Ένα σχέδιο που θα αποδώσει πολύ γρήγορα σε κρίσιμους τομείς για την καθημερινότητα των πολιτών και παράλληλα θα στηρίξει τους πραγματικά αδύναμους, επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Η επιδίωξη είναι μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και να κερδίσει τις εντυπώσεις στο πρώτο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί του ανασχηματισμού, χωρίς όμως να τίθεται και σε κίνδυνο η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την ταχύτερη υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία της με την τρόικα στα πλαίσια του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία διάθεση να βγει από τις ράγες που κινείται και να πέσει στην παγίδα της παροχολογίας.
«Όλα θα γίνουν στοχευμένα με αργά, αλλά σταθερά βήματα και χωρίς να διαταραχθεί το πρόγραμμα»τονίζουν από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση για ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων.
Εν μέσω των μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες για επικέντρωση της ελληνικής κυβέρνησης στηνεκπλήρωσή των υποχρεώσεων της, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι θα παραμείνει πιστό στο πλαίσιο που έχει τεθεί, καθησυχάζοντας τους πιστωτές.
Ο βασικός στόχος είναι να απαιτήσει η ελληνική πλευρά, και αυτό θα πράξει με μεγαλύτερη ένταση από εδώ και πέρα, αλλαγές στη συνταγή της τρόικας, εκεί όπου απέτυχε, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι η μείωση των φόρων.
Επί της ουσίας, καθώς έχει αρχίσει και η συζήτηση για το μεγάλο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, δεν τίθεται ζήτημα συνολικής διαπραγμάτευσης του οικονομικού προγράμματος, διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο να τορπίλιζε την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς στην παρούσα φάση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν και θέλουν άμεσα να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα, μη αρνούμενοι ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ο ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράςστις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχει με τις ηγεσίες όλων των υπουργείων ήταν απόλυτα σαφής:«Θέλω λύσεις άμεσα και όχι λόγια». Σε όλους έχει ξεκαθαρίσει τον κεντρικό κυβερνητικό στόχο ζήτησε να μη χαθεί ούτε μια μέρα.
Είναι οι κλασσικές οδηγίες όλων των πρωθυπουργών προς τους υπουργούς τους, αλλά αυτή τη φορά, ειδικά σε μια περίοδο που θέλει να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι κάτι αρχίζει σταδιακά να αλλάζει.
Το βασικό για τον Πρωθυπουργό είναι να προχωρήσουν άμεσες παρεμβάσεις που είναι επιβεβλημένες όσο ποτέ άλλοτε, εκτός από το οικονομικό πεδίο και στους τομείς της απασχόλησης, της υγείας, παιδείας και των μεγάλων ΔΕΚΟ του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ.α.
Το κρίσιμο για τον κ. Σαμαρά είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις «ταχείας απόδοσης» που θα υπηρετούν τον κεντρικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών. Π.χ. η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών,Μιχάλη Χρυσοχοϊδηγια τη μείωση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ήταν μια θετική είδηση.
Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από θετικές ειδήσεις, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και θέλουν άμεσα να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες κινήσεις από υπουργούς παραγωγικών υπουργείων, ώστε να δοθεί η εικόνα στους πολίτες πως αρχίζει και βελτιώνεται η κατάσταση και πως αντιμετωπίζονται σταδιακά οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Φθάνει μόνο αυτό; Προφανώς και η κυβέρνηση δεν θέλει να μείνει στη μείωση της τιμής των εισιτηρίων ή στην πτώση των τιμών του γάλακτος και του ψωμιού, όπως ορίζουν και οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά να υπάρξουν άμεσα και παρεμβάσεις για τους ανέργους, κ.α..
Την ίδια στιγμή σε όποιο πεδίο υπάρχει πρόβλημα θα γίνονται παρεμβάσεις, όπως στο ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, αλλά με την επισήμανση από το Μέγαρο Μαξίμου ότι συνολικά δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την τρόικα για το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ.