Τους 51 φθάνουν οι κοινωνικοί πόροι συνολικά 22 επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων που καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με την τρόικα. Πρόκειται για πόρους οι οποίοι επιβαρύνουν διάφορες συναλλαγές, από τη χονδρική πώληση αλεύρων έως τις άδειες γάμων και βαπτίσεων που εκδίδονται από την Εκκλησία.

Η κατάργησή τους θα κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία 176 εκατ. ευρώ ετησίως σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, το οποίο υποστηρίζει ότι δεν θα υποστεί σημαντικό πλήγμα η ρευστότητα των Ταμείων.

Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα επέλθουν οι εξής αλλαγές:

  • Καταργείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία σε κάθε αγορά αλεύρου υπήρχε εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Αρτοποιών (εισφορά 40 λεπτών για κάθε 25 χιλιόγραμμα αλεύρων που αγόραζε ο αρτοποιός, και τα οποία μετακυλίονταν στην τελική τιμή, δηλαδή στον καταναλωτή).
  • Καταργείται η είσπραξη από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) τέλους 5% με το οποίο επιβαρύνονται τα εισιτήρια πλοίων για δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού, αλλά και η κράτηση 5% επί των τελών για τη λειτουργία φάρων, που επίσης κατέληγε στο ΝΑΤ.
  • Καταργείται το ποσοστό των εσόδων από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, και τις χρηματικές ποινές που επιδικάζουν τα ποινικά δικαστήρια (δικαστικά έξοδα αλλά και εξαγοράσιμες ποινές), τα οποία κατέληγαν υπέρ του ΟΑΕΕ.
  • Καταργείται η επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ με τέλος 1% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην κατανάλωση υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης της ΕΥΔΑΠ. Το τέλος αυτό καταργείται, αλλά και το τέλος 1% που επιβάλλεται σε κάθε είδος προμήθειας της ΕΥΔΑΠ.
  • Καταργείται το κληρικόσημο που ήταν 3 ευρώ και επιβάρυνε άδειες γάμου, βαπτίσεις, μνημόσυνα και διαζύγια υπέρ του Τομέα Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος.
  • Στον οικοδομικό κλάδο καταργείται το 2% επί της εκάστοτε τιμής πωλούμενων τσιμέντων, το οποίο εισπράττει το επικουρικό ταμείο εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία.
  • Καταργείται είσπραξη από τον ΟΑΕΕ ποσοστού 0,5% επί του τζίρου από παντός είδους αμοιβαία στοιχήματα και από το Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του 10% επί των ανεξαργύρωτων δελτίων στοιχημάτων.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξει απώλεια πόρων αλλά επισημαίνουν ότι δεν θα είναι τέτοια ώστε να πλήξει σημαντικά τη ρευστότητα των Ταμείων και προτάσσουν το επιχείρημα ότι η κατάργησή τους θα ενισχύει τη διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών.