Η επόμενη ημέρα των εκλογών κρίνει την ανάκαμψη

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της Κυριακής το οικονομικό επιτελείο, αν και δεν περιμένει ανατροπές στην πολιτική σκηνή, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της Κυριακής το οικονομικό επιτελείο, αν και δεν περιμένει ανατροπές στην πολιτική σκηνή, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Και αυτό καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ προκειμένου να γίνει ο πρώτος επίσημος κύκλος επαφών για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ενώ την Παρασκευή 30 του μηνός αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον υπό την Κριστίν Λαγκάρντ για να αποτιμήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και να εγκρίνει τις δόσεις της βοήθειας που εκκρεμούν.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, βγαίνει από την ύφεση αλλά είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Στις θετικές εξελίξεις, πέρα από τη συρρίκνωση των ελλειμμάτων, καταγράφονται οι εκθέσεις των ξένων αναλυτών που ανέδειξαν την Ελλάδα για δεύτερη χρονιά πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη. Το EuroPlus Monitor τοποθετεί την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία στην πρώτη θέση της ευρωζώνης σε όλους τους τομείς που εξετάζει, από τη δημοσιονομική προσαρμογή ως και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Ανησυχίες

Παρά ταύτα, παραμένουν οι ανησυχίες για την ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς μπορεί να είναι μικρός ο πολιτικός κίνδυνος από τον δεύτερο κύκλο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές της Κυριακής, είναι όμως υπαρκτός.
Αλλωστε αυτό επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην τακτική – εμπιστευτική – έκθεση του τμήματος οικονομικής ανάλυσης το οποίο επίσης θυμίζει και τις εκλογές για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.
Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι το βασικό σενάριο και η πρόβλεψη για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη με ρυθμό 0,5% για το 2014 παραμένει, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των εξαγωγών που επηρεάζονται από την κρίση στη Ρωσία και στην Ουκρανία.
Ωστόσο ο τουρισμός και οι επίσημες προβλέψεις ότι θα έρθουν στην Ελλάδα 18,5 εκατομμύρια τουρίστες και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα υπερβούν τα 13 δισ. ευρώ και οι προοπτικές της ναυτιλίας καθιστούν ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και την αργή αλλά σταθερή μείωση της ανεργίας. Αυτό, τουλάχιστον, επιβεβαιώνεται από τις αυξημένες ροές προσλήψεων στις επιχειρήσεις τους πρώτους μήνες του 2014. Το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων ήταν θετικό κατά 105.000 εργαζόμενους.
Ενα ακόμη σημάδι ανησυχίας το οποίο επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενημέρωσή της είναι ότι «η εκροή καταθέσεων έχει γίνει κανόνας τους τελευταίους μήνες αλλά παραμένει περιορισμένη».
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 0,5 δισ. ευρώ και των επιχειρήσεων (μη χρηματοοικονομικών) κατά 0,8 δισ. ευρώ, προφανώς για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες πληρωμών (φόροι κτλ.). Ωστόσο οι καταθέσεις παραμένουν κατά 10 δισ. ευρώ υψηλότερες από το χαμηλότερο σημείο που είχαν φθάσει τον Ιούνιο του 2012.

