Πρώτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται το ΕΛΚ στις ευρωεκλογές

Πρώτη πολιτική δύναμη παραμένει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Στρασβούργο με ποσοστό 28,23% και 212 έδρες, ωστόσο η πρωτιά του ΕΛΚ δεν μπορεί να θεωρηθεί ενίσχυση στο εκλογικό σώμα καθώς δεν κερδίζει έδρες από τους κύριους αντιπάλους του Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους, αλλά παρουσιάζει διαρροές προς ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς νεοκλεγέντες και ανεξάρτητους.

Πρώτη πολιτική δύναμη παραμένει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Στρασβούργο με ποσοστό 28,23% και 212 έδρες, ωστόσο η πρωτιά του ΕΛΚ δεν μπορεί να θεωρηθεί ενίσχυση στο εκλογικό σώμα καθώς δεν κερδίζει έδρες από τους κύριους αντιπάλους του Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους, αλλά παρουσιάζει διαρροές προς ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς νεοκλεγέντες και ανεξάρτητους.

Πρωτοφανής ο μεγάλος αριθμός των βουλευτών με ευρωσκεπτικιστική έως εχθρική στάση προς την ΕΕ που θα καθίσουν στα έδρανα στο Στρασβούργο…

Η διαφορά του ΕΛΚ από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες συρρικνώθηκε σε λιγότερες από 20 έδρες.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από την πλευρά της σημειώνει επίσης κάμψη στις 187 έδρες από 196 (ποσοστό 24,90%), μείωση που αμβλύνεται όμως εξαιτίας της μείωσης του συνολικού αριθμού των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου από 766 στις 751 έδρες.

Πρωτοφανής είναι ο μεγάλος αριθμός των βουλευτών με ευρωσκεπτικιστική έως εχθρική στάση προς την ΕΕ, μεταξύ των οποίων μέλη του βρετανικού UKIP, του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, του Κόμματος των Ελευθέρων στην Αυστρία, της Χρυσή Αυγής, του νεοναζιστικού κόμματος Jobbik της Ουγγαρίας.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 28,23% και 212 έδρες έναντι 274 το 2009
  • Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αποσπούν 24,90% και 187 έδρες έναντι 196 στις προηγούμενες ευρωεκλογές
  • Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στην Ευρώπη (ALDE) συγκεντρώνει ποσοστό 9,59% και 72 έδρες (έναντι 83 το 2009)
  • Οι Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία συγκεντρώνει ποσοστό 7,32% και 55 έδρες (έναντι 57 το 2009)
  • Η Ευρωπαϊκή Ενωτερική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά συγκεντρώνει 5,73% και 43 έδρες.
  • Οι Μη Εγγεγραμμένοι βουλευτές (βουλευτές που δεν συγγενεύουν με καμία πολιτική ομάδα) αποσπούν 39 έδρες (ποσοστό 5,19%). Στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο ήταν 33.
  • Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές συγκεντρώνουν ποσοστό 5,99% και 45 έδρες (έναντι 57 το 2009).
  • Η Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας αποσπά 4,66% και 35 έδρες (έναντι 31 το 2009).
  • Τους 63 -ποσοστό 8,39%- φτάνουν οι νεοκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου.

Παρά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών ομάδων, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 526 έδρες. Ωστόσο αναγκαία προϋπόθεση για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, προκειμένου να υπάρξει η απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι είναι πρόωρο να πούμε αν θα χρειαστεί ο ίδιος να στηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ ή το αντίστροφο.

Το ζητούμενο όπως είπε είναι η αναζήτηση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ήταν η αρχική δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter.

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, υποστήριξε ότι το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να διαπραγματευτούν με μια τρίτη πολιτική ομάδα, ενδεχομένως με τους Φιλελευθέρους προκειμένου να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία στη νέα Ευρωβουλή.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για πρώτη φορά η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν κρίνεται από τη δύναμη των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου -το μοναδικό εκλεγμένο και με δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk