Θ. Τζήμερος: Κάποιοι θεωρούν ρατσιστικό οι αμοιβές των μεταναστών να είναι κατώτερες από των Ελλήνων, είναι όμως η μόνη λύση

Την Τετάρτη 30/5/2012 ο Πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά, Θάνος Τζήμερος, μίλησε στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου (καθημερινά 10:00-11:00), για το «γάμο» με τη Δράση, την παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου και το μεταναστευτικό

Για το «γάμο» με τη Δράση{{{ moto }}}

Η «Δημιουργία, Ξανά!» δεν έχει ενωθεί με τη Δράση. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών, θεωρούμε κάθε συνεργασία ένωση. Με το «καλημέρα» γάμο, δεν είναι έτσι. Είμαστε 2 αυτόνομα κόμματα, με τις θέσεις μας τις προτάσεις μας, δεν συμφωνούμε σε όλα. Συμφωνούμε στη μεταρρυθμιστική πλατφόρμα που πρέπει να υπάρξει στην Ελλάδα στις 18 Ιουνίου. Δεν είναι αρχηγικό κόμμα η «Δημιουργία, Ξανά!» γι’ αυτό και τις αποφάσεις τις παίρνει η εθνική επιτροπή και όχι ο πρόεδρος ή τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου.

Για την κυβέρνηση

Μετά τις εκλογές δεν θα υπάρξει κυβέρνηση. Αν είναι 1ο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ένα κόμμα με μικρά ποσοστά που δεν θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Κανένα κόμμα, όμως, δεν έχει αναπτύξει κουλτούρα συνεργασίας.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ

Παρά το ότι θεωρούμε αυτά τα κόμματα παρασιτικούς οργανισμούς, ναι θα συνεργαστούμε με οποιοδήποτε κόμμα που θα συμφωνήσει σε 5 σημεία τα οποία χρειαζόμαστε στις 18 Ιουνίου για να συνεχίσουμε να είμαστε στην Ευρώπη και το ευρώ.

Για τους λαθρομετανάστες

Μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν αντιδράσεις από όλες τις πλευρές αλλά καμία αντιπρόταση. Οι προτάσεις μας προσπαθούν να λύσουν αντιφατικά δεδομένα και καταλήξαμε σε κάτι συμβιβαστικό. Κάθε μετανάστης που εργάζεται στην Ελλάδα, στερεί τη θέση από έναν Έλληνα, ακόμα και όταν πρόκειται για θέσεις που οι Έλληνες παλιότερα δεν τις καταδέχονταν. Το επίπεδο ζωής των μεταναστών πρέπει να είναι καλύτερο από της χώρας τους αλλά όχι τέτοιο που να προκαλεί περισσότερη μετανάστευση. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δέχεται ανταγωνισμό από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, ειδικά σε επιχειρήσεις που είναι εντάσεως εργασίας, και οι επιχειρήσεις αυτές κλείνουν. Αυτό προκαλεί αιμορραγία στην οικονομία. Ένας επιχειρηματίας μπορεί να δουλέψει με εξαθλιωμένους μετανάστες που δεν έχουν δουλειά και θα δουλέψουν με μισθούς Βουλγαρίας, ώστε να έχουν εισόδημα, στέγη, περίθαλψη, ώστε να μην πεθαίνουν και να μη σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Η μόνη λύση που μπορεί να εφαρμοστεί είναι οι αμοιβές των μεταναστών να είναι κατώτερες από τις αμοιβές του Έλληνα. Κάποιοι αυτό το θεωρούν ρατσιστικό. Θέλω αντιπρόταση, τη συζητάω. Είναι θέμα διεθνών πιέσεων να εφαρμοστούν αυτοί οι νόμοι. Κι όταν η Ελλάδα είναι ανίσχυρη και αναξιόπιστη διεθνώς δεν μπορεί να επιβάλλει το δίκιο της. Είναι διεθνές θέμα το μεταναστευτικό, δεν είναι ελληνικό. Τα ευρωπαϊκά σύνορα, ας πούμε, δεν μπορεί να τα φυλάει η Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα να μένουν στην Ελλάδα, όπως προβλέπει το Δουβλίνο 2, το οποίο υπέγραψε το 2003, ως Υπουργός Εξωτερικών, ο Γιώργος Παπανδρέου. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Για την παράσταση πολιτικής αγωγής κατά Τσοχατζόπουλου

Κάθε πολίτης θα έπρεπε να είναι πολιτική αγωγή και να καταθέτει μηνυτήριες αναφορές για τους πολιτικούς που βαρύνονται με σκάνδαλα. Να βρεθούν και οι άλλοι «’Ακηδες», ξέρετε πόσες εκατοντάδες υπάρχουν και τους καλύπτει το σύστημα; Θα δηλώσω παράσταση πολιτικής αγωγής και στις υπόλοιπες, όταν αρχίσουν να βρίσκονται ή με μήνυση κατά αγνώστων. Αλλά και εκεί το σύστημα είναι μπλοκαρισμένο, διότι οι αγωγές που αφορούν πολιτικούς, πηγαίνουν στον Πρόεδρο της Βουλής και θάβονται εκεί. Πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει έννομο συμφέρον από την πλευρά του πολίτη. Είναι συμβολικό.

Για τις απόψεις περί ελληνικού πολιτικού συστήματος

Ήμασταν όλοι μέσα σε αυτό το πελατειακό σύστημα και εσείς και εγώ. Αλλά αυτό το πελατειακό σύστημα το δημιουργεί κάποιος. Αυτό δεν ξεκινάει από τον πολίτη. Η διαφθορά μπορεί να θέλει δύο, σαν το ταγκό για να χορευτεί, αλλά ο ισχυρός είναι αυτός που κάνει το πρώτο βήμα. Κανένας εργαζόμενος δεν θέλει να μπλέξει σε ένα κύκλωμα λαδώματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk