Σημάδια «κόπωσης» στις εξαγωγές

Πρόκειται από τα παράδοξα της ελληνικής οικονομίας – εν πρώτοις όμως. Από το 2010 που η ελληνική αγορά άρχισε να «βουτάει» βαθιά στην ύφεση αίφνης οι ελληνικές εξαγωγές άρχισαν να «απογειώνονται».

Πρόκειται από τα παράδοξα της ελληνικής οικονομίας – εν πρώτοις όμως. Από το 2010 που η ελληνική αγορά άρχισε να «βουτάει» βαθιά στην ύφεση αίφνης οι ελληνικές εξαγωγές άρχισαν να «απογειώνονται».

Μετά την εξαγωγική κατάρρευση του 2009 οι ελληνικές εξαγωγές ως και το 2012 ήταν το μοναδικό μέγεθος της οικονομίας που κατέγραφε θετικό πρόσημο. Το 2013 ήταν χρονιά σταθεροποίησης – υπήρξε μια ανεπαίσθητη μείωση της τάξεως του 0,2%. Αλλά το 2014 δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς.
Η προοπτική


Παρά το γεγονός ότι από διάφορα επίσημα στόματα εντός και εκτός Ελλάδος διατυπώνονται εκτιμήσεις αισιοδοξίας για το τέλος της ύφεσης και το πιθανό ενδεχόμενο της ανάκαμψης, η πορεία των εξαγωγών κινήθηκε αντίστροφα. Χωρίς να συνυπολογίζονται τα πετρελαιοειδή, η μείωση της αξίας των εξαγωγών ανέρχεται στο 4,8% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014.
Βέβαια ορισμένες εκτιμήσεις – τις οποίες υιοθετούν και οι επικεφαλής των εξαγωγέων – υποστηρίζουν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει εν τέλει ανάκαμψη και η αύξηση των εξαγωγών εφέτος θα κυμανθεί στο 2%-3%. Μένει να επιβεβαιωθεί η προαναφερόμενη αισιοδοξία, δεδομένου ότι βασίζεται κυρίως στην προοπτική ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ανοδική αντίδραση ορισμένων κλάδων όπως είναι τα χημικά, τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα και η κατηγορία των «εμπιστευτικών προϊόντων».
Ως τότε τα δεδομένα βάσει των οποίων οι ελληνικές εξαγωγές έχουν πάρει την κατιούσα συνεχίζουν να ισχύουν. Πρωτίστως οι σημαντικότερες αγορές των ελληνικών προϊόντων αντιμετωπίζουν, αν όχι σοβαρά οικονομικά πρόβλημα, τουλάχιστον σημάδια κόπωσης. Μάλιστα οι περισσότερες από τις 20 καλύτερες αγορές των ελληνικών προϊόντων αντιμετωπίζουν προβλήματα, άλλες μικρότερα και άλλες μεγαλύτερα.
Επί παραδείγματι, η Ιταλία, που στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων είναι η δεύτερη καλύτερη αγορά των ελληνικών προϊόντων, ή η Κύπρος, που είναι η πέμπτη καλύτερη αγορά. Οπως και η Γερμανία, η οποία για δεκαετίες ήταν προνομιακή αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση. Αλλά και η Βουλγαρία, η τέταρτη καλύτερη αγορά μας, η οποία χρησιμοποιείται πολλαπλώς από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ή η Τουρκία, η μακράν καλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα – πέρυσι η αξία των εξαγωγών μας έφτασε στα 3,2 δισ. ευρώ!
Εκρηκτικό μείγμα


Και πρόσφατη είναι η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας – δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι έλληνες εξαγωγείς προσέφυγαν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο ζητώντας την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου με τη Ρωσία.
Και φυσικά το αποτέλεσμα είναι το προφανές: ανάσχεση της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας. Ακολούθως το ευρώ συνεχίζει να παραμένει ένα ισχυρό νόμισμα έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το έδαφος που χάνουν τα ελληνικά προϊόντα στις ευρωπαϊκές αγορές να μην μπορούν να το αναπληρώσουν σε τρίτες αγορές στις οποίες είτε είναι τοποθετημένα είτε θα μπορούσαν να τοποθετηθούν.
Ετσι λοιπόν η εξαγωγική δραστηριότητα πλήττεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω υφεσιακών εκδηλώσεων και λόγω «σκληρού» ευρώ στις τρίτες χώρες. Με τους διεθνείς παράγοντες όμως διαπλέκονται και τα προβλήματα της εσωτερικής αγοράς διαμορφώνοντας έτσι ένα εκρηκτικό μείγμα και κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια των ελληνικών εταιρειών που επιχειρούν να αναπτύξουν διεθνή δραστηριότητα.
Βασικότερο όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην εσωτερική αγορά είναι η έλλειψη ρευστότητας. Οπως έλεγε πηγή από τον χώρο των εξαγωγέων, «αν μια επιχείρηση πρέπει να εκτελέσει διπλάσια παραγγελία σε μία αγορά, είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρει, διότι το πιο πιθανό είναι να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτεί διπλάσιες ποσότητες πρώτων και βοηθητικών υλών – συνήθως από το εξωτερικό -, δεδομένου ότι για να κάνει τις αντίστοιχες εισαγωγές θα πρέπει να προκαταβάλει είτε εξ ολοκλήρου το τίμημα ή μέρος αυτού για να εκτελεστεί η παραγγελία της».
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι έχει εξομαλυνθεί σημαντικά η διαδικασία επιστροφών του ΦΠΑ – οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις του ΦΠΑ είναι λιγότερες από το 50% των οφειλών του 2012.
Η σημαντικότερη διαπίστωση που κάνει η ίδια πηγή είναι: «Σε τελευταία ανάλυση, αυτές είναι οι εξαγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας με τα σημερινά δεδομένα. Τα 27,3 δισ. ευρώ, μαζί με τα πετρελαιοειδή, που ήταν η επίδοσή τους το 2013, φαίνεται ότι είναι και η οροφή τους.
Το 30% του ΑΕΠ


Ωστόσο στην πρόσφατη συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συνδυαστικά, αγαθά και υπηρεσίες σήμαναν πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Πλέον η εξωστρέφεια της οικονομίας αντιστοιχεί στο 30% σχεδόν του ΑΕΠ της χώρας, με ανοδικές μάλιστα τάσεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk