Ο εκ των αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για τις Μεταφορές Σιμ Κάλας αντικαθιστά για δεύτερη φορά σε τέσσερις μήνες τον Ολι Ρεν στη θέση του Επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.
Ο κ. Ρεν αποχωρεί οριστικά από την Κομισιόν. Τη θέση του έχει ήδη λάβει εκπροσωπώντας την Φινλανδία ο πρώην πρωθυπουργός της Γιούρκι Κατάινεν. Το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο κ. Κατάινεν σε ολόκληρη τη νέα θητεία της Κομισιόν που αρχίζει το Νοέμβριο θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.
Στη δεύτερη θητεία αντικατάστασης του κ. Ρεν, ο κ. Κάλας θα παραμείνει ως το Νοέμβριο όταν και αναμένεται να αναλάβει ο νέος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη θέση.
Οι θέσεις του Κάλας
Ο κ. Κάλας ήταν παρών ως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κατά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat στις 23 Απριλίου αλλά και κατά την έναρξη της συζήτησης επί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Μάιο.
Λίγο αργότερα, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής (https://www.tovima.gr/finance/article/?aid=594460) ο κ. Κάλας είχε υποστηρίξει ότι αν η Ελλάδα είχα αποφασίσει να φύγει από το ευρώ «αυτό θα σήμαινε πενταπλάσια υποχώρηση της ευημερίας».
Παράλληλα επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη ρύθμιση του χρέους λέγοντας ότι «τα περιθώρια είναι μικρά»