Στις 22, εκλογές!

Παρά τα όσα λέγονται για λόγους σκοπιμότητας, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη: αν στις ευρωεκλογές αποδοκιμαστούν τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν ή το ένα από αυτά, η χώρα θα οδηγηθεί αμέσως σε βουλευτικές εκλογές.

Παρά τα όσα λέγονται για λόγους σκοπιμότητας, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη: αν στις ευρωεκλογές αποδοκιμαστούν τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν ή το ένα από αυτά, η χώρα θα οδηγηθεί αμέσως σε βουλευτικές εκλογές.
Με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή 22 Ιουνίου.
Ολα τα άλλα είναι λόγια να αγαπιόμαστε. Οχι μόνο επειδή η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας για να λειτουργήσει μια κυβέρνηση είναι προφανής.
Αλλά και επειδή δύο εξίσου προφανείς λόγοι συνδέουν ευθέως την πολιτική σταθερότητα με το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα.

Πρώτον,
ούτε ο Αντ. Σαμαράς ούτε ο Ευ. Βενιζέλος θα προσπαθήσουν να κυβερνήσουν αν η κυβέρνησή τους δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος. Και ούτε μπορούν άλλωστε να το κάνουν.
Θα προτιμήσουν λοιπόν να λύσουν αμέσως το ζήτημα της διακυβέρνησης με προσφυγή στις κάλπες, παρά να στηρίξουν μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση σε μια τροχιά όλο και μεγαλύτερης φθοράς.

Δεύτερον,
δεν υπάρχει περίπτωση η σημερινή Βουλή να αναδείξει άλλη κυβερνητική πλειοψηφία ή/και άλλον Πρωθυπουργό από την πλειοψηφία και τον Πρωθυπουργό που έχουμε σήμερα.
Εκτός αν οδηγηθούμε σε κατευθύνεις μείζονος αποσταθεροποίησης ή πολιτικής εκτροπής, στην οποία είναι βέβαιο πως ούτε η αντιπολίτευση θα δεχτεί να συμπράξει.
Είναι γνωστό ότι διάφοροι κύκλοι και παράγοντες θα ευνοούσαν ένα σενάριο «ελεγχόμενης κρίσης», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άλλη κυβέρνηση από την ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Την ιδέα «ίδια Βουλή, άλλη κυβέρνηση» φαίνεται να συμμερίζεται και ο Γ. Παπανδρέου και ο Φ. Κουβέλης (στον βαθμό που θα μπορέσουν να παραμερίσουν τον Ευ. Βενιζέλο) αλλά και παράγοντες της ΝΔ που θέλουν να υπονομεύσουν τον Αντ. Σαμαρά.
Ακόμη, όμως, κι αν στηθεί ένα σκηνικό «ελεγχόμενης κρίσης», δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ένας συνασπισμός ετερόκλητων παραγόντων θα μπορέσει από μόνος του να συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Θα τα κατάφερνε ενδεχομένως μόνο αν είχε την υποστήριξη της αντιπολίτευσης αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχτεί να παίξει τον ρόλο της ΕΡΕ του 1965 και να στηρίξει ένα κίνημα αποστασίας στον χώρο των κυβερνητικών κομμάτων.
Εξίσου απομακρυσμένο (σχεδόν ανέφικτο…) είναι και το σενάριο μιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών» με μια ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη.
Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠαΣοΚ έχουν καεί τόσο πολύ από το προηγούμενο της κυβέρνησης Παπαδήμου ώστε πολύ δύσκολα θα συναινέσουν σε ένα νέο πείραμα.
Μένουν βεβαίως οι ευρωπαίοι εταίροι. Θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν μια προσφυγή στις κάλπες, όπως τον Νοέμβριο 2011;

Δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Αφενός το σύνολο σχεδόν των ευρωπαίων εταίρων εμφανίζεται πεπεισμένο ότι η ομαλή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σχεδόν ταυτίζεται με τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αφετέρου ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να τους πείσουν για το αντίθετο.
Ακόμη κι αν η «ρητορική Τσίπρα» φέρει τα ελαφρυντικά μιας προεκλογικής περιόδου, οι «κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις» (για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του ιδίου του Αλ. Τσίπρα) φαίνεται να έχουν πειστεί ότι το «σενάριο ΣΥΡΙΖΑ» είναι μια επιλογή σύγκρουσης και ρήξης.
Μένει ένα κρίσιμο σημείο.
Ποιο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που ο Σαμαράς ή/και ο Βενιζέλος θα εκλάβουν ως αποδυνάμωση της κυβέρνησης;
Αυτό δεν το γνωρίζει κανείς, ίσως ούτε οι ίδιοι. Επέλεξαν να μην εγκλωβίσουν τις αποφάσεις τους σε όρια ή προαγγελίες.
Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι θα κρίνουν από μια συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων.
Αλλά θα κρίνουν οι ίδιοι.
Στα σκουπίδια!
Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνώριζα ότι οι «κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης» παρεμβαίνουν στην Ελλάδα για να «διορίζουν κυβέρνηση και Πρωθυπουργό».
Το πληροφορήθηκα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάτι σχετικό θα διάβασε ή άκουσε.
Θα ήταν όμως εξίσου χρήσιμο να πληροφορηθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η σημερινή κυβέρνηση συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 – τις οποίες ο ίδιος έχασε!..
Και για να υπάρξει αυτή η κυβέρνηση χρειάστηκε 2.611.505 έλληνες πολίτες να ψηφίσουν είτε ΝΔ είτε ΠαΣοΚ.
Αυτούς ακριβώς τους πολίτες παρακάμπτει ή πετάει στα σκουπίδια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις δηλώσεις του.
Και είναι πολύς κόσμος!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk