Με καθυστέρηση δύο μηνών αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή για τις συμπληρωματικές – τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αν και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε ανακοινώσει αρχικά πως η ηλεκτρονική υποβολή των συμπληρωματικών-τροποποιητικών δηλώσεων (είτε είναι εμπρόθεσμες είτε εκπρόθεσμες) θα είναι δυνατή από τις 20 Απριλίου 2014, τελικά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα .

Για το θέμα ρωτήθηκε μέσω twitter ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης ο οποίος ξεκαθάρισε πως η ενεργοποίηση της εφαρμογής των συμπληρωματικών-τροποποιητικών δηλώσεων είναι θέμα ημερών.

Υπενθυμίζεται πως η υποβολή των δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2014 και ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους, σε 3 δόσεις, οι προθεσμίες των οποίων λήγουν στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014.

Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι τέσσερις φόρους:

  • Το φόρο εισοδήματος.
  • Την εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% -4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
  • Το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση.
  • Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.