Αποχώρησε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης από τη «Νέα Εστία»

«Μετά από 14 πλήρη χρόνια, 152 τεύχη και 30.000 σελίδες ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού». Με αυτά τα λόγια ανακοινώνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης την αποχώρησή του από τη διεύθυνση της «Νέας Εστίας», σε σημείωμά του στο τεύχος 1855 του περιοδικού, που κυκλοφορεί

«Μετά από 14 πλήρη χρόνια, 152 τεύχη και 30.000 σελίδες ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού». Με αυτά τα λόγια ανακοινώνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης την αποχώρησή του από τη διεύθυνση της «Νέας Εστίας», σε σημείωμά του στο τεύχος 1855 του περιοδικού, που κυκλοφορεί.

Η αποχώρησή του προοιωνίζεται μεγάλες -και άγνωστες για την ώρα- αλλαγές για το μακροβιότερο λογοτεχνικό περιοδικό της χώρας και σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου στην ιστορία του περιοδικού, τον οποίο σφράγισε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης με την παρουσία και τις επιλογές του.

«Το ότι η φυσιογνωμία ενός περιοδικού καθορίζεται εν πολλοίς από την προσωπικότητα του διευθυντή του δείχνει εναργώς και η τελευταία περίοδος της «Νέας Εστίας» που αρχίζει το 1998, όταν τη διεύθυνσή της αναλαμβάνει, μετά από μια όχι ανθούσα περίοδό της, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης», σχολίαζε ο νεοελληνιστής Νάσος Βαγενάς, σε αφιέρωμα στη «Νέα Εστία» του περιοδικού «Αthens Review of Books» τον περασμένο Νοέμβριο.

Και εξηγούσε: «Δεινός φιλόλογος και κορυφαίος δοκιμιογράφος, συγγραφέας βιβλίων κοινωνικοπολιτικού και θρησκευτικού προβληματισμού, ο Ζουμπουλάκης έδωσε νέα πνοή στο περιοδικό. Το πλέον ορατό χαρακτηριστικό της νέας περιόδου, εκτός από τη μετατροπή του από δεκαπενθήμερο σε μηνιαίο και την αλλαγή της τυπογραφικής του μορφής, είναι το μεγαλύτερο άνοιγμά του σε γνωστικά πεδία και ο ακριβέστερος από ό,τι προηγουμένως συντονισμός του με πολιτισμικά επίκαιρες διεθνείς συζητήσεις».

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης ήταν ο πέμπτος κατά σειρά διευθυντής του έγκριτου λογοτεχνικού περιοδικού, το οποίο ίδρυσε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος. Το περιοδικό κυκλοφορεί από τον Απρίλιο του 1927 από τις εκδόσεις της Εστίας. Διευθυντές, στην ιστορία του, διετέλεσαν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (1927-1932), ο Ξενόπουλος μαζί με τον λογοτέχνη και κριτικό Πέτρο Χάρη (1933-1934), ο Πέτρος Χάρης (1935-1987) και ο κριτικός και μελετητής Ευάγγελος Ν. Μόσχος (1988-1998). Στη μακρόχρονη πορεία του περιοδικού, στις σελίδες του φιλοξενήθηκαν όλα τα ονόματα της σύγχρονης λογοτεχνίας και φιλολογίας.

«Η “Νέα Εστία” θα συνεχίσει να εκδίδεται υπό νέα διεύθυνση από το προσεχές φθινόπωρο», κλείνει το σημείωμα του Σταύρου Ζουμπουλάκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk