Με εντολή του γενικού εισαγγελέα Κύπρου, Πέτρου Κληρίδη, άρχισαν έρευνες την Πέμπτη στην Κεντρική Τράπεζα έπειτα από καταγγελία της σε σχέση με διαρροή εμπιστευτικού υπηρεσιακού εγγράφου στο Δημοκρατικό Συναγερμό. Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα «Αλήθεια» την Παρασκευή.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, κλήθηκε το πρωί από το κρατικό ραδιόφωνο της Κύπρου να σχολιάσει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ο ίδιος ανέφερε ότι όντως ο γενικός εισαγγελέας έστειλε επιστολή προς τον αρχηγό της αστυνομίας, έπειτα από σχετική καταγγελία της Κεντρικής Τράπεζας για διαρροή πληροφοριών και δεδομένων που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο φαίνεται να έχει διαρρεύσει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιούσε την Κύπρο ότι την 21η Ιανουαρίου 2013 θα σταματούσε η δυνατότητα των κυπριακών τραπεζών να αξιοποιούν το ταμείο κατεπείγουσας ρευστότητας.

Ο κ. Αγγελίδης επιβεβαίωσε ότι μετά τη παραλαβή της επιστολής από τον γενικό εισαγγελέα, η αστυνομία άρχισε έρευνες και λαμβάνονται καταθέσεις. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι τα ευρήματα της έρευνας να προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία για να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Ο κ. Αγγελίδης εξήγησε ότι το θέμα ξεκίνησε από καταγγελία που έκανε η Κεντρική Τράπεζα προς τον κ. Κληρίδη, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε οδηγίες στην αστυνομία «να διερευνήσει τη διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων με βάση την καταγγελία που εδέχθη ο γενικός εισαγγελέας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει έλεγχος και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.