιπέδου.

Όλα τα είδη κροκοδειλοειδών (αλιγάτορες, caimans και κροκόδειλοι), περιλαμβάνονται στη σύμβαση (κυρίως Παράρτημα Α), με σαφή απαγόρευση για τα ζώντα ζώα της εισαγωγής, εξαγωγής, κατοχής και διατήρησής τους με σκοπό των ανωτέρω ενεργειών το εμπόριο και τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά προκειμένου τα ζώα αυτά να χρησιμοποιηθούν σαν προσωπικά ή οικιακά, είτε αυτή καθεαυτή η κατοχή και διατήρησή τους για προσωπικούς ή οικιακούς λόγους. Για τους παραβάτες προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Η ανωτέρω απαγόρευση δεν ισχύει εφόσον πρόκειται για ζώα που αποκτήθηκαν ή εισήχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν να αρχίσουν να εφαρμόζονται για το συγκεκριμένο δείγμα οι σχετικές απαγορευτικές διατάξεις, γεγονός που πρέπει να πιστοποιείται.

Η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της έχει διενεργήσει και διενεργεί ελέγχους ιδιαίτερα σε καταστήματα πώλησης οικιακών ζώων (pet shops) με στόχο τον έλεγχο της εμπορίας ειδών της άγριας πανίδας εφαρμόζοντας την ανωτέρω Συνθήκη».