Δέκα μικροί πολιτευτές

Πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ κρατούν τις ισορροπίες, είναι δηλαδή καλοί και με…

Δέκα μικροί πολιτευτές | tovima.gr

Πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ κρατούν τις ισορροπίες, είναι δηλαδή καλοί και με τους μεν και με τους δε. Για να το πούμε πιο καθαρά, έχουν κάνει την υποκρισία δεύτερη φύση τους. Λένε δηλαδή σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι είναι απαράδεκτο να επιβάλλεται το αντισυνταγματικό χαράτσι ακινήτων (έμπνευσης Βενιζέλου) και να μην επιδεικνύεται η ίδια αποφασιστικότητα για τους φοροδιαφεύγοντες. Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης τα έλεγε αυτά δημόσια οπότε είχε θέσει εαυτόν εκτός κόμματος προ πολλού. Η αποχώρησή του δεν έγινε χθες – είχε φύγει από καιρό. Την αφορμή έψαχνε για να δώσει μια επίσημη διάσταση.

Σε τέτοιες συνθήκες είναι να μη γίνει η αρχή. Διερευνώντας τις προθέσεις εκείνων που ασκούν κριτική στο κόμμα και τον πρόεδρο κρυφίως, διαπιστώνουμε ότι αρκετοί εζήλεψαν την απόφαση του κ. Ραγκούση. Μένει να δούμε αν στην Ιπποκράτους θα αρχίσουν να τραγουδούν τους Δέκα μικρούς πολιτευτές, το παιδικό τραγουδάκι που προσαρμόζεται ανάλογα με την περίσταση: Δέκα μικροί νέγροι, Δέκα μικροί στρατιώτες, Δέκα μικροί ναυτικοί. Να θυμηθούμε τον πρώτο στίχο; «Δέκα μικροί πολιτευτές πήγαν για δείπνο/ Ο ένας μάσησε τον εαυτό του κι έμειναν εννιά».

Υπάρχει μια δυναμική στην καταστροφή. Είναι να μην ξεκινήσει το κακό, να μην αρχίσει η διάλυση της ομάδας. Θα πει κανείς, σιγά τη διάλυση, τόσοι και τόσοι έχουν απομακρυνθεί από την παράταξη, πριν και μετά τις εκλογές. Αυτό που διαφοροποιεί τον κ. Ραγκούση είναι ότι υπήρξε ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της τελευταίας πασοκικής περιόδου. Δεν είναι μόνο λόγω φήμης, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει την αποχώρησή του με εκείνη της εξίσου διάσημης Άριας Αγάτσα.

Ο κ. Ραγκούσης εκπροσωπεί ένα σύστημα μέσα στο ΠαΣοΚ, το παπανδρεϊκό σύστημα. Δεν είναι ο μόνος από τα πρόσωπα που, ανήκοντας στον στενό κύκλο του πρώην πρωθυπουργού, πλέον αναρωτιούνται για το μέλλον τους. Η φράση «δεν θέλω να κατηγορηθώ ότι έφυγα και διέλυσα το κόμμα» έχει μια συγκρατημένη δόση έπαρσης αλλά είναι ενδεικτική της ψυχολογίας που επικρατεί. Είναι μια φράση που ακούστηκε πολύ το καλοκαίρι. Η αποχώρηση του κ. Ραγκούση λόγω ηθικών ενστάσεων απελευθερώνει τους υπόλοιπους.

Χρειάζονται άραγε Δέκα μικροί πολιτευτές για να διαλυθεί το ΠαΣοΚ; Όχι, χρειάζονται λιγότεροι για να εξαπλωθεί το μήνυμα της διάλυσης. Δυο παπανδρεϊκοί, δυο από τα ιδρυτικά στελέχη, δυο εκσυγχρονιστές μπορούν φεύγοντας να αφήσουν συντρίμμια. Το κόμμα ούτως ή άλλως καταρρέει έχοντας να αντιμετωπίσει κατηγορίες κυβερνητικής ανικανότητας και φαυλότητας. Πρώην υπουργοί, οι οποίοι κρίνουν ότι δεν υπήρξαν μέρος του προβλήματος, αρνούνται να λειτουργήσουν ως υποστυλώματα. Οι εξελίξεις μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγορες από αυτές που υπολόγιζαν οι ίδιοι οι πολιτευτές. Πήραν φόρα για τον τελευταίο στίχο «and then there were none».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk