Ποιοι θα τρέξουν την ανακεφαλαιοποίηση

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το επόμενο μεγάλο project της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο μνημόνιο και τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συγγραφής του νομοσχεδίου για τους όρους στήριξης των τραπεζών, από τους οποίους θα εξαρτηθούν ο βαθμός και ο τρόπος παρέμβασης του Δημοσίου στους νέους βασικούς τραπεζικούς ομίλους, και στελέχωσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα παίξει κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το επόμενο μεγάλο project της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο μνημόνιο και τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συγγραφής του νομοσχεδίου για τους όρους στήριξης των τραπεζών, από τους οποίους θα εξαρτηθούν ο βαθμός και ο τρόπος παρέμβασης του Δημοσίου στους νέους βασικούς τραπεζικούς ομίλους, και στελέχωσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα παίξει κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει στην κυρία Αναστασία Σακελλαρίου και στους κκ. Μάριο Κολιόπουλο και Σπύρο Παντελιά, με τους δύο πρώτους να φέρονται ως επιλογή της κυβέρνησης και τον τρίτο ως πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι επικεφαλής του ΤΧΣ θα είναι η κυρία Σακελλαρίου, ενώ άλλες ο κ. Κολιόπουλος.
Η κυρία Σακελλαρίου, η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009 από τη Βρετανία και εντάχθηκε στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ως ειδική σύμβουλος διοίκησης, διετέλεσε για πολλά χρόνια στέλεχος της ελβετικής Credit Suisse στο Λονδίνο. Εργαζόταν στο Τμήμα Σταθερού Εισοδήματος με ειδίκευση σε θέματα πιστοληπτικής αξιολόγησης εταιρειών. Αποχώρησε από την Πειραιώς στα μέσα του 2010 για οικογενειακούς λόγους και επέστρεψε στην αγορά πριν από έναν χρόνο ως σύμβουλος του αντιπροέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) κ. Χάρη Σιγανού σε θέματα μεγάλων χρηματοδοτήσεων, θυγατρικών εταιρειών και επενδυτικών προγραμμάτων. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για «ηθικό άτομο», με «ισχυρό» βιογραφικό που «χαίρει γενικότερης εκτίμησης στην αγορά».
Ο κ. Κολιόπουλος εργαζόταν για εννέα χρόνια, από το 1999 ως το 2008, στην Bank of America στην Ελλάδα και διετέλεσε γενικός διευθυντής του γραφείου της στην Αθήνα. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος διοίκησης στα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο κ. Παντελιάς, που είναι σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε εργαστεί ως αντιπρόεδρος στο ΤΤ, από το οποίο αποχώρησε διαφωνώντας με τον πρόεδρο της τράπεζας κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο, ενώ προηγουμένως ήταν γενικός διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής και Διαχείρισης Διαθεσίμων στον όμιλο της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης έχει εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις στην Εμπορική, στην EFG Telesis Finance, στην Εθνική και στη Γενική Τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση άμεσο λόγο στις αποφάσεις του ΤΧΣ θα έχει η τρόικα. Οπως αναφέρεται στο κείμενο του νέου μνημονίου, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα τοποθετηθούν ως επιτηρητές στο Ταμείο και θα ενημερώνονται τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα για όλες τις αποφάσεις και τις συναλλαγές των συστημικών τραπεζών. Οι εξουσίες της τρόικας πάντως δεν θα σταματούν εκεί. Με βάση τα αποτελέσματα των οικονομικών ελέγχων που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, οι εκπρόσωποί της θα μπορούν να αντικαθιστούν κατά βούληση μέλη του διοικητικού συμβουλίου των τραπεζών, αλλά και να αποκλείουν ιδιώτες μετόχους από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Για τον σκοπό αυτόν θα εξεταστούν μεταξύ άλλων το επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης, δάνεια που μπορεί να έχουν δοθεί σε μέλη των ΔΣ ή σε συνδεδεμένες εταιρείες, η ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού και ο βαθμός συγκέντρωσης κινδύνου.
€27 δισ. αναζητούν οι τέσσερις τράπεζες
Ανοιχτά παραμένουν αρκετά θέματα για την ανακεφαλαιοποίηση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία κατάρτισης του νόµου για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, από τους οποίους θα εξαρτηθούν τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να εισφέρει ο ιδιωτικός τοµέας για τη διατήρηση του ελέγχου των τραπεζών. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος της Eurobank Ν. Καραµούζης εκτιµά ότι οι ανάγκες των τεσσάρων µεγαλύτερων ελληνικών οµίλων (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) θα φθάσουν τα 27 δισ. ευρώ. Δηλαδή στα 18 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προσωρινά από το ΤΧΣ θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 9 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ που αναµένεται να εκταµιευθεί µέσα στον Νοέµβριο. Ο κ. Καραµούζης εκτιµά ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα ολοκληρωθεί πλήρως στο τέλος του πρώτου τετραµήνου ή πενταµήνου του 2013.
Πάντως αρκετά θέματα παραμένουν ανοιχτά. Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι παρά την πίεση που ασκείται από τις τράπεζες για την παροχή εγγυήσεων για τα ελληνικά ομόλογα που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι πολύ πιθανό, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εκλαμβάνει τη συγκεκριμένη ενίσχυση ως προνομιακή μεταχείριση έναντι των ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων που πήραν μέρος στο PSI. Αν περνούσε μια τέτοια ρύθμιση, το κεφαλαιακό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες θα έφθανε τα 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη. Από την άλλη, εξασφαλισμένη θεωρείται η αναγνώριση στα εποπτικά κεφάλαια του αναβαλλόμενου φόρου.
Εξάλλου τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι η σχέση κοινών μετοχών – μετατρέψιμων ομολόγων στις αυξήσεις φαίνεται πως «κλειδώνει» στο 65% – 35%. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν ο τελικός λογαριασμός φθάσει τα 27 δισ. ευρώ, οι εκδόσεις κοινών μετοχών θα διαμορφωθούν στα 17,5 δισ. ευρώ, περιορίζοντας την ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση του ελέγχου του μάνατζμεντ των τραπεζών στα 1,75 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk