Η μητέρα των… εκλογικών θρίλερ

Η πρωτόγνωρη πολιτική ρευστότητα που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά είναι και ορατή διά γυμνού οφθαλμού μέσα στην κοινωνία ρίχνει τη σκιά της στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Η επόμενη ημέρα των εκλογών, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, που είναι αντιφατικά και δεν εκπέμπουν σαφή μηνύματα για το αποτέλεσμα της κάλπης, προδιαγράφεται αβέβαιη. Αδύνατη εμφανίζεται και η πιστή αποτύπωση της σύνθεσης της νέας Βουλής. Με πέπλο μυστηρίου καλύπτεται ακόμη και ο αριθμός των πολιτικών κομμάτων που θα «σπάσουν» τελικά το φράγμα του 3% και θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο.

Η πρωτόγνωρη πολιτική ρευστότητα που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά είναι και ορατή διά γυμνού οφθαλμού μέσα στην κοινωνία ρίχνει τη σκιά της στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Η επόμενη ημέρα των εκλογών, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, που είναι αντιφατικά και δεν εκπέμπουν σαφή μηνύματα για το αποτέλεσμα της κάλπης, προδιαγράφεται αβέβαιη. Αδύνατη εμφανίζεται και η πιστή αποτύπωση της σύνθεσης της νέας Βουλής. Με πέπλο μυστηρίου καλύπτεται ακόμη και ο αριθμός των πολιτικών κομμάτων που θα «σπάσουν» τελικά το φράγμα του 3% και θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο.

«Η οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση» λέει στο «Βήμα» ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, ο οποίος από τη θέση του υπευθύνου της Δέλτα Πληροφορικής και κατόπιν του συμβούλου της SingularLogic ήταν ο αρμόδιος για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων όλων ανεξαιρέτως των εκλογικών αναμετρήσεων από το 1981 ως και σήμερα. «Το τοπίο είναι αχαρτογράφητο και για τους δημοσκόπους. Δεν έχω συναντήσει παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν» λέει.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πολλοί αμφισβητούν κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν ακόμη και τα «ευρήματα» των δημοσκοπήσεων, καθώς οι αποκλίσεις στα ποσοστά των κομμάτων μεταξύ των εταιρειών είναι πολύ μεγάλες, ακόμη και στις μετρήσεις που διενεργήθηκαν μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.
Στην περίπτωση ωστόσο που επιβεβαιωθούν – έστω και εν μέρει – οι μετρήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠαΣοΚ και η ΝΔ, θα έχουν χάσει σε διάστημα μόλις δύο ετών πάνω από 1,8 εκατ. ψηφοφόρους. Και αυτό αν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν από κοινού το 50% των ψήφων, χάνοντας δηλαδή συγκριτικά με την εκλογική αναμέτρηση του 2009 το 27%-28% της εκλογικής δύναμής τους. Στις εκλογές του 2009 τα δύο κόμματα συγκέντρωσαν από κοινού ποσοστό 77,40% ή 5.308.340 ψήφους, ενώ στην εκλογική αναμέτρηση του 2004 είχαν συγκεντρώσει 6.362.957 ψήφους, ποσοστό 85,91%.
Ευρείες αναμένεται να είναι οι ανατροπές στον εκλογικό χάρτη της χώρας. Εκτίμηση των επικοινωνιολόγων είναι ότι υπάρχει περίπτωση, έστω και από «καραμπόλες», κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα και κυρίως το δεύτερο να μην εκλέξει βουλευτή ακόμη και σε κάποια τετραεδρική εκλογική περιφέρεια (Κόρινθος, Χανιά, Εβρος, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και Βοιωτία), γεγονός που ερμηνεύει και τη σπουδή των κομμάτων να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν σε αυτές τις περιοχές.
Αντιθέτως, η εικόνα στις μονοεδρικές, διεδρικές και εν μέρει στις τριεδρικές περιφέρειες εμφανίζεται πιο ξεκάθαρη, με το ΠαΣοΚ να διαθέτει το… συγκριτικό πλεονέκτημα με βάση και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων του. Στις εκλογές του 2009 το ΠαΣοΚ, που ήρθε πρώτο κόμμα, κέρδισε και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες, ενώ στην αναμέτρηση του 2007 η ΝΔ, αν και πρώτο κόμμα, είχε κερδίσει τις πέντε χάνοντας τη Ζάκυνθο και την Ευρυτανία. Οι έδρες στις έξι διεδρικές περιφέρειες μοιράζονται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Στις 12 τριεδρικές η σχέση διαμορφώνεται συνήθως σε 2 προς 1, δηλαδή από τις τρεις έδρες τις δύο λαμβάνει συνήθως το πρώτο σε ψήφους κόμμα. Εξαίρεση στην εκλογική αναμέτρηση του 2009 υπήρξε η Περιφέρεια Αργολίδας, στην οποία η ΝΔ πήρε τις δύο από τις τρεις έδρες, την Κέρκυρα και τη Λέσβο, στις οποίες, εκτός από τα δύο μεγάλα κόμματα, εξέλεξε βουλευτή και το ΚΚΕ.
Το σκηνικό, ωστόσο, κυρίως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, εκτιμάται ότι θα ανατραπεί άρδην σε σχέση με το παρελθόν στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η δημοσκοπική αύξηση των ποσοστών των μικρών κομμάτων και κυρίως η αύξηση του αριθμού των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή, κάτι που αποτελεί και το «κλειδί» της αναμέτρησης. Ετσι, μετά τη διαφαινόμενη αδυναμία της ΝΔ ή ακόμη και του ΠαΣοΚ να πετύχουν ξεχωριστά αυτοδυναμία, παρά το «μπόνους» των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο σε ψήφους κόμμα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο άθροισμα των εδρών που θα προκύψουν για τα δύο μεγάλα κόμματα και στη μεταξύ τους εκλογική διαφορά.

