Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δυόμισι χρόνια με εντυπωσιακή πλειοψηφία: 409 ψήφοι επί συνόλου 612 έγκυρων ψηφοδελτίων.

Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Ευρωβουλής επιδιώκει και επιτυγχάνει την επανεκλογή του, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle. Σύμφωνα με τη -συνηθισμένη σε αυτές τις περιπτώσεις- συμφωνία μεταξύ των πολιτικών ομάδων, ο Σουλτς θα αποχωρήσει στα μέσα της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή σε δυόμισι χρόνια, ώστε να τον διαδεχθεί χριστιανοδημοκράτης.

Η επανεκλογή Σουλτς σημαίνει ασφαλώς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να διεκδικεί μεγαλύτερη ισχύ. Αποτελεί άλλωστε και επιβράβευση για την αυξημένη επιρροή που έχει κατοχυρώσει το Κοινοβούλιο με τη νέα διαδικασία εκλογής προέδρου της Κομισιόν.

Η διαδικασία αυτή πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, τόνισε ο ίδιος ο Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο μετά την επανεκλογή του. Ανέφερε επίσης ως πρώτη προτεραιότητα της Ευρωβουλής για τα επόμενα δυόμισι χρόνια να γίνουν «περισσότερα νομοθετικά βήματα» για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.


Ψηφοφορία με… απρόοπτα

Από την ψηφοφορία στο Στρασβούργο δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Με χειμαρρώδη λόγο, ο Ισπανός Πάμπλο Ιγκλέσιας, υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωβουλής, κατήγγειλε την πολιτική της τρόικας και υποστήριξε ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν γίνει «αποικίες», υπερέβη όμως κατά πολύ τον χρόνο ομιλίας του με αποτέλεσμα να τον διακόψει ο προεδρεύων Τζιοβάνι Πιτέλα. Εκείνος συνέχισε χωρίς μικρόφωνο, μέχρι να ολοκληρώσει την αγόρευσή του.

Από την πλευρά των ευρωσκεπτικιστών, η εκπρόσωπος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» Μπεατρίς φον Στορχ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Μάρτιν Σουλτς και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου -ένα αίτημα άνευ ουσίας, καθώς στην προκειμένη περίπτωση ο κανονισμός προβλέπει μυστική ψηφοφορία.