Διαπραγματεύσεις μέχρι το παρά πέντε της ανακοίνωσης της νέας κυβέρνησης κρατούσαν σε αγωνία αρκετούς υπουργούς και από την πλευρά του ΠαΣοΚ, μολονότι ο Ευ. Βενιζέλος είχε φροντίσει να τους ενημερώσει για τις θέσεις που θα καταλάμβαναν στην κυβέρνηση. Παραδείγματος χάριν, μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν στον αέρα η ανάληψη του υπουργείου Παιδείας από τον Ανδρ. Λοβέρδο, ο οποίος προτιμούσε ένα παραγωγικό υπουργείο. Εν τέλει η εξίσωση της νέας κυβέρνησης κατέληξε στο να παραδώσει το ΠαΣοΚ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να πάρει σε αντάλλαγμα το υπουργείο Παιδείας.Βεβαίως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν παραδόθηκε ακριβώς από το ΠαΣοΚ, καθώς ο Π. Κουκουλόπουλος αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητες το ΕΣΠΑ και τη φυτική και ζωική παραγωγή.

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη μετέδιδαν ότι τοΠαΣοΚ είναι ικανοποιημένο από τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, επειδή χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, στον αριθμό των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών διατηρούνται οι αναλογίες που υπήρχαν μεταξύ των δύο κομμάτων.
Ωστόσο, υπάρχει δυσαρέσκεια σε μεγάλο τμήμα του κόμματος και της ΚΟ, όχι για τις επιλογές των «πράσινων» υπουργών και υφυπουργών οι οποίοι προέρχονται από όλες τις τάσεις του ΠαΣοΚ αλλά για την «αναβάθμιση της λαϊκής Δεξιάς». Αργ. Ντινόπουλος, Ι. Καρασμάνης, Γερ. Γιακουμάτος, Σοφία Βούλτεψη βρέθηκαν από τα πρώτα λεπτά της ανακοίνωσης των ονομάτων τους στο στόχαστρο της κριτικής των στελεχών του ΠαΣοΚ. Ακατανόητη θεωρείται η τοποθέτηση του Βασ. Κικίλια ενός πολιτικού με περιορισμένη εμπειρία στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Επίσης, ορισμένοι σχολίαζαν με νόημα ότι η ΝΔ κατέκρινε με βαρείς χαρακτηρισμούς την περίοδο Σημίτη, αλλά στο τέλος επέλεξε την «dream team της ΟΝΕ» για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα: Λ. Παπαδήμος, Β. Ράπανος, Ι. Στουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης, ήταν σύμβουλοι είτε του Ι. Παπαντωνίου είτε του Κ. Σημίτη εκείνη την κρίσιμη περίοδο.
Ο κ. Χαρδούβελης ήταν επιλογή του κ. Σαμαρά με την οποία συμφώνησε αμέσως ο κ. Βενιζέλος. Ο νέος υπουργός Οικονομικών παρότι διετέλεσε σύμβουλος του κ. Σημίτη δεν προέβαλε ποτέ την πολιτική του ταυτότητα, όπως ο κ. Στουρνάρας ο οποίος συμμετείχε στις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς μέσω του Κοινωνικού Συνδέσμου. Τον Ιούνιο του 2012, η Χαρ. Τρικούπη είχε προβάλλει αντιρρήσεις για την επιλογή αρχικά του κ. Ράπανου και στη συνέχεια του κ. Στουρνάρα για το υπουργείο Οικονομικών επειδή θεωρούσε ότι ο κ. Σαμαράς επιχειρούσε με αυτόν τον τρόπο να μεταθέσει το πολιτικό κόστος στις πλάτες του ΠαΣοΚ.
Εκτιμάταιπάντως ότι ο κ. Χαρδούβελης μπορεί να συνεχίσει την πολιτική που έχει συμφωνηθεί, ότι μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας για την διαπραγμάτευση του χρέους. Στην άτυπη ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη αναφέρεται ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος «συμφώνησαν στο πρόσωπο του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών που έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Λ. Παπαδήμου και έχει μακρά εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα καθώς διαθέτει τα προσόντα που του επιτρέπουν, με χαμηλούς πολιτικούς τόνους, να κάνει ουσιαστική δουλειά στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση και την σταδιακή φορολογική ελάφρυνση».
Το ΠαΣοΚ διατηρεί σε επίπεδο υπουργού τα Υπουργεία Εξωτερικών( Ευ. Βενιζέλος ), Περιβάλλοντος ( Γ. Μανιάτης) και Υποδομών ( Μ. Χρυσοχοϊδης) και αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας ( με τον συνεργαζόμενο μέσω της Ελιάς Ανδρ. Λοβέρδο ) αντί του Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο έχει όμως τώρα τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού ( Π. Κουκουλόπουλος).Αποκτά επιπλέον αναπληρωτή υπουργό στο Υγείας ( Λ. Γρηγοράκος) αντί του Εσωτερικών στο οποίο όμως αποκτά τώρα θέση υφυπουργού (Γ. Ντόλιος). Διατηρεί τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας ( Φ. Γεννηματά) και τις θέσεις των υφυπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης ( Ε. Χριστοφιλοπούλου ), Εργασίας ( Β. Κεγκέρογλου ) και Εξωτερικών ( Δ. Κούρκουλας) και αποκτά υφυπουργούς στα Υπουργεία Ανάπτυξης ( Οδ. Κωνσταντινοπουλος ) και Πολιτισμού ( Α. Γκερέκου ). Δηλαδή το ΠαΣοΚ έχει εκπροσώπους σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία.
Στο άτυπο σημείωμα του γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ αναφέρεται χωριστά «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθηγητής Αθ . Τσαυτάρης αποχώρησε από την κυβέρνηση μετά από δύο κατά κοινή ομολογία επιτυχημένα χρόνια στο Υπουργείο που κορυφώθηκαν με την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ», σημειώνεται.
Επίσης, επισημαίνεται ότι «οκ. Βενιζέλος θεωρεί ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον καθημερινό συντονισμό του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης μπορεί να προωθήσει συγκεκριμένους πρακτικούς στόχους που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία με αυστηρό εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα».