«Από σήμερα, Τρίτη, ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία του Μύρτου είναι κλειστός και θα παραμείνει για τις επόμενες 25 ημέρες από σήμερα, δηλαδή στα μέσα Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα» επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, γενικός γραμματέας δημοσίων έργων. «Η επέμβαση που γίνεται από τους εργολάβους είναι στον δρόμο που οδηγεί στην παραλία για την αποφυγή κάποιου τραυματισμού».

Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο σημείο, με σκοπό τη διευκόλυνση των εργασιών: «Ανακοινώνεται ότι για τη διευκόλυνση τεχνικών εργασιών στην περιοχή του Μύρτου στην Κεφαλονιά εκδόθηκε σήμερα 17.06.2014 απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Τάξης Κεφαλληνίας για την απαγόρευση (ως και την 12.07.2014) της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην οδική πρόσβαση που οδηγεί στην παραλία του Μύρτου και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση στον οικισμό Διβαράτα».​

Την ανάγκη να κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στην πασίγνωστη παραλία του Μύρτου Κεφαλλονιάς είχε ζητήσει με έγγραφό του το υπουργείο Υποδομών από τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με το έγγραφό του [κατεπείγουσα έναρξη των εργασιών του έργου «Αντιμετώπιση βλαβών το οδικό δίκτυο Νήσου Κεφαλληνίας με αποκατάσταση καταπτώσεων κατά θέσεις (Α’ φάση)», το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου Δ1/ο/2117/13.6.2014] το υπουργείο ζητά το κλείσιμο του δρόμου για ένα μήνα (25 ημέρες) λόγω των εργασιών που πρέπει να γίνουν στην περιοχή του Χάρακα. Σημείο το οποίο είχε κλείσει για να δίνουν οι απαραίτητες εργασίες πριν από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου στις 26 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο έγγραφο του ΥΠΟΜΕΔΙ, «μετά την υπογραφή της από 6.6.2014 σύμβασης για την εκτέλεση του έργου του θέματος των συσκέψεων που έγιναν στα γραφεία της Δ/νουσας Υπηρεσίας στις 11 και 12 Ιουνίου 2014 της επί τόπου αυτοψίας στην περιοχή των έργων και δεδομένης της μεγάλης επικινδυνότητας που ήδη υφίσταται στην οδό που οδηγεί στην παραλία του Μύρτου, η οποία επιβεβαιώνεται και από τη συνημμένη γνωμάτευση του μελετητή του έργου και των ειδικών εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΜΕΔΙ, σας καλούμε:

α) να δώσετε εντολή στον ανάδοχο του έργου να αρχίσει αμέσως τις εργασίες κατασκευής της απαιτούμενης οδού πρόσβασης της αποκόλλησης των επικρεμάμενων βράχων και την κατασκευή των δύο ισχυρών φρακτών ανάσχεσης βραχοπτώσεων στην περιοχή ανάντη της παραλίας του Μύρτου.

β) να μεριμνήσετε για τη διακοπή της πρόσβασης στην παραλία του Μύρτου σε συνεργασία με τον Ανάδοχο και τις αρμόδιες Αρχές, δεδομένου ότι ο ήδη υφιστάμενος σοβαρός κίνδυνος βραχοπτώσεων θα ενταθεί κατά την διάρκεια εκτέλεσης των ανωτέρω εργασιών».

«Ξεκίνησε ήδη μια εργολαβία αντιστήριξης των βραχοπτώσεων καθώς κάτω από τον επαρχιακό δρόμο στο σημείο Χάρακας είχαμε κατολισθήσεις» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος επισημαίνοντας: «Ούτως ή άλλως το σημείο του Χάρακα ήταν κλειστό πριν από τους δύο σεισμούς».

Όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς κ. Σωτήρης Κουρής, «τώρα βρέθηκε ο εργολάβος ο οποίος θα «προστατέψει» τον Μύρτο από τις βροχοπτώσεις. Διότι στην περιοχή υπάρχει μια βραχομάζα επικίνδυνη. Δόθηκε λοιπόν εντολή να κλείσει ο δρόμος μέχρι τα μέσα Ιουλίου».

Αρκετοί πάντως είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί τα έργα καθυστέρησαν τέσσερις ολόκληρους μήνες και γιατί η διάσημη παραλία πρέπει να κλείσει έστω και για 25 ημέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Δεν αργήσαμε καθόλου. Αντιθέτως κάναμε πολύ γρήγορα. Η διαδικασία προστασίας και αποκατάστασης ξεκίνησε περί τα μέσα Μαρτίου. Μέχρι τότε προτεραιότητα όλων ήταν η πολιτική προστασία» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος για την κατάσταση μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Η δημοπράτηση έγινε εξαιρετικά γρήγορα, αυτό που καθυστέρησε περίπου δύο μήνες ήταν η εκπόνηση των μελετών, γιατί έπρεπε να γίνουν σωστά από τα αρμόδια κλιμάκια»
συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας επιμένοντας πως ο τρόπος που αντέδρασε η κυβέρνηση στην περίπτωση της Κεφαλλονιάς ήταν εξαιρετικά άμεση.

Η τοπική εφημερίδα «Ανεξάρτητος» αναφέρει πάντως σε δημοσίευμά της πως ο δήμος προτείνει την παράταση του έργου ως τον Σεπτέμβριο καθώς η μη προσβασιμότητα της διάσημης παραλίας του Μύρτου «θα επιφέρει τεράστια ζημιά στον τουρισμό του νησιού μας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, που έχει ήδη πληγεί από τους δύο ισχυρούς σεισμούς αλλά και την οικονομική κρίση».

«Ίσως μπορούσε να πάρει παράταση το έργο αλλά ποιος διακινδυνεύει κάτι τέτοιο», σχολίασε ο κ. Κουρής, «είναι πολύ επικίνδυνο για όλους».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε «Το Βήμα» τη Δευτέρα με τον δήμαρχο του νησιού, ο κ. Αλέξανδρος Παρίσης δήλωσε πως θα υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των τοπικών αρχών όπου θα εξετάσουν την κατάσταση και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η παραλία του Μύρτου είναι διάσημη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών που επισκέπτονται το νησί του Ιονίου. Μάλιστα στον διαδικτυακό τόπο tripadvisor.com.gr η εν λόγω παραλία με τη λευκή άμμο και τα καταγάλανα νερά βρίσκεται στην 7η θέση, σύμφωνα με τις κριτικές των επισκεπτών, στη λίστα με τις 10 καλύτερες παραλίες της χώρας μας για το 2014.