Πρωταθλήτρια προσαρμογής και θυσιών η Ελλάδα
Επειτα από τέσσερα χρόνια αιματηρών προσπαθειών και θυσιών το Συμβούλιο της Λισαβόνας, το ευρωπαϊκό think tank που χρηματοδοτείται και κατευθύνεται από την αρχαιότερη γερμανική ιδιωτική τράπεζα Berenberg (ιδρύθηκε το 1590), αναγνωρίζει με επίσημο τρόπο ότι η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της περιορίζοντας το έλλειμμα κατά 15 μονάδες του ΑΕΠ από το 2009 ως το 2013. Πέτυχε μάλιστα διπλάσια επίδοση από τις άλλες χώρες της κρίσης, Πορτογαλία, Ιρλανδία, που ήδη βγήκαν από το Μνημόνιο, αλλά και την Ισπανία.
Στην κατάταξη του Euro Plus Monitor, που δημοσιοποιήθηκε μετά τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πήρε μόλις προχθές στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η Ελλάδα παίρνει άριστα 10 στον πίνακα (reform drive) της «μεταρρυθμιστική ορμής». Στους επιμέρους δείκτες η Ελλάδα επίσης βρέθηκε στις πρώτες θέσεις, γεγονός που αναγνωρίζεται και ερμηνεύει τα θετικά σχόλια που έγιναν από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλους επισήμους.
Ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή η Ελλάδα άγγιξε το άριστα (βαθμός 9,7), με τη δεύτερη Ιρλανδία να ακολουθεί με 7,1 και την Ισπανία με 6,4.
Ως προς την προσαρμογή του ισοζυγίου πληρωμών το οποίο το 2013 έκλεισε χωρίς έλλειμμα, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης με βαθμό 6,7.
Βελτίωση παρουσίασε και ο δείκτης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (βελτιώθηκε σε ποσοστό πάνω από 13%), γεγονός που αποτυπώνει τις σημαντικές μειώσεις αποδοχών. Ο σχετικός δείκτης φέρνει την Ελλάδα και πάλι στην κορυφή της βαθμολογίας.
Το συνολικό σκορ αναδεικνύει πρωταθλήτρια προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων την Ελλάδα με συνολικό βαθμό 8,7 και ακολουθούν η Ιρλανδία με 8,1, η Ισπανία με 6,9, η Πορτογαλία με 6,8 και η Σλοβακία ενώ πολύ χαμηλή βαθμολογία κάτω από τον μέσο όρο (4,3) καταλαμβάνουν η Γαλλία, η Γερμανία (2,7) και οι δορυφόροι της, Ολλανδία και Αυστρία, που συνήθως στριμώχνουν την Ελλάδα στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
Τρομάζει η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών
Αναμένεται να κερδίσουν πάνω από το ένα τέταρτο των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αν και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών μπορεί να αυξήσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα της Ευρώπης να επιλύσει την κρίση που διέρχεται, εν τούτοις η Deutsche Bank εκτιμά πως είναι απίθανο να λάβουν πάνω από το 25% των εδρών στην Ευρωβουλή και να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο αφού πρόκειται για κόμματα που κινούνται είτε στην άκρα Δεξιά είτε στην άκρα Αριστερά. Ετσι δύσκολα θα μπορέσουν να επιβάλουν τη δική τους πολιτική ατζέντα, αν και η ενίσχυσή τους θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις κυρίως σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει η γερμανική τράπεζα, πως με βάση τις δημοσκοπήσεις τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναδεικνύονται σε πρώτη πολιτική δύναμη σε Ιταλία, Ελλάδα, Βρετανία και Γαλλία. Εάν η ψήφος διαμαρτυρίας έχει ως αποτέλεσμα να έλθουν κυβερνήσεις που θα απομακρυνθούν από τις πολιτικές λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, τότε μπορεί να δούμε εκροές τόσο από τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης όσο και από τα χρηματιστήρια, καθώς και μια άνοδο στο ασφάλιστρο κινδύνου του ευρώ, εκτίμησε ο Marshall Gittle, στρατηγικός αναλυτής της IronFX, μιλώντας στο CNBC.
Οι καταστροφολογικές προβλέψεις ότι η ευρωπαϊκή δημοκρατία βουλιάζει κάτω από ένα ασταμάτητο κύμα λαϊκισμού είναι υπερβολικές, εκτιμούν οι «FT». Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι τρεις κυρίαρχες παραδοσιακές ομάδες θα κερδίσουν λίγο λιγότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου των ψήφων, ενώ το πραγματικό ερώτημα αφορά στο κατά πόσο τα παραδοσιακά κόμματα θα ενσωματώσουν τις κεντροδεξιές απόψεις για την Ευρώπη και τη μετανάστευση στη δική τους πολιτική γραμμή.
Επειτα από πέντε εξαντλητικά χρόνια πολλοί ευρωπαίοι πολίτες εύχονται να τους δοθεί η ευκαιρία να στείλουν το σύνολο της πολιτικής τάξης στο πυρ το εξώτερον, αναφέρει από την πλευρά του ο «Economist», καθώς τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν πάνω από το ένα τέταρτο των εδρών. Αν ο λαϊκισμός συνεχίσει να αυξάνεται, δεν αποκλείεται ένα μέλος της ευρωζώνης να εκλέξει μια κυβέρνηση που θα παραβεί τους κανόνες και θα εγκαταλείψει το ευρώ. Αυτό θα αναθερμάνει την κρίση του ευρώ – και οι πολιτικές αλλαγές μπορεί να είναι δυσκολότερες από τις οικονομικές. Από τη στιγμή που η μεταβίβαση των εξουσιών στο κέντρο ήρθε ως αποτέλεσμα της οικονομικής αποτυχίας και όχι μιας ευρύτερης πολιτικής συζήτησης, η πιθανότητα να γίνει ήρεμα αποδεκτή είναι μάλλον μικρή.
Η Γαλλία ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης
H Γαλλία παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης, λένε οι ερευνητές του Συμβουλίου της Λισαβόνας, οι οποίοι τονίζουν πια ευθέως ότι είναι η μόνη μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με «βαθιά ριζωμένα» διαρθρωτικά προβλήματα που δεν έχει κάνει ακόμη αρκετά γι’ αυτά.
«Η Γαλλία έχει γίνει ο ασθενής της Ευρώπης», αλλά του χαμηλού χρέους και του ελλείμματος, αποφεύγει την οικονομική κρίση, αναφέρεται στην εαρινή έκθεση του Europlus Monitor.
Οι αναλυτές αποδίδουν τα εύσημα στον γάλλο πρωθυπουργό για την πρόθεσή του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις αλλά τονίζουν ότι οι προτάσεις του δεν επαρκούν για να μπορέσει η Γαλλία να πλησιάσει τη Γερμανία.
Αυτό που βλέπει θετικά το Europlus Monitor, κάτι που θυμίζει και τη δική μας πολιτική, είναι το πάγωμα κοινωνικών δαπανών και ορισμένων άλλων δαπανών του κράτους με στόχο τη μείωση των φόρων που επιβάλλονται στις γαλλικές επιχειρήσεις.
Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από τις αυριανές κάλπες, καθώς στη Γαλλία υπάρχει μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής. Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν τα εφιαλτικά σενάρια που μιλούν για επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, τότε τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η βελτίωση της ιταλικής οικονομίας, για την οποία προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 1%, αλλά, το κυριότερο, οι αναλυτές βλέπουν περιθώρια μείωσης της φορολογίας μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2013.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk