Πρόσωπο με πρόσωπο βρέθηκαν για πρώτη φορά ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στη Γαλλία, στο περιθώριο των τελετών για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο κάστρο του Μπενουβίλ, λίγο πριν ξεκινήσει το επίσημο γεύμα των ηγετών που παραβρέθηκαν στους εορτασμούς, παρουσία και της Άνγκελα Μέρκελ.

Πούτιν και Ποροσένκο «αντάλλαξαν χειραψία και συζήτησαν απολύτως φυσιολογικά, ήταν μια κανονική και σοβαρή συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών» τόνισε ο γάλλος αξιωματούχος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια πιθανή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αφορούσε τα πιθανά μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος με τον οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την εκλογή του Ποροσένκο. Οι λεπτομέρειες για την κατάπαυση του πυρός θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες» αναφέρει πηγή από το γραφείο του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συνάντηση που κράτησε περίπου 15 λεπτά, Ποροσένκο και Πούτιν συζήτησαν και για τις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανική κρίσης.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Πούτιν με τον Ποροσένκο, ο οποίος εξελέγη στις 25 Μαΐου, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του αύριο Σάββατο.

Στην αναμνηστική φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από το γεύμα, με όλους τους ηγέτες παρόντες, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας στέκουν σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Σύντομη συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της τελετής για τους εορτασμούς της 70ης επετείου από την Απόβαση στη Νορμανδία.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε η «άτυπη» συνάντηση, επισημαίνοντας ότι διήρκεσε 10 με 15 λεπτά.

Μέρκελ κουνά το δάχτυλο στη Ρωσία

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν παρούσα στην ολιγόλεπτη συνάντηση Πούτιν-Ποροσένκο, κούνησε νωρίτερα ξανά το δάχτυλο προς τη Ρωσία, λέγοντας πως έχει «μεγάλη ευθύνη» να βοηθήσει για να έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία.

«Η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι τώρα, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος για να υπάρξει σταθεροποίηση, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπός της στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

«Και στη συζήτηση αυτή χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στη Ρωσία τη μεγάλη ευθύνη της» πρόσθεσε.