Στο «παραπέντε» του ανασχηματισμού βρισκόμαστε και δεν αποκλείεται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του «Βήματος» να έχουν οριστικοποιηθεί έως αύριο Τετάρτη.
Οι πάντες κινούνται στον αστερισμό του ανασχηματισμού, τα υπουργεία έχουν κυριολεκτικά παραλύσει και η ανακοίνωση των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να αποτελέσει μια «λυτρωτική κίνηση» για να αποκατασταθεί η «κανονική λειτουργία» της κυβέρνησης.
Το «γαϊτανάκι» των ονομάτων καλά κρατεί και στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία, πολλά είναι τα σενάρια που διακινούνται με πλήθος ονομάτων να έχουν την τιμητική τους. Στο επίκεντρο όμως όλων είναι ο διάδοχος τουΓιάννη Στουρνάραστο υπουργείο Οικονομικών.
Από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί από τον ΠρωθυπουργόΑντώνη Σαμαράνα μετακινηθεί ο κ. Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδος από το υπουργείο Οικονομικών, όλοι αναζητούν το νέο «τσάρο» της οικονομίας. Στα δυο νεώτερα σενάρια εμφανιζόταν το βράδυ της Δευτέρας, οιΝίκος ΔένδιαςκαιΜάκης Βορίδηςως τα πρόσωπα που θα διαδεχθούν τον κ. Στουρνάρα.
Πάντως, αυτό που τονίζεται από κυβερνητικές πηγές είναι ότι πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο νέος υπουργός θα είναι πολιτικό πρόσωπο που θα μπορεί να δώσει πολιτικές μάχες, ενώ βασικό στοιχείο που θέλει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, είναι ο διάδοχος του κ. Στουρνάρα να συμβολίζει τη μεταμνημονιακή εποχή.
Είναι προφανές ότι όλα εντάσσονται, μέχρι στιγμής, στο επίπεδο της σεναριολογίας, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου είναι προφανές ότι διαψεύδονται τα πάντα και άρα και τα συγκεκριμένα ονόματα. Αυτονόητο, λίγες ώρες πριν οριστικοποιηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Όπως επίσης διαψεύδεται με ένταση, ότι ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών για το επόμενο εξάμηνο για να ηγηθεί ο ίδιος της διαπραγμάτευσης για το χρέος με αναπληρωτή υπουργό τον στενό του συνεργάτη,Σταύρο Παπασταύρου.
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν κάθετοι:«Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ο πρόεδρος ο νέος υπουργός Οικονομικών. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας»λέγανε, ενώ επεσήμαναν, όπως αποκάλυψε και το Βήμα της Κυριακής, ότι ο κ. Παπασταύρου θα μείνει στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα στον κ. Σαμαρά.
Το «κλειδί» των εξελίξεων είναι ο διάδοχος του κ. Στουρνάρα, ο οποίος εάν «κλειδώσει» το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ζήτημα λίγων ωρών, όπως παραδέχονται κεντρικά κυβερνητικά στελέχη που επισημαίνουν ότι οι δυο αρχηγοί δεν θα ταλαντευτούν πολύ για τις υπόλοιπες θέσεις.
Επίσης, άλλο βασικό στοιχείο είναι το χρονικό σημείο που θα γίνει ο ανασχηματισμός. Αργά το βράδυ της Δευτέρας μεταδόθηκε στην «πολιτική αγορά» ότι πιθανή ημέρα είναι η αυριανή, μετά την επιστροφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησηςΕυάγγελου Βενιζέλουαπό το εξωτερικό, ώστε να γίνει η ορκωμοσία νωρίς το πρωί της προσεχούς Πέμπτης.
Και αυτό διότι μετά αποχωρεί ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚάρολος Παπούλιαςγια τη Νορμανδία σε εκδηλώσεις για την απόβαση των συμμάχων κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι υπουργοί και οι βουλευτές, εν δυνάμει μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου θα περάσουν και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με το…τηλέφωνο στο χέρι, καθώς ο ανασχηματισμός θα μετατεθεί χρονικά για την επόμενη Τρίτη.
Oι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι σε ανοικτή γραμμή και όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες πηγές, δεν χρειάζεται να υπάρξει νέα συνάντηση των δυο, ενώ ότι είναι να συζητηθεί, μπορεί να γίνει και μέσω τηλεφώνων!