Με την οργή να βράζει, συγγενείς και φίλοι ξεκίνησαν να θάβουν τους νεκρούς ανθρακωρύχους από η φονική πυρκαγιά στο ορυχείο της Σόμα ενώ τα συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για ανάσυρση σορών.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί 284 ανθρακωρύχοι ενώ αγνοούνται περίπου άλλοι 140.

Τις επιχειρήσεις των συνεργείων είχε εμποδίσει η φωτιά που συνέχιζε να καίει στο ορυχείο. Οι αρχές αναφέρουν ότι είχε γίνει αργά την Πέμπτη σημαντική πρόοδος για την κατάσβεσή της.

Πάνω από το έδαφος, η Σόμα τελεί μεταξύ οργής και πένθους: Οι μαζικές ταφές ξεκίνησαν, με το θρήνο να εναλλάσσεται με κατηγορίες όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για την κυβέρνηση.

Το πολύνεκρο δυστύχημα, το χειρότερο του είδους του στην ιστορία της χώρας, έχει αναζωπυρώσει τη δυσφορία σε βάρος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς πλησιάζει η μάχη για την προεδρία της χώρας (τις φιλοδοξίες για την οποία δεν έχει κρύψει).

Από την υποδοχή που του είχαν επιφυλάξει οι κάτοικοι της πόλης δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες, ακόμη και με κλοτσιές στην αυτοκινητοπομπή του. Την κατάσταση δεν βοήθησε καθόλου ούτε η αναφορά του ότι «ατυχήματα γίνονται παντού».

Αντιθέτως, ο πρόεδρος Γκιουλ που επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Σόμα μίλησε για «μεγάλη καταστροφή», λέγοντας πως «όλοι μας αισθανόμαστε τον πόνο». Τα πνεύματα κατά την επίσκεψη του Γκιουλ ήταν πιο ήρεμα, αν και οργισμένοι κάτοικοι τού φώναξαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βρεθούν ενδεχόμενοι επιζώντες -αν και οι ελπίδες έχουν ουσιαστικά σβήσει.