«Επιτέλους τελειώνετε…Η παράταση δεν κάνει καλό σε κανέναν». Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το μήνυμα που φθάνει στους δυο κυβερνητικούς εταίρους από πολλές πλευρές, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το θέμα του ανασχηματισμού. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε εντελώς αιφνιδιαστικά να ολοκληρώσει η Ολομέλεια της Βουλής τις εργασίες της, ξυπνώντας μνήμες από το Μάιο του 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργόςΚώστας Καραμανλήςέπραξε ακριβώς το ίδιο με στόχο τότε να παραγραφούν υποθέσεις που είχαν χαρακτηριστεί σκάνδαλο.
Παράλληλα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το σίριαλ του ανασχηματισμού, το οποίο καθημερινά έχει και νέους «πρωταγωνιστές» που εμφανίζονται ως διάδοχοι του υπουργού ΟικονομικώνΓιάννη Στουρνάρακαι μετά διαψεύδονται, ενώ τις τελευταίες ώρες συζητείται έντονα και ενδεχόμενη αποχώρηση, δια παραιτήσεως, του γενικού γραμματέα ΕσόδωνΧάρη Θεοχάρη.
Η πολυήμερη συζήτηση επί του ανασχηματισμού προκαλεί ενόχληση σε συγκεκριμένα κέντρα, καθώς έχει πολύ μεγάλες παρενέργειες στην κυβέρνηση που έχει παραλύσει και στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Οι πιστωτές αλλά και γενικότερα η «αγορά» επιθυμεί την επαναφορά της κυβέρνησης στην…κανονική λειτουργία και στην τάχιστη υλοποίηση των όσων έχουν ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και την προώθηση προς ψήφιση και άλλων κρίσιμων νομοσχεδίων όπως για τη «μικρή ΔΕΗ» και για τους αιγιαλούς, που ήδη προκαλούν μεγάλες αντιστάσεις.
Όλοι αναμένουν να τελειώσει αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα και να βρεθεί ο αντικαταστάτης του κ. Στουρνάρα, καθώς αυτό είναι το μείζον ζήτημα, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μετατίθεται και πάλι, αυτή τη φορά για την προσεχή Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Ως εκ τούτου, όπως φαίνεται – μένει να επιβεβαιωθεί βέβαια – το νέο κυβερνητικό σχήμα θα οριστικοποιηθεί, δια…της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος με τουςΑντώνη ΣαμαράκαιΕυάγγελο Βενιζέλονα είναι σε ανοικτή γραμμή, ενώ θεωρείται πολύ πιθανόν να συναντηθούν εντός του τριημέρου.
Το «κλειδί» του ανασχηματισμού παραμένει ο κ. Στουρνάρας, ο αντικαταστάτης του οποίου δεν έχει βρεθεί ακόμα και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πάντως δεν είναι λίγα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι κακώς προαναγγέλθηκε δημόσια ο ανασχηματισμός και επιρρίπτουν ευθύνες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει εσχάτως είναι και αυτό του κ. Θεοχάρη, στον οποίο ανώτερα κυβερνητικά στελέχη καταλογίζουν πολλά λάθη και «καταστροφικές κινήσεις», ενώ κατά καιρούς έχουν αναφέρει πως με τις ενέργειές του υπονόμευσε την κυβερνητική προσπάθεια.
Στη σκιά των όσων έγιναν απαράδεκτων έγιναν την Τετάρτη στη Βουλή από την έγκλειστη στον Κορυδαλλό ηγεσία της Χρυσής Αυγής, τοΝίκο Μιχαλολιάκοκαι τοΧρήστο Παπάκαι τα όσα είπαν για κυβερνητικά στελέχη που προκαλούν ήδη μεγάλη συζήτηση και στο εσωτερικό της ΝΔ, το μείζον είναι η πρόωρη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου που αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης του Πρωθυπουργού με τονΕυάγγελο Μεϊμαράκη.
Η κυβέρνηση, εκτός από την προσπάθεια να ελέγξει καλύτερα τις επικείμενες δύσκολες ψηφοφορίες στα θερινά τμήματα της Βουλής, αποφεύγει και την οδυνηρή γι’ αυτήν, όπως παραδέχονται και «γαλάζιοι» βουλευτές και πρώην υπουργοί, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησηςΤάκη Μπαλτάκουκαι της συνομιλίας με τονΗλία Κασιδιάρητης Χρυσής Αυγής. Επίσης, αρκετοί βάζουν και το ζήτημα της παραγραφής τυχόν αδικημάτων για τις περιόδους των κυβερνήσεωνΓιώργου ΠαπανδρέουκαιΛουκά Παπαδήμου.