Η ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν ίσως χρειαστεί εβδομάδες εκτιμά η Μέρκελ

Η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, προειδοποίησε την Κυριακή η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, προειδοποίησε την Κυριακή η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Στράλσουντ της Βαλτικής, η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 27 Μαΐου, ωστόσο το αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ, και όχι μόνο οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν.

Νέος πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί ένας από τους υποψήφιους που έχουν υποδείξει τα κόμματα. Εκείνοι που θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου θα είναι τελικά οι επικεφαλής των 28 χωρών-μελών της ΕΕ. Στη συνέχεια η επιλογή τους θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Σίγουρα θα χρειαστεί μία περίοδος αρκετών εβδομάδων προτού κάποιος καταλήξει στις απαραίτητες αποφάσεις» είπε.

Όπως πρόσθεσε, οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σεβαστούν την επιθυμία των ψηφοφόρων, υπάρχει όμως μια μακρά λίστα δύσκολων ζητημάτων.

Σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, επισήμανε η Μέρκελ, υπάρχουν κυβερνήσεις ευρέων συνασπισμών, γεγονός που απαιτεί να καταλήξουν πρώτα οι ίδιοι οι κυβερνητικοί εταίροι σε μία συμφωνία σχετικά με τους υποψήφιους για την προεδρία της Επιτροπής.

Σε μία τόσο μεγάλη εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί σε τέσσερις μέρες και 28 χώρες, δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 350 εκατομμύρια πολίτες.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα διαδεχτεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα αναλάβει τα καθήκοντα το Νοέμβριο.

Οι υποψήφιοι για το αξίωμα προέρχονται από τους τέσσερις μεγαλύτερους πολιτικούς σχηματισμούς -το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και τους Πράσινους.

Το EPP έχει επιλέξει για υποψήφιο τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ενώ οι κεντροαριστεροί τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk