Εκκλησία και κράτος. Κάποιες σκέψεις…

Εκκλησία και κράτος. Κάποιες σκέψεις… | tovima.gr

Κατ΄αρχάς να διευκρινήσω ότι σέβομαι το δικαίωμα να πιστεύει ο καθένας όπου θέλει, γι αυτό άλλωστε και δεν θα μιλήσω περί πίστης, αλλά για όλα τα τριγύρω που σχετίζονται με την ελληνικη ορθόδοξη εκκλησία… Μια εκκλησία με τεράστια περιουσία την οποία την διαχειρίζεται η ίδια, με το κράτος να μην έχει κανένα δικαίωμα να ασκήσει πάνω της αυτά που ασκεί σε όλους τους πολίτες και επιχειρίσεις με περιουσία (κινητή και ακίνητη). Πολύ απλά να το πω, το κράτος δεν εισπράτει φόρο από από τον «οργανισμό» που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό γης στην χώρα από κάθε άλλο πολίτη, οργανισμό ή επιχείριση.

Επίσης, οι κληρικοί ανήκουν στον δημόσιο τομέα και πληρώνονται από το κράτος. Βέβαια αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες (ανεξαρτήτου θρησκεύματος) και θα μπορούσαμε να πούμε γιατί όχι και εδώ. Δεκτό εν μέρει, με μία μόνο απορία. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι μόνο οι χριστιανοί ορθόδοξοι κληρικοί στη χώρα ή και κληρικοί άλλων θρησκειών με σημαντικό αριθμό πιστών στην Ελλάδα;; Γιατί μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων να είναι χριστιανοί αλλά υπάρχουν και άλλες θρησκείες. Και μην ξεχνάμε ότι το δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία ειναι κατοχυρωμένο και η χώρα μας θέλει να θεωρείται προοδευτική. Ή κάνω λάθος;;

Από εκεί και πέρα τίθεται θέμα «μαύρου χρήματος» και φοροδιαφυγής. Όλοι γνωρίζουμε ότι μετά από γάμους, βαφτίσια και άλλες τελετές, οι πιστοί δίνουν στον ιερέα 50-100 ευρό(η πλειοψηφία).. Έχω ακούσει από πολλούς να μιλάνε για «τιπς» που ξεπερνάνε τον επίσημο μισθό που τους δίνει το κράτος. Δύο λύσεις σκέφτομαι γι αυτό εγώ. Είτε θα μπει το ΣΔΟΕ και θα τιμωρηθούν όσοι δέχονται αυτά τα χρήματα χωρίς απόδειξη, είτε θα κοπεί ο μισθός του κράτους και αυτό θα είναι το μεροκάματό τους συν ότι τους δίνουν από την εκκλησία. Δηλαδή να ανεξαρτητοποιηθεί τελείως το κράτος και η εκκλησια.

Μεγαλή κουβέντα, ξέρω, στην ιστορία το διαβάζουμε να υπάρχει από την αρχαιότητα σαν ιδέα αλλά…. Ένα σχόλιο μου για το χρήμα, τα χρυσάφια και την περιουσία γενικά της εκκλησίας, είναι ότι ανήκει σε αυτή, μπορεί να το διαχειριστεί όπως και όπου αυτή θέλει, είναι δικό της θέμα. Δεν θα μπω στην λογική δηλαδή να πω να χαριστεί στο λαό γιατί δεν έχω κανένα τέτοιο δικαίωμα. Υποχρέωση είναι όμως να φορολογείται το νόμιμο όπως άλλωστε συμβαίνει(θεωρητικά πάντα) με κάθε τι οργανισμό ή πολίτη στην χώρα.

Γιατί είναι τουλάχιστον ντροπή να κόβονται οι μισθοί νέων, οι συντάξεις των γερόντων, να μην συλαμβάνονται και να μην γυρίζουν στο κράτος οι περιουσίες όσων χρωστάνε τεράστια ποσά και φοροδιαφεύγουν και να γίνεται αυτό το «πάρτι» δύναμης και εξουσίας από την εκκλησία. Και ακόμα να ακούμε δηλώσεις συμπαράστασης από όλους αυτούς. Η δύναμή της είναι ταράστια δεδομένης της επιροής που ασκεί στους πιστούς της και έτσι κανείς(κυβερνητικός) δεν τολμαέι να την «πειράξει» με ότι και να σημαίνει αυτό. Ντροπή. Μόνο αυτό…

http://sardela-news.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk