Σαφές σήμα για τη σταδιακή μείωση των φόρων χωρίς να απειλούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι έδωσε ο δανός επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη από την Ουάσιγκτον το απόγευμα της Τρίτης στο περιθώριο της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα.


«Αναφορικά με τους φορολογικούς συντελεστές, ασφαλώς και συμφωνώ ότι οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί και είναι κάτι που συζητάμε εδώ και καιρό. Επομένως, είναι κάτι που θα το υποστήριζα σθεναρά αλλά βέβαια πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» τόνισε για πρώτη φορά ο κ. Τόμσεν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Ερωτηθείς για το νέο υπουργό Οικονομικών κ.Γκίκα Χαρδούβεληο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι παρότι δεν συνηθίζεται στέλεχος του ΔΝΤ να κάνει σχόλια για προσωπικότητες αυτή τη φορά θα σπάσει αυτή τη γενική αρχή:«Γνωρίζω το νέο υπουργό Οικονομικών από το παρελθόν και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του»είπε για τον κ. Χαρδούβελη.
«Χάρηκα για τη συνεργασία με τον Γιάννη»είπε εξάλλου για τον απερχόμενο Υπουργό κ.Γιάννη Στουρνάρααλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για την τοποθέτηση του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Για την υπόθεση της απομάκρυνσης του κ.Χάρη Θεοχάρηο δανός ελεγκτής είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει συγκεκριμένα πρόσωπα προσθέτοντας ωστόσο με νόημα ότι ελπίζει να μην συνιστά πισωγύρισμα για την πρόοδο στον τομέα της οργάνωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Για το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015, ο κ. Τόμσεν επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο εκτιμά ότι υπάρχει αλλά τάχθηκε κατά των οριζόντων μέτρων μείωσης μισθών και συντάξεων για την κάλυψή του. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στην αξιολόγηση του Φθινοπώρου στην Αθήνα λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στο Δημόσιο. Αφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν μέτρα που λήγουν για να καλυφθεί το όποιο κενό. Όπως είναι γνωστό, ένα από αυτά είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και ότι όλες οι τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες. Παράλληλα όμως παραδέχτηκε ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι ελαφρώς δυσμενέστερες από αυτές της Τράπεζας της Ελλάδας και παρέπεμψε σταstresstestτης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Επισήμανε ότι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί με προσοχή είναι τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, συνδέοντας το θέμα και με τις θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Η πορεία της Ελλάδας προς τον ενάρετο κύκλο αρχίζει να σταθεροποιείται» σημείωσε ο ελεγκτής του ΔΝΤ προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του ο στόχος για την επιστροφή σε θετικό έδαφος μέσα στη χρονιά θα επιβεβαιωθεί.
Για το μεγάλο ζήτημα του ελληνικού χρέους ανέφερε ότι δεν εξετάστηκε στην τελευταία αξιολόγηση και ότι θα τεθεί το Φθινόπωρο. Ο ίδιος εκτιμά ότι το πλαίσιο για τη βιωσιμότητά τα επόμενα χρόνια έχει τεθεί αλλά απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες και από την Ελλάδα και από τους Ευρωπαίους χωρίς να αποκλείει περαιτέρω επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων μέτρα τα οποία «δεν συνιστούν απαραιτήτως κούρεμα» όπως είπε.
Για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών ο κ. Τόμσεν είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποφύγει ένα νέο δάνειο από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης εφόσον ξαναβγεί στις αγορές, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και μέρος του υπολοίπου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά ταstresstest.

Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ
Το δικό του μήνυμα, που δεν είναι άλλο να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας, με στόχο να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016 έστειλε το ΔΝΤ με την έκθεση του η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Μετά τους επαίνους για επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος η έμφαση δίνεται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων (πιθανότατα με την επιμήκυνση μέτρων όπως η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα) για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015 που όμως θεωρείται περιορισμένο και κυρίως να επιτευχθούν συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2016.
Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει την μεγάλη δημοσιονομική πρόοδο που έχει συντελεστεί ειδικά την τελευταία διετία, και υπογραμμίζει την επιστροφή των επενδυτών στη χώρα μας.
