Εντυπωσιακή χωρίς αμφιβολία είναι και η φετινή διοργάνωση της Eurovision, καθώς όπως φάνηκε και από τον πρώτο ημιτελικό, οι Δανοί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, δημιουργώντας μια υπερσύγχρονη σκηνή.

Ο πρώτος ημιτελικός σφραγίστηκε από τις αποδοκομασίες για το ρωσικό τραγούδι, το οποίο πέρασε στον τελικό μαζί με τη συμμετοχή της Ουκρανίας.

Μόλις οι παρουσιαστές ανακοίνωσαν ότι το τραγούδι της Ρωσίας πέρασε στον τελικό, το στάδιο άρχισε να αποδοκιμάζει έντονα, γεγονός που δημιούργησε -στιγμιαία τουλάχιστον- αμηχανία στους οικοδεσπότες της βραδιάς.

Πάντως, κατά την έξοδό τους από την αρένα, Ρώσοι και Ουκρανοί φανς του διαγωνισμού δήλωσαν στην κάμερα του BBC ότι είναι φίλοι και ότι σε έναν τέτοιο διαγωνισμό δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Οι χώρες που προκρίθηκαν στον πρώτο ημιτελικό είναι οι: Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Ρωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Σαν Μαρίνο, Ουκρανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισλανδία.

Πραγματική έκπληξη αποτέλεσε η είσοδος του Αγίου Μαρίνου στον τελικό. Η Βαλεντίνα Μονέτα με το τραγούδι Maybe εκπροσωπούσε τη μικροσκοπική της χώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Προφανώς ήταν και η τυχερή της, ενώ η ίδια στη σκηνή θύμιζε κάτι από τη Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι.

Η Ουγγαρία επέστρεψε στη διοργάνωση και κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ενώ την ίδια τύχη δεν είχε η Πορτογαλία, η οποία επίσης επέστρεψε αλλά δεν τα κατάφερε.

Η Ελλάδα με το «Rise Up» θα δώσει τη μάχη στον δεύτερο ημιτελικό, την Πέμπτη (22:00, ΝΕΡΙΤ), από τον οποίο θα περάσουν οι άλλες 10 χώρες.

Στον δεύτερο ημιτελικό, μία θέση στη δεκάδα διεκδικούν οι: Νορβηγία, Ισραήλ, Γεωργία, Αυστρία, Λιθουανία, Πολωνία, Μάλτα, ΠΓΔΜ, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Σλοβενία, Λευκορωσία, Ελλάδα, Ελβετία.

Οι ιδρυτικές χώρες του θεσμού (ενισχύουν και οικονομικά τη διοργάνωση) δηλαδή Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία – γνωστές και ως «BIG 5»- έχουν περάσει κατευθείαν στον τελικό μαζί με τη διοργανώτρια Δανία.

Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Μαΐου (22:00, ΝΕΡΙΤ) στη Δανία.