Στο Κίεβο ως διαμεσολαβητής βρίσκεται ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ουκρανό πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου θα διαδραματίσουν «κρίσιμο ρόλο» για να βγει η Ουκρανία από την κρίση και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι οι συνομιλίες σε στρογγυλό τραπέζι μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων της ανατολικής Ουκρανίας θα βοηθήσουν στον αφοπλισμό των αυτονομιστών και θα βελτιώσουν την κατάσταση λίγο πριν τις εκλογές.

Οι συνομιλίες φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας και ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Ντιντιέρ Μπούρκχαλτερ, είπε σχετικά: «Δεν νομίζω ότι στο τραπέζι θα έρθει κανείς με όπλα».

Ο Στάινμαϊερ συναντήθηκε με τον ουκρανό πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο του Κιέβου λίγο πριν ταξιδέψει στην Οδησσό, την πόλη που σημαδεύτηκε από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας παραμένει «επικίνδυνη και απειλητική» είπε ο γερμανός υπουργός, τονίζοντας ότι βασική προτεραιότητα είναι να συμμετάσχει ο λαός στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειές σας για έναν εθνικό διάλογο, εδώ στη χώρα σας, σε στρογγυλό τραπέζι, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο» τόνισε ο γερμανός ΥΠΕΞ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Ελπίζω ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν να επανέλθουν υπό τον έλεγχό σας τα κτίρια, να αφοπλιστούν οι παράνομες ομάδες και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στη χώρα» πρόσθεσε.

Το Κίεβο αρνήθηκε να πει ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες. Ωστόσο ο πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ τόνισε ότι οι «τρομοκράτες», εννοώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές, δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον διάλογο.

Η Μόσχα από την πλευρά της δηλώνει ότι οι συνομιλίες δεν θα επιτευχθούν χωρίς τον άμεσο διάλογο μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, το Κίεβο αρνείται ένα «πραγματικό» διάλογο με τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Η άρνηση των αρχών του Κιέβου για ένα πραγματικό διάλογο με τους αντιπροσώπους των περιφερειών, πρώτα απ’ όλα στις νότιες και τις ανατολικές περιοχές της χώρας, αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στην οδό της αποκλιμάκωσης» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι νέες κυρώσεις από την ΕΕ θα εμποδίσουν τις προσπάθειες για να εκτονωθεί η κρίση στην Ουκρανία και κάλεσε τη Δύση να πείσει το Κίεβο να πραγματοποιήσει συνομιλίες για τη μελλοντική δομή της χώρας πριν από τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων για την αυτονομία στις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ «θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σαφές σήμα προς το Κίεβο για το βάθος της κρίσης» στην Ουκρανία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.