Ολες οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα σε 12 χώρες της ΕΕ

Η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Ευρωκοινοβουλίου συνοδεύτηκε σε τουλάχιστον 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δημοσκοπικές «προβολές» τις οποίες μεταδίδουν τα ΜΜΕ κάθε κράτους.Οι προβολές αυτές επιχειρούν να προβλέψουν τα χαρακτηριστικά του τελικού αποτελέσματος, με βάση τόσο τα αρχικά exit polls όσο και τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα. Οι προβολές αυτές έχουν, ανά χώρα, ως εξής:

Η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Ευρωκοινοβουλίου συνοδεύτηκε σε τουλάχιστον 12 χώρες της Ευρωπαΐκής Ενωσης με δημοσκοπικές «προβολές» τις οποίες μεταδίδουν τα ΜΜΕ κάθε κράτους.Οι προβολές αυτές επιχειρούν να προβλέψουν τα χαρακτηριστικά του τελικού αποτελέσματος, με βάση τόσο τα αρχικά exit polls όσο και τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα.

Αποτελέσματα από το ΕυρωπαΊκό Κοινοβούλιο


Γερμανία
Προηγούνται, με μεγάλη διαφορά, οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ με 36%, παρά την άνοδο του ευρωφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AFD) που λαμβάνει 6,5% και θα στείλει αντιπροσώπους στην ευρω-βουλή, παρ’ ό,τι ιδρύθηκε πριν από μόλις ένα χρόνο με πρόγραμμα κατά του ευρώ.
Μεγάλη άνοδο σημειώνουν οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 27,5% έναντι 20,8% το 2009. Το Αριστερό κόμμα Die Linke συγκεντρώνει 7,6%. Οι νεοναζιστές (NPD), με 0,8-1%, εκλέγουν για πρώτη φορά ευρωβουλευτή μετά την κατάργηση του ορίου εισόδου του 3%.
Η συμμετοχή στην Γερμανία έφθασε το 48%, ενώ το 2009 είχε περιοριστεί στο 43,3%.
Σύμφωνα με την πρόγνωση που μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) θα καταλάβουν 36 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 27 έδρες, οι Πράσινοι 10, η Αριστερά και η Εναλλακτική για την Γερμανία από 7 και οι Φιλελεύθεροι 3 έδρες. Από μία έδρα κερδίζουν το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, οι Πειρατές, οι Οικολόγοι-Δημοκράτες και το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων και του Περιβάλλοντος.
Γαλλία
Πολιτικός σεισμός με την πρωτιά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν με το ιστορικό ποσοστό του 25%, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ καταγράφει σημαντική πτώση και πέφτει στην τρίτη θέση με 14%, πίσω από το δεξιό UMP που εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό 21%.

Αυστρία

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ÖVP προηγείται στις ευρωεκλογές, οι οποίες σημαδεύονται όμως από την μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς. Σύμφωνα με την αυστριακή ραδιοφωνία, το ÖVP συγκεντρώνει 27,3 % με καταμετρημένο το 73% των ψήφων. Ακολουθεί το SPÖ (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) στο 23,8 %, το ακροδεξιό FPÖ (Κόμμα της Ελευθερίας) με 19,5 %, οι Πράσινοι με 14,9 %, και οι Φιλελεύθεροι του NEOS με 7,8 %.
Το ÖVP είχε κερδίσει και τις ευρωεκλογές του 2009 με ποσοστό 30%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ), ο εταίρος του OVP στον κυβερνητικό συνασπισμό, παραμένουν σταθεροί γύρω στο 24%. Αλλά το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) έρχεται τρίτο με ποσοστό περίπου 20%, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, όπου είχε συγκεντρώσει 13%.
Βέλγιο
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang καταποντίζεται κάτω από το 5%, που είναι το όριο για την είσοδο στην ευρωβουλή. Η ήττα αυτή αποδίδεται στην άνοδο των εθνικιστικών του Μπαρτ Ντε Βέβερ, προέδρου του κόμματος N – VA (Νεο- φλαμανδική Συμμαχία).
Ολλανδία

Τέταρτο ήρθε το κόμμα του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς. Το Κόμμα Ελευθερίας παίρνει ποσοστό περίπου 12,2% και κερδίζει τρεις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας ποσοστά χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Για τις πρώτες θέσεις βρίσκονται πολύ κοντά οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκράτες που αναμένεται να λάβουν περίπου από 15%. Τρίτοι έρχονται οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε που διατηρούν τα ποσοστά τους, λαμβάνοντας περίπου το 12,3% των ψήφων.
Κύπρος
Τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Κύπρο, μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων, έχουν ως ως εξής:
  • ΔΗΣΥ: 37,85% (35,61% το 2009).
  • ΑΚΕΛ: 26,59% (34,90% το 2009).
  • ΔΗΚΟ: 10,86% (12,28% το 2009).
  • ΕΔΕΚ- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 7,69% (9,85% το 2009).
  • ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 6,78% (δεν υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό).
 • Μήνυμα Ελπίδας: 2,7% (δεν υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό).

  Ιρλανδία


Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (Fianna Fail) και οι Συντηρητικοί του Fine Gael φαίνονται να λαμβάνουν από 22%. Το Sinn Fein της ριζοσπαστικής Αριστεράς συγκεντρώνει 17% των ψήφων, και το Κόμμα των Πρασίνων 6 %.
Μάλτα
Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε τις δύο προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές από την ένταξη της Μάλτας στην ΕΕ το 2004, προηγείται με 53 % των ψήφων. Ακολουθούν οι Συντηρητικοί του Εθνικιστικού Κόμματος (ΡΝ) με 40% των ψήφων.

Ρουμανία

Με την συμμετοχή χαμηλά, στο 30%, πρώτο έρχεται το δεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL). Το κυβερνών Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL) από το οποίο προέρχεται ο κεντροδεξιός πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου, πλήρωσε το τίμημα της λιτότητας και τιμωρήθηκε στις κάλπες.
Οι Σοσιαλιστές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) τα πάνε χειρότερα από τα αναμενόμενα, αλλά οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτές τις εκλογές είναι οι εθνικιστές της Ρουμανίας.
Βουλγαρία

Προβάδισμα στο κεντροδεξιό κόμμα GERB με ποσοστό 28,4% έναντι 19,8% των Σοσιαλιστών του Συνασπισμού για τη Βουλγαρία και 15,5% του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών. Ακολουθεί το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ με 6,8% και ο πολιτικός σχηματισμός Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία με 9,9%.
Φινλανδία

Πρώτοι έρχονται οι συντηρητικοί του Κόμματος της Εθνικής Συμμαχίας, με 22,1% και τρεις έδρες. Δεύτεροι εμφανίζονται οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 19,8%, και τρίτοι οι ακροδεξιοί Πραγματικοί Φινλανδοί με 12,9%. Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 12,4% και εκλέγουν δύο ευρωβουλευτές.
Λετονία

Το κυβερνών κεντροδεξιό Κόμμα Ενότητας της Λετονίας φέρεται να προηγείται με 31% των ψήφων, με βάση το exit poll της δημόσιας τηλεόρασης LTV1. Το φιλο-ρωσικό Harmony Centre έρχεται δεύτερο με ποσοστό 13%. Αντίθετα από τις προβλέψεις, τα ευρωσκεπτικιστικά και ριζοσπαστικά κόμματα δεν κατέγραψαν κέρδη στις εκλογές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk