Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε στη Χεβρώνα τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου και μέλος της Χαμάς, Αζίζ Ντουέικ, στο πλαίσιο της επιχείρησής του για τον εντοπισμό των τριών Ισραηλινών εφήβων που απήχθησαν την περασμένη Πέμπτη.

«Ο Στρατός επικεντρώνεται σε αυτούς που συμμετείχαν, που ενεπλάκησαν ή έχουν πληροφορίες για τον τόπο όπου βρίσκονται οι Γκιλάντ Σαέρ, Ναφτάλι Φρένκελ και Εγιάλ Γιφράχ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Πίτερ Λέρνερ.

Από το βράδυ της απαγωγής μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχαν συλληφθεί 150 Παλαιστίνιοι, κυρίως μέλη της Χαμάς.

Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής Χασάν Γιούσεφ, ιδρυτικό στέλεχος της Χαμάς.

Οι Αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεαρών Ισραηλινών. Τα ΜΜΕ μιλούν για δύο 16χρονους και έναν 19χρονο.

Οι τρεις εξαφανίστηκαν την Πέμπτη το βράδυ την ώρα που έκαναν ότο-στοπ κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Ετζιόν, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των παλαιστινιακών πόλεων της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αμπάς-Νετανιάχου

Τη Δευτέρα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την απαγωγή των τριών Ισραηλινών, καταγγέλλοντάς την όπως τις «ισραηλινές παραβιάσεις που επακολούθησαν», σε επίσημη ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον Μαχμούντ Αμπάς ότι υπολογίζει στη βοήθειά του για τον εντοπισμό των τριών εφήβων, ενώ ο στρατός διεξάγει μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή της Χεβρώνας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 2.500 στρατιωτών, τη μεγαλύτερη στη Δυτική Όχθη μετά το τέλος της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης το 2005. Η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Όχθης έχει αποκλειστεί.

«Ελπίζω ότι μπορώ να υπολογίζω στη βοήθειά σας για τον εντοπισμό των εφήβων που απήχθησαν. Οι απαγωγείς προέρχονται από μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής και εκεί επέστρεψαν» μετά την απαγωγή, δήλωσε ο Νετανιάχου στον Αμπάς κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του. Είναι η πρώτη απευθείας πολιτική επαφή μεταξύ των δύο ανδρών από το 2012.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι πίσω από την εξαφάνιση βρίσκεται η Χαμάς και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

«Αυτοί που έκαναν την απαγωγή είναι άνθρωποι της Χαμάς» είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, αυτήν την στιγμή επικεντρώνουμε όλες μας τις προσπάθειες στο να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι τρεις απαχθέντες» υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, στρατηγός Αντνάν αλ Ντάμιρι χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες του Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή δεν διαθέτει καμία εξουσία» στην περιοχή του Γκους Ετζιόν.

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στη λεγόμενη ζώνη C, η οποία είναι υπό τον πλήρη έλεγχο, πολιτικό και στρατιωτικό, του Ισραήλ.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των τριών εφήβων που πιστεύεται ότι απήχθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προειδοποιώντας ότι η απαγωγή των νέων μπορεί να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.