Σπείρα που διοργάνωνε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (τσίρκο, λούνα- παρκ), σε διάφορες περιοχές της χώρας, συστήνοντας εικονικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ εμπλέκονται συνολικά πέντε άτομα (τρεις ελληνες και δυο αλλοδαποί) , από τα οποία άλλα συμμετείχαν ως «αχυράνθρωποι» σε εικονικές επιχειρήσεις 57χρονου που θεωρείται από τους αστυνομικούς ως ο «εγκέφαλος» της σπείρας και άλλα υποβοηθούσαν τη λειτουργία τους. Τα κέρδη τους εκτιμάται πως είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ΄επάγγελμα και εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία δυο χρόνια εγκατέστησαν 36 περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα- παρκ, σε ισάριθμους Δήμους της χώρας, χρησιμοποιώντας σε κάποια από αυτά, πλαστογραφημένα δικαιολογητικά – πιστοποιητικά, που αφορούσαν ακόμα και στη στατικότατα και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Η ζημία που προκλήθηκε σε βάρος του Ελληνικού Δημόσιου αγγίζει τις 900.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι ο 57χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος δημιούργησε με τη συνδρομή – συνεργασία τριών συνεργών του («αχυράνθρωπων») εικονικές επιχειρήσεις, με αντικείμενο περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που διοργάνωνε ο 57χρονος εισέπραττε τα έσοδα, αποφεύγοντας συστηματικά να καταβάλλει τους αναλογούντες φόρους και τις απαιτούμενες οικονομικές εισφορές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού κέρδους, τόσο ο 57χρονος «εγκέφαλος», όσο και οι υπόλοιποι τέσσερις συνεργοί του, αντί να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, που να γνωμοδοτεί για τη στατικότητα και ασφάλεια των λούνα – παρκ, κατέφευγαν σε συστηματική πλαστογραφία των υπογραφών και σφραγίδων πολιτικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων.

Στη συνέχεια, κατέθεταν τα πλαστογραφημένα δικαιολογητικά σε Δήμους της χώρας, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης χώρων ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, οι δράστες είχαν καταρτίσει πλαστή σφραγίδα Δήμου του νομού Θεσσαλονίκης, με την οποία θεωρούσαν το γνήσιο της υπογραφής, σε βεβαιώσεις που αφορούσαν την εγκατάσταση και λειτουργία των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.