Η οικονομία της Κίνας δεν θα προσγειωθεί απότομα, αλλά θα διατηρήσει μεσαίους έως υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ.

Ο Κετσιάνγκ επεσήμανε επίσης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, ότι αναμένει πως η οικονομία της Κίνας, δεύτερη από πλευράς μεγέθους μετά τις ΗΠΑ, να αναπτυχθεί με ρυθμό τουλάχιστον 7,5% και ο πληθωρισμός να μην αυξηθεί περισσότερο από 3,5%.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Πεκίνο δεν θα καταφύγει σε ισχυρά μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά θα προωθήσει στοχευμένα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων.

«Έχουν υπάρξει ορισμένες συζητήσεις βάσει των οποίων η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία θα οδηγηθεί σε απότομη προσγείωση. Εδώ θα είμαι απολύτως ξεκάθαρος και θα το τονίσω: αυτό δεν θα συμβεί», είπε ο Λι Κετσιάνγκ.

«Πιστεύω ότι η κινεζική οικονομία θα διατηρήσει έναν μεσαίο έως υψηλό αναπτυξιακό ρυθμό μακροπρόθεσμα», είπε. «Έτσι, ο ελάχιστος ρυθμός ανάπτυξης που αναμένουμε είναι 7,5% ώστε να διασφαλιστεί ότι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και το ταβάνι για την άνοδο του δείκτη τιμών λιανικής δεν θα υπερβεί το 3,5%, ώστε να μην επηρεαστούν οι ζωές των ανθρώπων».