Τη μείωση των εντάσεων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας πρότεινε η πρώτη, σε μια κίνηση-έκπληξη, μία μόλις ημέρα μετά τις τελευταίες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η Πιονγιάνγκ πρότεινε να σταματήσουν πλήρως «όλες οι εχθρικές ενέργειες» αυτή την εβδομάδα, αλλά έθεσε μία σειρά από όρους που θεωρείται ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί από τη Σεούλ.

Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βορείου Κορέας, επικαλούμενα σχετικές αναφορές της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας, η Πιονγιάνγκ πρότεινε να τερματίσουν οι δύο χώρες τις στρατιωτικές εχθροπραξίες, τον ψυχολογικό πόλεμο και τις κριτικές, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα.

Η Σεούλ θα πρέπει να ακυρώσει τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Αύγουστο, εάν πρόκειται να συμφωνήσει με την πρόταση της Πιονγιάνγκ, αναφέρει η Επιτροπή.

Ένας άλλος όρος που έθεσε η Βόρειος Κορέα είναι να μην ασκεί κριτική η Νότιο Κορέα στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, μια απαίτηση που έχει θεωρηθεί απαράδεκτη από τη Σεούλ.

Ενώ μια τέτοια πρόταση συμφιλίωσης αποτελεί ασυνήθιστη κίνηση από την Πιονγιάνγκ, κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο αργότερα ακολούθησαν εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων της διεξαγωγής πυρηνικών δοκιμών καθώς και απειλών για ενδεχόμενες πυρηνικές επιθέσεις.

Η Νότια Κορέα αντέδρασε επιφυλακτικά στην πρόταση της Βόρειας.

«Θα εξετάσουμε την πρόταση της Επιτροπής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενοποίησης της χώρας αυτής.