Την εκτίμηση ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που μετέχουν στα τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι πιθανό μικρές, δεδομένου ότι έχουν ήδη γίνει οι απαιτούμενες κινήσεις πριν των αποτελεσμάτων της ΕΚΤ εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεση που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση (Technical Failures Most Likely Outcome of ECB Stress Test) μόλις το 10% των συμμετεχόντων στο παγκόσμιο τραπεζικό συνέδριο της Fitch Ratings δήλωσε ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποτυχίες στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ και θα αποκαλυφθεί μεγάλη έλλειψη κεφαλαίων, με αποτέλεσμα πολλές τράπεζες να χρειασθεί να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η άσκηση της ΕΚΤ υπήρξε ο καταλύτης προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων δανείων τους και στην κατασκευή κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.

«Η πρόοδος διαφέρει μεταξύ των τραπεζών που περιλαμβάνονται στην άσκηση και έτσι μπορεί να υπάρξουν μερικές αποτυχίες όπου οι τράπεζες είναι αφερέγγυες και απαιτούνται περαιτέρω διορθωτικές ενέργειες. Αυτές είναι πιθανόν να είναι δεύτερης κατηγορίας τράπεζες με πιο περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές», σημειώνεται στην έκθεση.