Το δημοτικό συμβούλιο του Μπέβερλι Χιλς υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση που καταδικάζει τη θέσπιση του ισλαμικού νόμου (σαρία) στο Μπρουνέι και καλεί τον ζάπλουτο σουλτάνο να πωλήσει το ξενοδοχείο και τις άλλες ιδιοκτησίες που διαθέτει στην πόλη.

Η απόφαση επικρίνει την υιοθέτηση από το Μπρουνέι «μιας σειράς νόμων που επιβάλλουν πολύ αυστηρές τιμωρίες, μεταξύ των οποίων τον θάνατο διά λιθοβολισμού για ομοφυλοφιλία ή μοιχεία» υπογραμμίζει το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση θα διαβιβαστεί και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη διάρκεια παρέμβασής του το βράδυ της Τρίτης ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της αλυσίδας Dorchester Collection, η οποία ανήκει στην Υπηρεσία Επενδύσεων του Μπρουνέι, προειδοποίησε εναντίον αποφάσεων που θα μπορούσαν, όπως είπε, να πλήξουν τους εργαζομένους του ομίλου.

«Οι δράσεις που αναλαμβάνετε πρέπει να μελετηθούν σοβαρά επειδή θα επηρεάσουν τη ζωή όλων αυτών των ανθρώπων» δήλωσε.

Ο ισχυρός σουλτάνος Χασάναλ Μπολκιάχ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ανακοίνωσε πως στο Μπρουνέι θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος.

Η αρχική φάση της εφαρμογής της σαρία προβλέπει πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης για μικροαδικήματα όπως συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται αναξιοπρεπείς, όταν κάποιος δεν προσεύχεται την Παρασκευή ή μια γυναίκα μένει έγκυος εκτός γάμου.

Οι αυστηρότερες ποινές θα αρχίσουν να ισχύουν από τα τέλη του 2015 και προβλέπουν μεταξύ άλλων την ποινή του λιθοβολισμού για σοδομισμό και μοιχεία.

Το σουλτανάτο, μέσω της αλυσίδας Dorchester Collection, είναι ιδιοκτήτης πολυάριθμων ξενοδοχείων, μεταξύ των οποίων τα Beverly Hills Hotel, Bel-Air Hotel, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων στο Λος Άντζελες, το Meurice και το Plaza Athenee στο Παρίσι, το Richemond στη Γενεύη ή το Hotel Eden στη Ρώμη.

Πολλές προσωπικότητες όπως ο επικεφαλής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον ή η τηλεοπτική σταρ Έλεν ΝτεΤζενέρις έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ αυτής της ξενοδοχειακής αλυσίδας.