Διαπιστώνει όμως άνοδο της φτώχειας (από 20% το 2009 σε 23% το 2012) αλλά και μεγάλη κόπωση για τις μεταρρυθμίσεις.
Επισημαίνει ότι η πολιτική στήριξη στο πρόγραμμα είναι εύθραυστη, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού έχει μειωμένη πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στο κοινοβούλιο των 300 μελών. «Αυτό καθιστά δύσκολο να προχωρήσουν με τόλμη και γρήγορα με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» τονίζει το κλιμάκιο των ελεγκτών, ομολογώντας μάλιστα ότι η συμφωνία έκλεισε περίπου «άρον – άρον», με σημαντικές καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνιών για να «κλείσει» ένα ικανό πακέτο πολιτικής που θα δικαιολογούσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής.
Οι βασικές κατευθύνσεις για μέτρα και παρεμβάσεις είναι οι εξής:
1.Να καλυφθεί δημοσιονομικό «κενό» 2 δισ. ευρώ για το 2015. Η εκτίμηση αυτή θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Ως πρώτη λύση προβάλλει η επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016, αλλιώς μέχρι τότε η «τρύπα» υπολογίζεται να φτάσει σε 3,7 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί το «κενό», στην επιστολή τους που συνοδεύει την έκθεση, ο πρωθυπουργός και οι κύριοι Στουρνάρας και Προβόπουλος συνυπογράφουν την δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για την επίτευξη των στόχων.
2.Να καλυφθεί χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το Χρέος θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για να λήψη μέτρων από τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμες.
3.Να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με έλεγχο των δαπανών για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα στο δημόσιο.
4.Να προχωρήσουν οι απολύσεις στο δημόσιο σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί
5.Να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις και να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.
6.Να εξεταστούν νέες παρεμβάσεις στους κατώτερους μισθούς
7.Να εξεταστούν περικοπές όχι μόνο στις υψηλές συντάξεις αφού οι δαπάνες συνταξιοδότησης παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% του ΑΕΠ).
8.Να υπάρξουν πιο δραστικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χωρίς «πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του».Η τελευταία αιχμή αφορά στην απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη από τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων.
Το χρονοδιάγραμμα
Όπως έγραψε tovima.gr, Ο «Γολγοθάς» του Φθινοπώρου για την κυβέρνηση θα κυλήσει ως εξής:
– Σεπτέμβριος – μέτρα για το 2015. Το ΔΝΤ ζητεί παράταση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης και το 2015 ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Σημειώνει πάντως ότι το θέμα θα (ξανά)συζητηθεί και με την Κομισιόν ως το τέλος Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς στο πλαίσιο της κατάρτισης του Προϋπολογισμού του 2015. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το Ταμείο αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το θέμα της μείωσης των υψηλών φορολογικών συντελεστών εφόσον καταγραφεί διατηρήσιμη υπερ – απόδοση των φορολογικών εσόδων.
– Οκτώβριος – μισθοί στο Δημόσιο. Το δεύτερο σε τρία χρόνια Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο προβλέπεται ότι θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο και θα εφαρμοστεί από 1.1.2015. Θα έχει στόχο την παροχή κινήτρων σε υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα αλλά μοιραία θα συνεπάγεται (εκτός από αυξήσεις) και νέες μειώσεις μισθών εφόσον οι παρεμβάσεις θα έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα. Στόχος είναι η «αποσυμπίεση της μισθολογικής κατανομής και προς τις δύο κατευθύνσεις (σ.σ.: αυξήσεις και μειώσεις μισθών) και η σύνδεσή της με τα προσόντα, την επίδοση και τις θέσεις ευθύνης» αναφέρει η έκθεση. Παράλληλα προβλέπεται νέο σχήμα κινητικότητας για 6.000 υπαλλήλους μέσα το 2014.
– Νοέμβριος – νέο Ασφαλιστικό: Αμέσως μετά τα μισθολογικά του Δημοσίου, στο τέλος Νοεμβρίου η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το νέο ασφαλιστικό το οποίο θα στηρίζεται στις καινούργιες αναλογιστικές μελέτες και θα αφορά ολόκληρο το σύστημα συμπεριλαμβανομένων των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα, το ΔΝΤ επιμένει για την πλήρη κατάργηση των τριετιών, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην επανεξέταση του κατώτατου μισθού από 1.1.2017.