Πρώτον, το σενάριο που θέλει τα δύο μεγάλα κόμματα να εξασφαλίζουν 151 έδρες ακόμη και με ποσοστό 36,5% απομακρύνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία μπουν στη Βουλή τελικά οκτώ και όχι δέκα κόμματα.
Δεύτερον, τα δύο μεγάλα κόμματα, στην περίπτωση βεβαίως που συνεργαστούν μεταξύ τους, για να διασφαλίσουν άνετη πλειοψηφία στη Βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσουν από κοινού ποσοστό γύρω στο 40%. «Το ποσοστό αυτό», όπως επισημαίνουν επικοινωνιολόγοι, «θα τους επιτρέψει να υπερβούν τον «πήχη της αυτοδυναμίας», δηλαδή των 150 εδρών, ακόμη και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν να μπαίνουν δέκα κόμματα στη Βουλή».
Το αποτέλεσμα, παρά ταύτα, θα κριθεί κυρίως από την έκβαση της μάχης στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, προεξάρχουσας της Β’ Αθηνών, που συγκεντρώνει πάνω από το 15% του εκλογικού σώματος. Στις εκλογές του 2009 το ΠαΣοΚ στη Β’ Αθηνών είχε πάρει το 40,23% των ψήφων και η ΝΔ το 26,62%, ενώ στις εκλογές του 2004 το ΠαΣοΚ είχε πάρει το 39,04% και η ΝΔ το 39,77% αντίστοιχα. Είναι φανερό ότι το ΠαΣοΚ ακόμη και σε περιόδους εκλογικής ανόδου της ΝΔ, όπως ήταν το 2004, διατηρούσε εν μέρει τα ποσοστά του στη Β’ Αθηνών. Το ίδιο συνέβαινε και στην Α’ Πειραιώς, στη Μαγνησία και στην Αιτωλοακαρνανία, αν και η ΝΔ στην εκλογική αναμέτρηση του 2004 πέρασε πρώτο κόμμα και αύξησε σημαντικά τα ποσοστά της σε αυτές τις περιφέρειες. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν κατόρθωσε να εκπορθήσει το ΠαΣοΚ από την πρώτη θέση στις περιφέρειες της Κρήτης (Ηράκλειο), των Δωδεκανήσων, της Αχαΐας και της Εύβοιας. Αντιθέτως, το ισχυρό χαρτί της ΝΔ είναι οι περιφέρειες των Σερρών, της Καβάλας, της Κοζάνης και εν μέρει της Λάρισας και της Α’ Αθηνών.

Η πρόβλεψη
H μετάδοση των αποτελεσμάτων

Η ρευστότητα του εκλογικού τοπίου δεν θα αποτρέψει τελικά την «έγκαιρη και έγκυρη» μετάδοση των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν θα πραγματοποιηθούν τελικά exit polls. Το αργότερο στις 9 το βράδυ της Κυριακής, δύο ώρες δηλαδή αφότου κλείσουν οι κάλπες, θα υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη του αποτελέσματος με βάση όχι το τι προτίθενται να ψηφίσουν οι πολίτες αλλά με το τι ψήφισαν.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης και η εταιρεία SingularLogic συμφώνησαν να λειτουργήσει το βράδυ των εκλογών το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης Αποτελεσμάτων (SRT). «Το σύστημα αυτό διασφαλίζει υψηλή εγκυρότητα γιατί βασίζεται σε πραγματικά αποτελέσματα» λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της SingularLogic κυρία Μαρίκα Λάμπρου. «Δεν αποτυπώνει την πρόθεση ψήφου αλλά προβλέπει το αποτέλεσμα των εκλογών με βάση το τι έχουν ήδη ψηφίσει οι πολίτες». Για τη λειτουργία του συστήματος υπάρχει μάλιστα και η υλικοτεχνική υποδομή, η οποία, όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που εκμηδενίζει ουσιαστικά το οικονομικό κόστος του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk