Η Σερβία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τη Γερμανία, δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Η Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Σερβίας-Γερμανίας είναι πολύ καλές και ότι η επίσκεψη του κ. Βούτσιτς στη χώρα της συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι συζήτησε με την καγκελάριο της Γερμανίας πολύ σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του επιθυμεί ακόμη περισσότερες γερμανικές επενδύσεις. Φυσικά, τόνισε, η Σερβία θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτήν και εργάζεται για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την υιοθέτηση νόμων προς αυτή την κατεύθυνση, με ταχείς ρυθμούς.

Η Σερβία θα αποτελέσει σύμβολο σταθερότητας και η Γερμανία δεν θα πρέπει να αναμένει κανένα πρόβλημα από τη Σερβία, πρόσθεσε ο κ. Βούτσιτς, σημειώνοντας πως η χώρα του θα προωθήσει την ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλους τους γείτονές της.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική χώρα για τη Σερβία σε ολόκληρη την ΕΕ και παρά το γεγονός ότι η Σερβία είναι πολύ μικρή για να αποτελεί εταίρο της Γερμανίας, επιθυμεί να καταστεί σύμμαχός της.

Τέλος, ευχαρίστησε την Άνγκελα Μέρκελ για τη βοήθεια που παρείχε η Γερμανία στη χώρα του κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πλημμυρών.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ικανοποιημένη με την επίσκεψη του σέρβου πρωθυπουργού και ανέφερε πως στη μεταξύ τους συνάντηση συζήτησαν ζητήματα που άπτονται της κατάστασης στη Σερβία και των προοπτικών της χώρας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλές, επιβεβαίωσε η κ. Μέρκελ, επισημαίνοντας πως περίπου 400.000 Σέρβοι ζουν στη Γερμανία και πως η χώρα της είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Σερβίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα των συνομιλιών υπήρξε η διμερής οικονομική συνεργασία.

Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ακόμη πως ο κ. Βούτσιτς την ενημέρωσε για την πρόθεσή του να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, θέτοντας την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας ως προτεραιότητές του.

Η κ. Μέρκελ ενημέρωσε τον συνομιλητή της ότι η ενίσχυση της γερμανικής οικονομικής παρουσίας στη Σερβία εξαρτάται από την ποιότητα της νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας, η Γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησε πως «υπήρξε σημαντική πρόοδος» που οδήγησε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Σερβίας, τον περασμένο Ιανουάριο.

Τώρα, ήρθε η ώρα να «ανοίξει» το πρώτο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων και η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε η κ. Μέρκελ, επισημαίνοντας πως, όπως όλες οι χώρες, έτσι και η Σερβία θα πρέπει να φέρει εις πέρας όλη τη διαδικασία.

Σημείωσε δε πως οι συνομιλίες θα αφορούν -μεταξύ άλλων- την έννομη τάξη, την οικονομική προσαρμογή και τις σχέσεις με το Κόσοβο.

Συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο

Στη διάρκεια των δηλώσεών της η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να οργανώσει συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο Βερολίνο, στις 28 Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τους πρωθυπουργούς και υπουργούς των χωρών της περιοχής να συμμετάσχουν.

Στόχος, όπως είπε, είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομής.

Πρόθεση των διοργανωτών είναι να συνεχιστεί η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου, σε ετήσια βάση, κάθε φορά από άλλη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη Γερμανία, τη σκυτάλη παίρνει η Αυστρία.

Σκοπός αυτών των συνεδρίων θα είναι να ενημερώνονται τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την κατάσταση στην περιοχή, ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Για τον South Stream

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, ο σέρβος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, τονίζοντας ότι η υλοποίησή του δεν εξαρτάται από τη Σερβία.

Ερωτηθείς εάν η Σερβία θέλει να συνεχιστεί η κατασκευή του αγωγού, ο κ. Βούτσιτς απάντησε πως «το μέλλον θα δείξει εάν θα υλοποιηθεί ή όχι το έργο» και πρόσθεσε: «Δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ».

Μετά τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Βούτσιτς είχε συνομιλίες και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.