Η ασπιρίνη δεν θα πρέπει να χορηγείται για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή σύμφωνα με σύσταση προς τους γιατρούς που εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στη Βρετανία. Σύμφωνα με το βρετανικό αρμόδιο όργανο, στην περίπτωση των συγκεκριμένων ασθενών δεν είναι βέβαιο ότι το παυσίπονο έχει αποτέλεσμα στην πρόληψη των θρομβώσεων ούτε ότι είναι ασφαλέστερο από άλλα αντιπηκτικά φάρμακα τα οποία έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια διαδεδομένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας – μόνο στη Βρετανία υπολογίζεται ότι πλήττει περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα εκ των οποίων περισσότερα από το ένα τέταρτο παραμένουν αδιάγνωστα. Η πάθηση αυξάνει κατά πέντε φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και για τον λόγο αυτό στα άτομα που την εμφανίζουν χορηγούνται συχνά αντιπηκτικά φάρμακα. Η ασπιρίνη, η οποία έχει αντιπηκτική δράση και θεωρείται εν γένει ασφαλής, προτιμάται ιδιαίτερα εδώ και περισσότερο από μια εικοσαετία από τους βρετανούς γιατρούς σε σχέση με άλλα αντιπηκτικά φάρμακα. Το ίδιο άλλωστε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (National Institute for Health and Care Ecxellence – Nice) είχε συστήσει τη χρήση της ειδικά για τους ασθενείς με μαρμαρυγή το 2006 (πρόκειται μάλιστα για τη μοναδική σύσταση του Ιδρύματος η οποία ενέκρινε την χορήγηση ασπιρίνης για προληπτικούς λόγους).

Ανάκληση παλαιότερης σύστασης

Τώρα το Nice ανακαλεί αυτή την προηγούμενη σύσταση και συστήνει πλέον στους γιατρούς να αποφεύγουν τη χορήγηση ασπιρίνης ειδικά στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. «Η ασπιρίνη έχει λειτουργήσει κατά κάποιον τρόπο σαν ένα προπέτασμα καπνού στο ζήτημα της αντιπηκτικότητας» δήλωσε ο Κάμπελ Κάουαν, πρόεδρος της ομάδας των ειδικών που συνέταξε τη σύσταση, «Τώρα ξέρουμε ότι η ασπιρίνη δεν είναι ασφαλέστερη ενώ είναι αμφισβητήσιμο αν έχει πραγματικά επίδραση, επομένως η ασπιρίνη δεν συνιστάται πλέον για την πρόληψη των εγκεφαλικών στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή».

Ο ειδικός τόνισε πάντως ότι οι ασθενείς με μαρμαρυγή που λαμβάνουν ήδη αγωγή με ασπιρίνη δεν θα πρέπει να τη διακόψουν χωρίς συνεννόηση με τον γιατρό τους εφόσον ενδέχεται το φάρμακο να τους χορηγείται για κάποια άλλη αιτία. Τόσο ο δρ Κάουαν όσο και το Nice υπογράμμισαν εξάλλου ότι η σύσταση για την αποφυγή της ασπιρίνης δεν σημαίνει επίσης σύσταση για την αποφυγή των άλλων αντιπηκτικών φαρμάκων – αντιθέτως, όπως επεσήμαναν, αυτά θα πρέπει να χορηγούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με μαρμαρυγή καθώς μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.