στη μπούκα

Eθνικό εναντίον Rex και Σωτήρης Χατζάκης εναντίον Ηλία Μαροσούλη.

***
Eθνικό εναντίον Rex και Σωτήρης Χατζάκης εναντίον Ηλία Μαροσούλη.
***
Η ιστορία, παλιά και επαναλαμβανόμενη, επανέρχεται τώρα πιο τελεσίδικα. Εξ ου και η δημοσιοποίηση της αντιπαράθεσης.
***
Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου «αποφάσισε να μην παραταθεί ή να μην ανανεωθεί η σύμβαση μίσθωσης της ισόγειας αίθουσας του κτιρίου Ρεξ στην οδό Πανεπιστημίου, με μισθωτή τον κ. Ηλία Μαροσούλη. Η αίθουσα αυτή του κτιρίου Ρεξ αποτελεί αναπόσπαστο αρχιτεκτονικό, καλλιτεχνικό και παραγωγικό στοιχείο του όλου συγκροτήματος, ιδιοκτησίας του Εθνικού Θεάτρου».
***
Εκεί θέλει να στεγάσει την Παιδική Σκηνή, τα τμήματα σκηνοθεσίας και αρχαίου δράματος της Δραματικής Σχολής αλλά και να υποδεχθεί τις συναντήσεις της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης. Στόχος είναι η ένταξη του χώρου στο ΕΣΠΑ.
***
Η άρνηση του επιχειρηματία Ηλία Μαροσούλη οδήγησε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Πρωτοδίκως απορρίφθηκε η αγωγή του Εθνικού. Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, «ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται ως μουσικό θέατρο φιλοξενώντας καταξιωμένους καλλιτέχνες και συνεπώς προστατεύεται από τον νόμο για την αναγκαστική παράταση των μισθώσεων των θεάτρων».
***
Στην ίδια ανακοίνωση το ΔΣ επισημαίνει ότι «θέλουμε να καταστήσουμε σαφή τον αυτονόητο σεβασμό μας προς τον θεσμό της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, πλην όμως δεν μπορούμε να αποκρύψουμε την έκπληξή μας για αυτή τη δικαστική κρίση» και παραθέτει «αποδεικτικά στοιχεία» σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος και τη λειτουργία του χώρου ως κέντρου διασκέδασης από τον Ηλία Μαροσούλη.
***
Ως εκ τούτου το Εθνικό θα προσφύγει στο Εφετείο Αθηνών.
***
Ο επιχειρηματίας μιλώντας στο «Βήμα» υπερασπίστηκε τη δουλειά του, προέβλεψε ότι «και αυτή τη δίκη θα τη χάσουν» και υπενθύμισε την «καθοριστική συνεισφορά» στη σωτηρία του Rex.
***
«Γύρω στο 1987-1988 το Rex επρόκειτο να πουληθεί. Εγιναν τρεις προσφορές: δύο από εφοπλιστές και μία τρίτη από το υπουργείο Πολιτισμού γιατί είχα πάει τότε και είχα βρει τη Μελίνα και της είχα πει να το πάρει. Και έτσι έγινε. Η τιμή του ήταν γύρω στο 1,5 δισ. δρχ. Η Μελίνα το αγόρασε με 630 εκατ. δρχ. και παραχώρησε το κτίριο στο Εθνικό. Και εγώ πήρα το ισόγειο, το ανακαίνισα, το έφτιαξα, ξόδεψα τόσα λεφτά. Είμαι 25 χρόνια εκεί μέσα, πληρώνω το ενοίκιό μου, κάνω τις δουλειές μου. Ζουν 90 οικογένειες. Πώς θα με βγάλουν;».
***
Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν: Rex ο βασιλιάς του Εθνικού ή Rex o βασιλιάς (και) της πίστας;..
***
Εθνικού συνέχεια: πολλές πρεμιέρες, πολλές παραστάσεις, μεγάλη πίεση.
***
Κρίμα: ο εφετινός προγραμματισμός δεν λειτούργησε ούτε υπέρ των παραστάσεων ούτε υπέρ του κοινού. Συνέβη στο «Δεκαήμερο» και τώρα στο «Κέικ». Οι θεατές πρέπει να σπεύσουν για να δουν ένα «θεατρικό γλυκό» που όσοι το δοκίμασαν λένε ότι τους άρεσε πολύ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk