Σύλληψη γερμανού που κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ

Ένα νέο σκάνδαλο κατασκοπείας έκανε την εμφάνισή του στη Γερμανία και αναμένεται να προκαλέσει νέα προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις Βερολίνου – Ουάσινγκτον. Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν έναν Γερμανό που εργάζεται στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND με την υποψία ότι ήταν διπλός πράκτορας και διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο.

Ένα νέο σκάνδαλο κατασκοπείας έκανε την εμφάνισή του στη Γερμανία και αναμένεται να προκαλέσει νέα προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις Βερολίνου – Ουάσινγκτον.

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν έναν Γερμανό που εργάζεται στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND με την υποψία ότι ήταν διπλός πράκτορας και διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Η σύλληψη ενός 31χρονου Γερμανού με την υποψία ότι διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό μιας ξένης χώρας ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία δεν διευκρίνισε ωστόσο την χώρα για την οποία φέρεται ότι εργαζόταν.

Επικαλούμενος την ανακοίνωση αυτή, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στίβεν Ζάιμπερτ είπε: «Δεν θα κάνω εικασίες όσον αφορά ποια υπηρεσία πληροφοριών αφορά» αυτή η σύλληψη.

Ο Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η Μέρκελ τηλεφώνησε στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αργότερα χθες, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν η καγκελάριος αναφέρθηκε στην σύλληψη κατά την συνομιλία της με τον αμερικανό πρόεδρο. Σημείωσε απλώς ότι οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν κατά την συζήτησή τους στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Και στις ΗΠΑ μια εκπρόσωπος του Ομπάμα επέλεξε επίσης να σιωπήσει. «Κανένα σχόλιο» δήλωσε η Κέιτλιν Χέιντεν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον.

Κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπάρχουν υποψίες ότι ο άνδρας, ο οποίος εργάζεται στην γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND, κατασκόπευε μια τρέχουσα κοινοβουλευτική έρευνα στο Βερολίνο για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις.

Η γερμανική δημόσια τηλεόραση και γερμανικά περιοδικά συνέδεσαν την υπόθεση αυτή με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδονται από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος ήταν τεχνικός στην BND και πληρωνόταν σε μετρητά για να παραδίδει ψηφιακά αντίγραφα γερμανικών διαβαθμισμένων εγγράφων σε έναν πράκτορα των ΗΠΑ σε συναντήσεις που είχαν.

Η εφημερίδα Bild αναφέρει για τον συλληφθέντα ότι εργαζόταν σε μια μονάδα τεχνικής υποστήριξης της BND, καταδεικνύοντας μια ομοιότητα μεταξύ αυτού και του Έντουαρντ Σνόουντεν, του καταμηνυτή ατασθαλιών, ο οποίος εργαζόταν επίσης ως τεχνικός σύμβουλος για την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι ο φερόμενος ως κατάσκοπος παρέδωσε περισσότερα από 218 σκαναρισμένα έγγραφα από το 2012, τα οποία είχε αποθηκεύσει σε USB, έναντι 25.000 ευρώ κατά την διάρκεια τριών συναντήσεων που είχε στην γειτονική Αυστρία.

Σύμφωνα και πάλι με την γερμανική εφημερίδα, τουλάχιστον τρία από τα έγγραφα που παρέδωσε αφορούν μια κοινοβουλευτική έρευνα σε εξέλιξη για το πόσο μεγάλη απειλή θέτουν οι επιχειρήσεις της NSA στην Γερμανία.

Δημόσια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παράλληλα ότι ο ύποπτος συνελήφθη την Δευτέρα, αρχικά με την υποψία ότι κατασκόπευε για την Ρωσία, αλλά παραδέχθηκε κατά την ανάκρισή του ότι παρέδιδε στοιχεία στις ΗΠΑ.

Η Γερμανία ανταλλάσσει τακτικά πληροφορίες με τις ΗΠΑ, αλλά η σχέση μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκε εξαιτίας των αποκαλύψεων πέρυσι ότι η αμερικανική NSA παρακολουθούσε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας επικοινωνίες χιλιάδων γερμανών πολιτών, ενώ αποκαλύφθηκε επίσης ότι παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο και της καγκελαρίου Μέρκελ.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk