• Αναζήτηση
 • Το διάφανο ψάρι

  Απρόσμενους «καλεσμένους» βρήκαν στα δίχτυα τους ιάπωνες ψαράδες που ασχολούνται με το ψάρεμα των κριλ, των μικροσκοπικών οργανισμών με τους οποίους τρέφονται πολλά θαλάσσια είδη. Ανάμεσα στα άλλα υπήρχαν και ορισμένα περίεργα ψάρια που ήταν διάφανα σαν τους έλειπε το αίμα.

  Απρόσμενους «καλεσμένους» βρήκαν στα δίχτυα τους ιάπωνες ψαράδες που ασχολούνται με το ψάρεμα των κριλ, των μικροσκοπικών οργανισμών με τους οποίους τρέφονται πολλά θαλάσσια είδη. Ανάμεσα στα άλλα υπήρχαν και ορισμένα περίεργα ψάρια που ήταν διάφανα σαν τους έλειπε το αίμα. Οι ψαράδες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανά ορισμένα από αυτά τα παράξενα ψάρια και τα παρέδωσαν σε επιστήμονες που τα μελετούν.

  Το διάφανο μυστήριο

  Τα σπάνια διάφανα ψάρια ζουν στα κρύα νερά του Νότιου Ωκεανού, δεν διαθέτουν λέπια και, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί που τα μελετούν, δεν διαθέτουν επίσης αιμοσφαιρίνη, την ουσία δηλαδή που κάνει το αίμα κόκκινο και βοηθά στην παροχή οξυγόνου στο σώμα. Η πλειονότητα των ζώων διαθέτει αιμοσφαιρίνη σε ποσοστό 45% στο αίμα. Το αντίστοιχο ποσοστό αιμοσφαιρίνης σε αυτό το είδος ψαριού είναι μόλις 1%.

  Αν και οι επιστήμονες προβληματίζονται από την έλλειψη αυτής της κρίσιμης για την επιβίωση ουσίας, μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν είναι ότι η απουσία της οφείλεται στην ασυνήθιστα μεγάλη καρδιά των συγκεκριμένων ψαριών που χρησιμοποιούν αντί για αιμοσφαιρίνη το πλάσμα του αίματος ώστε να οξυγονώνεται το σώμα τους.

  Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο είδος διάφανου ψαριού συνεχίζει να διερευνάται από τους επιστήμονες και δεν έχει ακόμη λάβει κάποια επιστημονική ονομασία.

  Science
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk