Πολιτικός και όχι τεχνοκράτης, αλλά και πρόσωπο που θα συμβολίζει τη μεταμνημονιακή περίοδο, δεν θα ταυτίζεται με το μνημόνιο και θα μπορεί να δώσει και πολιτικές μάχες. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που αναμένεται να έχει ο νέος υπουργός Οικονομικών, για τον οποίο ακόμα δεν έχει αποφασίσει ο Αντώνης Σαμαράς. Μόλις ο Πρωθυπουργός καταλήξει στο πρόσωπο που θα ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών, τότε όλα θα εξελιχθούν πολύ γρήγορα για το χρονικό σημείο που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός.
Πότε θα γίνει αυτό; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια, ακόμα και από το πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά είναι κοινή παραδοχή πλέον και στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο η ανακοίνωση του νέου σχήματος. Εάν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη σήμερα Τετάρτη για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση του νέου σχήματος, ώστε να γίνει η ορκωμοσία το πρωί της Πέμπτης, καθώς ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚάρολος Παπούλιαςαναχωρεί για τη Νορμανδία, τότε όλα παραπέμπονται για την αρχή της εβδομάδας, μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Ο κ. Σαμαράς είπε το αυτονόητο το βράδυ της Τρίτης, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ:«ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού». Πέρα όμως από αυτή την τυπική φράση, που αποτελεί και μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια με πολλά ονόματα, ο ίδιος είναι ακόμα σε δίλημμα.
«Ότι ακούγεται δεν έχει καμία βάση…»απαντάνε μονότονα από το Μέγαρο Μαξίμου στα διάφορα σενάρια, ενώ υπογραμμίζουν ότι διακινούνται πολλά που κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας, όπως π.χ. οι χθεσινές «πληροφορίες» για δήθεν συνάντηση σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησηςΕυάγγελο Βενιζέλο. Συνάντηση υπάρχει σήμερα τη συγκεκριμένη ώρα, αλλά μεταξύ του κ. Σαμαρά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας και αντιπροέδρου της ΝΔΔημήτρη Αβραμόπουλου. Πάντως, είναι άγνωστο μέχρι στιγμής εάν υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου σήμερα το βράδυ…
Το «κλειδί» του ανασχηματισμού είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών και τις τελευταίες ημέρες έχουν μπει στο τραπέζι διάφορα ονόματα, όπως π.χ. του υπουργού Δημόσιας ΤάξηςΝίκου Δένδια, ενώ χθες αργά το βράδυ, κυκλοφορούσε το σενάριο αναβάθμισης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Η περίπτωση του κ. Σταϊκούρα είχε και παλαιότερα συζητηθεί από ορισμένους κύκλους εντός της ΝΔ, ενώ από τους μυημένους και όσους γνωρίζουν καλά το «γαλάζιο» παρασκήνιο, λένε ότι ο Πρωθυπουργός έχει άριστη σχέση μαζί του και τον εμπιστεύεται πλήρως. Συνεργάζονται εξάλλου περίπου τεσσεράμιση χρόνια από την ημέρα που ο κ. Σαμαράς ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ και τον όρισε τομεάρχη Οικονομίας και είχαν καθημερινά πολλές φορές επικοινωνία, ακόμα και μεταμεσονύκτιες ώρες.
Ο βουλευτής Φθιώτιδας που έχει τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου, δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής, είναι πολύ χαμηλών τόνων, χαρακτηρίζεται εργασιομανής και γνωρίζει και όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Βέβαια, για ορισμένους δεν είναι πολιτικός με «βαρύ όνομα» και στέλεχος πρώτης γραμμής, αλλά αυτό για άλλους μπορεί να είναι και το «όπλο» του, εάν τον επιλέξει τελικά ο Πρωθυπουργός, διότι και αυτή η περίπτωση μέχρι στιγμής κινείται στο επίπεδο της σεναριολογίας.
Στο γενικότερο κλίμα παράλυσης της κυβέρνησης, ουδείς εκ των υπουργών έχει σήμα από το Μέγαρο Μαξίμου ότι φεύγει ή μένει. Μόνο δυο είναι οι σταθερές εκ των πραγμάτων: ο κ. Βενιζέλος που έχει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών και ο κ. Αβραμόπουλος που παραμένει στο Πεντάγωνο ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Επίσης, στο πόστο του θα μείνει ο υπουργός ΕνέργειαςΓιάννης Μανιάτηςκαι η υπουργός ΤουρισμούΌλγα Κεφαλογιάννη. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοικτά, αλλά αυτό που μεταδίδεται από αξιόπιστες πηγές, είναι πως θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις, αν και αυτή η προαναγγελία μένει να επιβεβαιωθεί και να μην είναι και ο νέος ανασχηματισμός προϊόν εσωκομματικών ισορροπιών και συμβιβασμών.