Δυστυχώς, αποτύχαμε…

Αν θέλουμε να είμαστε έντιμοι με τους εαυτούς μας πρέπει να ομολογήσουμε ειλικρινά ότι η δημοκρατική πολιτεία απέτυχε έως τώρα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο Χρυσή Αυγή.

Δυστυχώς, αποτύχαμε… | tovima.gr
Αν θέλουμε να είμαστε έντιμοι με τους εαυτούς μας πρέπει να ομολογήσουμε ειλικρινά ότι η δημοκρατική πολιτεία απέτυχε έως τώρα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο Χρυσή Αυγή.
Οποια μέθοδο κι αν δοκίμασε.
Κι αυτό συνέβη για δύο λόγους – ο δεύτερος είναι σημαντικότερος…
Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» δεν αντιμετώπισαν ποτέ τη Χρυσή Αυγή ως απειλή αλλά ως επιχείρημα υπέρ των απόψεών τους.
Οι μεν για να επιβεβαιώσουν τα δεινά του Μνημονίου, οι δε για να στηλιτεύσουν τις επιπτώσεις του θυμικού και της ανομίας, οι άλλοι για να υπογραμμίσουν τις νοσηρές παρενέργειες των «άκρων».
Ο καθένας δηλαδή έβλεπε τη Χρυσή Αυγή κοιτώντας το δικό του πορτοφόλι. Και το ανοιγόκλεινε αναλόγως.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τη Χρυσή Αυγή στηρίζει ένα ικανοποιητικό ποσοστό ελλήνων πολιτών όχι επειδή είναι θυμωμένοι, αγανακτισμένοι, παραπλανημένοι ή παρασυρμένοι.
Τη στηρίζουν επειδή τους εκφράζει. Επειδή συμφωνούν μαζί της. Αν όχι σε όλα, τουλάχιστον στα βασικά.
Και είναι θλιβερό το θέαμα υποψηφίων και κομμάτων ακόμη και της Αριστεράς να νομιμοποιούν με κάθε λογής δικαιολογίες την ψήφο στη Χρυσή Αυγή επειδή σε κάποιον β’ γύρο χρειάζονται τους ψηφοφόρους της.
Μια στάση στοιχειώδους δημοκρατικής συνέπειας είναι ακριβώς η αντίθετη: να υποδείξει σε αυτούς τους ανθρώπους ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη της ψήφου τους και ότι η ψήφος αυτή τους θέτει εκτός δημοκρατικού πλαισίου.
Οτι αφού επέλεξαν να απορρίψουν τη δημοκρατία και η δημοκρατία τούς γυρίζει την πλάτη. Δεν την ενδιαφέρουν. Τελεία και παύλα.
Με άλλα λόγια, να καταλάβουν ότι η ψήφος τους δεν είναι δωρεάν. Δεν έχει δικαιολογίες αλλά συνέπειες. Και τις συνέπειες αυτές οφείλουν να τις υποστούν, αν θέλουν να ψηφίζουν όπως ψηφίζουν.
Από την άλλη πλευρά, θα μου πείτε, πόσοι Ελληνες ψηφίζουν με επίγνωση των συνεπειών της ψήφου τους; Και τότε γιατί μόνο τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής;
Θα το δεχτώ. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Και απλώς προτείνω να ξεκινήσουμε από τους χειρότερους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk