Θα βλάψει ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος;

Πολλά λέγονται για ένα νέο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο ο οποίος θα καταστήσει την Ελλάδα «προτεκτοράτο» της Τρόικα

Θα βλάψει ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος; | tovima.gr

Πολλά λέγονται για ένα νέο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο ο οποίος θα καταστήσει την Ελλάδα «προτεκτοράτο» της Τρόικα.

Σημειώνουμε ότι ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, ο οποίος μετονομάσθηκε (για να μην τρομάζει!) σε Διεθνή Οικονομική Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.), εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1898. Μεταξύ άλλων, η Δ.Ο.Ε.η οποία ήλεγχε τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, είχε καταλυτικό λόγο στις προσλήψεις, απολύσεις και προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπό αυτή την έννοια, η Δ.Ο.Ε. λειτουργούσε ως «κράτος εν κράτει» και επομένως περιόριζε στο μέγιστο βαθμό την εθνική μας κυριαρχία. Μετά από πολλές δεκαετίες, ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος δήλωσε το 1951 στη Βουλή των Ελλήνων ότι ο Δ.Ο.Ε. «θεωρείται κατηργημένος».Ο Δ.Ο.Ε. καταργήθηκε με νόμο και τυπικά το 1978.

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς της οικονομικής ιστορίας (όπως για παράδειγμα τον Νικόλαο Σοϊλεντάκη), η Δ.Ο.Ε. ωφέλησε τα οικονομικά της Ελλάδας καθώς βοήθησε την εθνική οικονομία να εξυγιανθεί.

Εμείς συνεισφέρουμε στο όλο θέμα με την εξής χρήσιμη παρατήρηση: Χρησιμοποιώντας μακροχρόνια στοιχεία της βάσης δεδομένων των καθηγητών Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff από το 1913 μέχρι σήμερα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στη διάρκεια κατά την οποία η Δ.Ο.Ε. είχε λόγο στα ελληνικά θέματα, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας υπερέβη τις δυνατότητες του κατά 16% ετησίως (σύμφωνα με τη διάμεσο τιμή) την ίδια περίοδο κατά την οποία η Δυτική Ευρώπη μόλις και παρήγαγε ετησίως στο ύψος των δυνατοτήτων της!

Η επίδοση της Ελλάδας είναι εντυπωσιακή ειδικά αν αναλογισθεί κανείς ότι μεσολάβησαν δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι! Από το 1952 και μετά (οπότε και καταργήθηκε η Δ.Ο.Ε.) το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας κινήθηκε σε ετήσια βάση 3% κάτω από τις δυνατότητες του (σύμφωνα με τη διάμεσο τιμή) περίοδο κατά την οποία το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Δυτικής Ευρώπης υπερέβη τις δυνατότητες του κατά 2% ετησίως. Ποιος φοβάται λοιπόν τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο;

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, στο University of Liverpool

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk