Μέρκελ:Αρνείται ευθύνες της ΕΕ για την ουκρανική κρίση

Απορρίπτει η Άνγκελα Μέρκελ ότι ΕΕ ευθύνεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο για την ουκρανική κρίση πιέζοντας το Κίεβο να επιλέξει μεταξύ της Ένωσης και της Ρωσίας, όπως καταλογίζουν στις Βρυξέλλες ορισμένοι πολιτικοί περιλαμβανομένων των Γκέρχαρντ Σρέντερ και Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ. Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η Μέρκελ επισημαίνει ότι «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» η στενή συνεργασία της Ευρώπης με τη Ρωσία «πρέπει να συνεχιστεί», όμως οι δύο πλευρές χρειάζεται να συμμερίζονται κάποιες «κοινές αξίες».

Απορρίπτει η Γερμανίδα καγκελάριος ότι ΕΕ ευθύνεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο για την ουκρανική κρίση πιέζοντας το Κίεβο να επιλέξει μεταξύ της Ένωσης και της Ρωσίας, όπως καταλογίζουν στις Βρυξέλλες ορισμένοι πολιτικοί περιλαμβανομένων των Γκέρχαρντ Σρέντερ και Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ.

Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η Μέρκελ επισημαίνει επίσης ότι «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» η στενή συνεργασία της Ευρώπης με τη Ρωσία «πρέπει να συνεχιστεί», όμως οι δύο πλευρές χρειάζεται να συμμερίζονται κάποιες «κοινές αξίες».

«Είμαι πεπεισμένη ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η στενή συνεργασία με τη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί. Για αυτό απαιτείται να υπάρχουν τουλάχιστον ορισμένες κοινές αξίες που θα αντικατοπτρίζονται σε συγκεκριμένες πολιτικές» τονίζει η καγκελάριος σε συνέντευξή που θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Παρασκευής.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της Ουκρανίας η Μέρκελ απορρίπτει ότι η ΕΕ έχει οποιαδήποτε ευθύνη για την πυροδότηση της κρίσης.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει υποστηρίξει ότι οι Βρυξέλλες έκαναν λάθος όταν πίεσαν το Κίεβο να επιλέξει μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας και την άποψη αυτή επανέλαβε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ήταν αυτός που επί μεγάλο διάστημα προωθούσε τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή πριν από την υπογραφή της όμως ακόμη και τότε δήλωνε ότι θα το ξανασκεφτεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η ΕΕ έκανε προτάσεις συνεργασίας στη Ρωσία» ανέφερε η Μέρκελ.

«Πάντα είναι καλό να εξετάζει κανείς τις πράξεις του με κριτική ματιά, όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ότι η Ρωσία έδρασε σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» συνέχισε.

Ερωτώμενη για τα αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα ορισμένων συμπατριωτών της για την κρίση αυτή και κυρίως για το γεγονός ότι κάποιοι εκφράζουν «κατανόηση» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την πολιτική που ακολουθεί, η Μέρκελ υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται «στη βαθιά επιθυμία των ανθρώπων να επιλυθεί ειρηνικά η διένεξη», τονίζοντας ότι και η ίδια «κατανοεί πολύ καλά αυτήν την επιθυμία».

«Ιδίως φέτος που τιμούμε [τη συμπλήρωση ενός αιώνα] από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι άνθρωποι αναμένουν, δικαιολογημένα, ότι θα ενεργούμε διαφορετικά σε σχέση με εκείνη την εποχή και ότι, για παράδειγμα, θα είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με τη Ρωσία» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk