Πόλη του Φωτός, πόλη του
έρωτα, πόλη των καλλιτεχνών, των ποιητών, των ρομαντικών… Πολλά έχουν γραφτεί για το σαγηνευτικό Παρίσι. Και είναι τόσο γοητευτικό να περπατάς τα βράδια στις γέφυρες πάνω από τον Σηκουάνα ή να πλέεις με ένα μικρό καραβάκι, να θαυμάζεις τους πίνακες των νεαρών ζωγράφων στη Μονμάρτρη, να εκστασιάζεσαι με τα αριστουργήματα των μουσείων… Να χαζεύεις ευφάνταστες βιτρίνες πολυτελών καταστημάτων, να κάνεις περίπατο στα Μεγάλα Βουλεβάρτα, να πίνεις τον καφέ σου σε κομψά καφέ, να διασκεδάζεις στα μικρά μπαράκια, να τρως «φρούτα της θάλασσας» με σαμπάνια, να παρακολουθείς μεγαλειώδεις παραστάσεις – και όλα αυτά είτε με τον αγαπημένο σου χέρι-χέρι είτε αναζητώντας κάποιον μεγάλο έρωτα. Θα πρέπει όμως να έχεις και αδύνατη μνήμη. Πόσο εύκολο είναι να σβήσεις την εικόνα του βρώμικου μετρό που θα σε μεταφέρει από το αεροδρόμιο περνώντας έξω από φτωχογειτονιές ταλαίπωρων έγχρωμων; Να διαγράψεις τους βασανισμένους ζητιάνους που αποκαλούν χαριτωμένα «κλοσάρ» που προσπαθούν να ζεσταθούν πάνω από σχάρες εξαερισμού; Τους φτωχούς με μικρά παιδιά έξω από πανάκριβα καταστήματα και πολυτελή ρεστοράν να παρακαλούν για μια μικρή βοήθεια; Και όμως μαζί τους θα γιορτάσεις την καινούργια χρονιά, μαζί θα είστε στη Σανζ Ελυζέ την ώρα που θα αλλάξει ο χρόνος. Τη στιγμή της ελπίδας για ένα καινούργιο ξεκίνημα, ένα άγνωστο χέρι θα απλωθεί για να το σφίξεις και ένα μπουκάλι κρασί θα επισφραγίσει την ένωση με την αόρατη πανανθρώπινη αλυσίδα αγάπης. Καλή χρονιά!

Τα Ηλύσια Πεδία και η Αψίδα του Θριάµβου

Και ποιος δεν έχει ακουστά τα Ηλύσια Πεδία και την Αψίδα του Θριάµβου; Αλλωστε κάθε παραµονή Πρωτοχρονιάς εκεί συγκεντρώνονται κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης για να υποδεχθούν τον νέο χρόνο. Τα δέντρα της λεωφόρου Σανς Ελυζέ στολίζονται µε χιλιάδες λαµπιόνια, ενώ λίγα τετράγωνα προτού η λεωφόρος καταλήξει στην πλατεία Οµονοίας κιόσκια µε λιχουδιές και διακοσµητικά δώρα στήνονται κατά µήκος του δρόµου, κοντά στους περίφηµους Κήπους µε παρτέρια µε χειµωνιάτικα λουλούδια, κρήνες, περίπτερα και σιντριβάνια, µονοπάτια – µια όαση στην καρδιά της πόλης. Ο πρώην λαχανόκηπος του 17ου αιώνα και νυν κεντρικότερος δρόµος του Παρισιού και τόπος των παρελάσεων διαθέτει και πολυτελή καταστήµατα, υψηλής γαστρονοµίας εστιατόρια, κινηµατογράφους και κτίρια νεοκλασικού και αρ νουβό ρυθµού, αλλά και κάποια από τα πιο αριστοκρατικά ξενοδοχεία. Παράλληλος της κεντρικής λεωφόρου η οδός Σεντ Ονορέ, όπου εδρεύουν τα διασηµότερα ονόµατα της γαλλικής υψηλής ραπτικής, και το Ανάκτορο των Ηλυσίων – κατοικία του προέδρου της Γαλλικής ∆ηµοκρατίας. Η λεωφόρος Σανς Ελυζέ αρχίζει από την πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ ή αλλιώς Ετουάλ που σχεδίασε ο βαρόνος ΟΣµάν, µε την πιο φηµισµένη Αψίδα Θριάµβου του κόσµου που κατασκευάστηκε χάρη στον Ναπολέοντα µετά τη νίκη του στο Αούστερλιτς (1805). Από εδώ ξεκινούν ακτινωτά 12 λεωφόροι. Ο Ζαν Σαλγκρέν σχεδίασε την ύψους 50 µέτρων αψίδα που ολοκληρώθηκε το 1836. ∆ιακοσµηµένη µε αγάλµατα, ζωφόρο, τριάντα µικρές αψίδες κάτω από την οροφή της Αψίδας, ανάγλυφα, φέρει τα ονόµατα των αξιωµατικών της αυτοκρατορικής φρουράς. Εδώ βρίσκεται και το µνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη, και από εδώ µίλησε ο Ντε Γκωλ στα πλήθη µετά την απελευθέρωση του Παρισιού το 1944.

Εκθέσεις στα µουσεία που δεν πρέπει να χάσετε
Hall Napoléon
Palais-Royal-Musée du Louvre

Το φρούριο του 1190 του Φίλιππου Αυγούστου άλλαξε πολλές φορές µορφή από τις επεκτάσεις των βασιλέων και άνοιξε για το κοινό ως µουσείο το 1793 µετά τη Γαλλική Επανάσταση. Βάση για τη συλλογή αποτέλεσαν οι πρώτοι πίνακες που αγόρασε ο Φραγκίσκος Α’ – ανάµεσά τους και η διάσηµη Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι, η οποία είναι ένα από τα δηµοφιλέστερα εκθέµατα του µουσείου µαζί µε τη δικιά µας Νίκη της Σαµοθράκης. Το 1989 η τοποθέτηση της γυάλινης Πυραµίδας, έργο του Ι. Μ. Πέι, στον περίβολο ως κύρια είσοδος του µουσείου δηµιούργησε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις και έδωσε αρκετό υλικό στον συγγραφέα του βιβλίου «Κώδικας Ντα Βίντσι» Νταν Μπράουν.

«In the Kingdom of Alexander the Great: Ancient Macedonia»

«Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Αρχαία Μακεδονία» είναι ο τίτλος της έκθεσης. Πρόκειται για μία σπουδή στον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας από το 1500 π.Χ. ως τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο. Εστιάζοντας στις ανασκαφές από τον 19ο αιώνα ως σήμερα, περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό εκθεμάτων. Θα παρουσιάζεται ως τις 16 Ιανουαρίου.

19, rue Beaubourg, τηλ.: 01 4478.1233
Rambuteau

Οι αρχιτέκτονες του µουσείου Ρίτσαρντ Ρότζερς, Ρέντσο Πιάνο και Τζιανφράνκο Φρανκίνι δηµιούργησαν ένα κτίριο ανεστραµµένο: σκάλες, αεραγωγοί, υδραγωγοί, αλλά και ο ατσάλινος σκελετός, βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου και έτσι υπάρχει ευρυχωρία στο εσωτερικό του. Το κορυφαίο µουσείο µοντέρνας τέχνης της Γαλλίας διαθέτει πάνω από 56.000 έργα, εκπροσωπώντας 5.000 καλλιτέχνες. Πέρα από τη µόνιµη συλλογή αυτή την περίοδο µπορείτε να δείτε:

«Edvard Munch: The Modern Eye»

Ο ζωγράφος της «Κραυγής» παρουσιάζεται όχι μέσα από το πρίσμα του βασανισμένου καλλιτέχνη που το έργο του απεικόνιζε την πάλη μέσα του αλλά του μοντέρνου δημιουργού που χρησιμοποίησε νέες τεχνικές μεθόδους στη δουλειά του. Ως τις 9 Ιανουαρίου.

«Vivez la Danse»

Για τους φίλους του χορού, η έκθεση συνδέει τον χορό με τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη. Οι χορογράφοι χρησιμοποιούν τη σκηνή σαν καμβά και οι καλλιτέχνες προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν στιγμές σε πίνακες, σκίτσα, γλυπτά, εγκαταστάσεις κ.ά.

«Paris – Delhi – Bombay»

Στόχος της έκθεσης είναι να συνδέσει τους πολιτισμούς της Γαλλίας και της Ινδίας και να αναδείξει την καλλιτεχνική δραστηριότητα της σημερινής Ινδίας.

3, avenue du Général Eisenhower, τηλ.: 01 4413.1717
Champs-Elysées Clemenceau

Ο πρόσφατα ανακαινισµένος χώρος µε τη γυάλινη οροφή που xτίστηκε για την Παγκόσµια Εκθεση του 1900 φιλοξενεί την Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και πολλές εκθέσεις.

«Matisse, Cézanne, Picasso: the Adventure of the Steins»

Ως τις 16 Ιανουαρίου θα παρουσιάζεται η έκθεση στο Grand Palais ξεδιπλώνοντας τη συμβολή της οικογένειας Στάιν στο θρυλικό Παρίσι των αρχών του 20ού αιώνα, μέσα από τα αριστουργήματα των μεγάλων καλλιτεχνών.

19, rue de Vaugirard, τηλ.: 01 4013.6200

Saint-Sulpice or Odéon

Στους Κήπους του Λουξεµβούργου το µουσείο φιλοξενεί σηµαντικές προσωρινές εκθέσεις.

«Cézanne and Paris»

Ως τις 26 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η αφιερωμένη έκθεση στον Πολ Σεζάν, έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του 20ού αιώνα. Οι επιμελητές της έκθεσης του «πατέρα όλων των ζωγράφων», όπως τον έχουν αποκαλέσει, εστιάζουν στον χρόνο που πέρασε στο Παρίσι ζωγραφίζοντας 350 πίνακες στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

1, rue de la Légion d’Honneur, τηλ.: 01 4049.4814
Solferino

Ο παλαιός σιδηροδροµικός σταθµός αφιερώθηκε στην τέχνη του 19ου-20ού αιώνα και κυρίως στους ιµπρεσιονιστές ζωγράφους Μανέ, Βαν Γκογκ και Γκογκέν. Ο Βικτόρ Λαλού δηµιούργησε τον σταθµό της κύριας σιδηροδροµικής γραµµής για τη σιδηροδροµική εταιρεία της Ορλεάνης, που σταµάτησε να λειτουργεί το 1939 και από το 1986 στεγάζει το µουσείο.

«Beauty, Morals and Voluptuousness in the England of Oscar Wilde»

Η έκθεση εξερευνά το βρετανικό «αισθητικό ρεύμα» στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, προτείνοντας ένα καινούργιο ιδεώδες τέχνης και ομορφιάς. Αφήνοντας ελεύθερες τις αισθήσεις, ζωγράφοι, ποιητές, διακοσμητές και σχεδιαστές δημιουργούν ένα δικό τους στυλ απελευθερωμένο από τους βικτωριανούς κανόνες. Ως τις 15 Ιανουαρίου με έργα των Dante Gabriel Rossetti, Edward BurneJones, William Morris, James McNeill Whistler, Oscar Wilde και Aubrey Beardsley.

2, impasse Lebouis, τηλ.: 01 5680.2700

Raspail

«Henri Cartier-Bresson/ Paul Strand, Mexico 1932-1934»

Το ίδρυμα του διάσημου φωτογράφου στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1912 που έκτισε ο Molinie, πήρε βραβείο αρχιτεκτονικής το 1913, και ονομάστηκε «La maison des artistes». Διαθέτει δύο ορόφους όπου εκτίθενται φωτογραφίες του Μπρεσόν μαζί με εκείνες άλλων φωτογράφων. Η έκθεση με φωτογραφίες από το Μεξικό των Μπρεσόν και Στραντ ξεκινά στις 11 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 22 Απριλίου.

6, rue de Fürstenberg, τηλ.: 01 44418650
Saint Germain des Prés

Η κατοικία του αντικοµφορµιστή ζωγράφου από το 1857 ως το 1863, το διαµέρισµα του πρώτου ορόφου και το ατελιέ του κήπου αποτελούν το αφιερωµένο µουσείο στον Ντελακρουά των έντονων χρωµάτων και του πάθους.

«Fantin-Latour, Manet, Baudelaire: L’Hommage à Delacroix»

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των Μανέ, Μποντλέρ και κυρίως τον πίνακα του Ανρί Φαντέν-Λατούρ «Hommage à Delacroix».

Το μνημειακό έργο που σήμερα ανήκει στο Μουσείο Ορσέ παριστάνει μία ομάδα καλλιτεχνών και κριτικών που κάθονται ή στέκονται μπροστά από ένα πορτρέτο του Ντελακρουά που είχε πεθάνει έναν χρόνο πριν.

Saint-Paul 5 rue Thorigny (3rd), τηλ.: 01 4271.2521

Στη συνοικία Μαρέ, στο όµορφο ανακαινισµένο ανάκτορο Σαλέ του 17ου αιώνα, στεγάζεται η συλλογή έργων του Πικάσο που περιλαµβάνει πίνακες, σχέδια, γλυπτά και κεραµικά. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1986, µε βάση τα έργα που κληρονόµησε το γαλλικό κράτος σε αντάλλαγµα των φόρων που χρωστούσε ο ζωγράφος.

(Λόγω ανακαίνισης το μουσείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την άνοιξη του 2013)

Η Παναγία των Παρισίων

Πόσες φορές µικρά παιδιά συγκινηθήκαµε από την ιστορία του Κουασιµόδου και της Τσιγγάνας ΕΣµεράλδας! Από το βιβλίο του Βίκτωρος Ουγκό στα Κλασσικά Εικονογραφηµένα και στην κοσµαγάπητη ταινία του Ντίσνεϊ, η Νοτρ Νταµ υψώνεται περήφανα στο Ιλ ντε λα Σιτέ και είναι το διασηµότερο αξιοθέατο της πόλης. Ηταν το 1163 όταν ο πάπας Αλέξανδρος Γ’ έθεσε τον θεµέλιο λίθο του ναού και χρειάστηκαν 170 χρόνια για να ολοκληρωθεί το γοτθικό αριστούργηµα πάνω στα ερείπια παλιού ρωµαϊκού ναού. Σε αυτόν τον ναό στέφθηκε ο Ναπολέων αυτοκράτορας της Γαλλίας το 1804. Αγαπηµένος ναός των τουριστών αλλά και των πορτοφολάδων που πάντα βρίσκουν κάποιο ανυποψίαστο θύµα. Οσοι αντέχουν θα ανέβουν τα 387 σκαλοπάτια του βόρειου πύργου και θα θαυµάσουν από κοντά τις διάσηµες υδρορροές αλλά και την πανοραµικήθέα της πόλης.

Στην Πλας ντε λα Κονκόρντ

Η πλατεία Λουδοβίκου ΙΕ’ µετονοµάστηκε πλατεία της Επανάστασης, όπου στήθηκε η γκιλοτίνα για να εκτελεστούν οι µπουρζουάδες, ανάµεσά τους η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄. Μέσα σε δυόµισι χρόνια έγιναν 1.119 εκτελέσεις. Εδώ εκτελέστηκαν ακόµη και οι επαναστάτες Νταντόν και Ροβεσπιέρος. Η ίδια πλατεία µετονοµάστηκε αργότερα πλατεία Οµονοίας σύµφωνα µε το πνεύµα της συµφιλίωσης. Στο κέντρο τοποθετήθηκε ο 3.200 χρόνων οβελίσκος του Λούξορ, δύο σιντριβάνια και οκτώ αγάλµατα συµβολίζοντας οκτώ γαλλικές πόλεις. Πρόκειται για την πλατεία όπου κάθε 14 Ιουλίου κορυφώνονται οι παρελάσεις και εκεί γιορτάστηκαν και τα διακόσια χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης. Εκεί βρίσκεται και η µεγάλη «Ρόδα» του Παρισιού.

Η Μονµάρτρη των καλλιτεχνών και η Σάκρε Κερ

Το ελεύθερο πνεύµα της Μονµάρτρης συνδυάστηκε µε τους καλλιτέχνες, ζωγράφους, συγγραφείς και ποιητές, που «κατέλαβαν» τον µικρό λόφο ως το τέλος του 19ου αιώνα, µαζί µε αµέτρητα µπαράκια, καµπαρέ, αλλά και οίκους ανοχής. Μέκκα καλλιτεχνών που πρωτοεµφανίζονταν στα µπαρ της Μονµάρτρης και έπαιρναν το καλλιτεχνικό βάπτισµα. Μετά το αρ νουβό µετρό «Αµπές» του αρχιτέκτονα Εκτόρ Γκιµάρ και την κακόφηµη Πλας Πιγκάλ µε τα πορνεία αλλά και το περίφηµο Μουλέν Ρουζ, εκεί όπου καθιερώθηκε το γαλλικό καν-καν που έκανε διάσηµο µε τις αφίσες και τους πίνακές του ο ΤουλούζΛοτρέκ, το µικρό οδοντωτό τρενάκι σάς ανεβάζει πάνω στον λόφο. Στο κέντρο η Πλας ντυ Τερτρ συγκεντρώνει τους ζωγράφους οι οποίοι εκθέτουν περισσότερο τουριστικά τοπία για τους τουρίστες. Εκεί θα δείτε και το διάσηµο µικρό εστιατόριο «Μερ Κατρίν» που καθιέρωσαν ως «Μπιστρό» οι ρώσοι στρατιώτες αφού φώναζαν συνεχώς «µπιστρό» (γρήγορα!). Αξίζει να επισκεφθείτε το µουσείο « Εσπάς Μονµάρτ Σαλβαδόρ Νταλί », που φιλοξενεί 330 έργα του σουρεαλιστή καλλιτέχνη. Η κατασκευή της Σάκρε Κερ εκπλήρωσε το τάµα των Λεζεντίλ και Φλερί και καθαγιάστηκε το 1919. Η βασιλική της «Ιερής Καρδιάς του Χριστού» έγινε σε σχέδια του Πολ Αµπαντί σε ρωµανο-βυζαντινό στυλ µε θόλο και πυργίσκους. Το καµπαναριό της έχει ύψος 83 µέτρα, η καµπάνα ζυγίζει 18,5 τόνους και είναι από τις βαρύτερες του κόσµου, ενώ ο ωοειδής τρούλος της είναι το δεύτερο ψηλότερο σηµείο του Παρισιού.

Η Οπερα της Βαστίλλης

Η Οπερα της Βαστίλλης, έργο του καναδο-ουρουγουανού αρχιτέκτονα Κάρλος Οτ, εγκαινιάστηκε το 1989 σε έναν πανηγυρικό εορτασμό για τα διακόσια χρόνια από την πτώση της Βαστίλλης. Το μοντέρνο καμπύλο γυάλινο κτίριο που θεωρείται αριστούργημα τεχνολογίας, διαθέτει 2.700 θέσεις. Οσοι τυχεροί επισκεφτείτε το Παρίσι, θυμηθείτε ότι στις 10 Ιανουαρίου η Νάταλι Ντέσεϊ πρωταγωνιστεί στη Μανόν του Μασνέ και στις 19 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα η όπερα «Ντάμα Πίκα» του Τσαϊκόφσκι σε λιμπρέτο Πούσκιν με τους Vladimir Galouzine και Olga Guryakova στους πρωταγωνιστικούς ρόλους να τραγουδούν στα ρωσικά.

Η συνοικία Ενβαλίντ (των Αποµάχων) και ο Πύργος του Αϊφελ

Η συνοικία των Αποµάχων χαρακτηρίζεται από το οµώνυµο µέγαρο που έχτισε ο Λουδοβίκος Ι∆’ για τους βετεράνους και αναπήρους πολέµου, τη µεγαλοπρεπή στρατιωτική σχολή του 18ου αιώνα, αλλά και χαρακτηριστικά κτίσµατα αρχιτεκτονικής αρ νουβό, ιστορικά κτίρια και πολλά µουσεία όπως εκείνο του Ροντέν. Η συνοικία του αγαπηµένου Σασά Γκιτρί προσείλκυσε πολλούς πλούσιους να χτίσουν τα αριστοκρατικά τους σπίτια. Η οδός Κλερ θεωρείται ο εµπορικότερος δρόµος, όχι µόνο της περιοχής αλλά και του Παρισιού, µε χαριτωµένα κοµψά µαγαζιά κυρίως µε νοστιµιές, εκλεκτά εδέσµατα και κρασιά. Ο Πύργος του Αϊφελ που δεσπόζει στη συνοικία – ο Τουρ Εφέλ για τους Παριζιάνους – είναι θα λέγαµε το σήµα κατατεθέν της πόλης. Το ψηλότερο κτίριο του κόσµου ως το 1930 χάρισε την αιωνιότητα στον µηχανικό του Γκούσταβ Αϊφελ, που το σχεδίασε για τους επισκέπτες της ∆ιεθνούς Εκθέσεως του 1889. Με ύψος 324 µέτρα και 1.665 σκαλοπάτια, διαθέτει διώροφο ανελκυστήρα – µικρής όµως χωρητικότητας συγκριτικά µε τις τεράστιες ουρές που περιµένουν να ανέβουν να απολαύσουν τη θέα της πόλης ή να γευµατίσουν στο εστιατόριο του δεύτερου επιπέδου.

Η πολυτελής Πλας Βαντόµ και η Κοµεντί Φρανσέζ

Στην περιοχή του Κεραµεικού µε τα παλάτια, τους κήπους του Κεραµεικού, τα κτίσµατα της Μπελ Επόκ, τις κρήνες και τα ανάκτορα που έγιναν ξενοδοχεία, τις αντικερί της οδού Ριβολί και τα µουσεία, µεταξύ Πλας ντε λα Κονκόρντ και Λούβρου, η Πλας Βαντόµ εκπροσωπεί αντάξια την αλλοτινή αίγλη παλατιών και βασιλιάδων. Εδώ στεγάζονται τα ακριβότερα κοσµηµατοπωλεία του κόσµου µε τους αµύθητης αξίας λίθους – διαµάντια, ρουµπίνια και σµαράγδια – να φιγουράρουν στις βιτρίνες. Ο αρχιτέκτονας Ζυλ Αρντουέν-Μανσάρ σχεδίασε την πλατεία της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε το 1698 και αποτελεί δείγµα κοµψότητας του 18ου αιώνα. Εδώ έζησε και ο Φρεντερίκ Σοπέν που πέθανε το 1848, αλλά και ο Σεζάρ Ριτζ, ιδρυτής του διάσηµου ξενοδοχείου.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η Κοµεντί Φρανσέζ. Το Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας, µε ρίζες στον θίασο του Μολιέρου, ιδρύθηκε το 1680 από τον Λουδοβίκο Ι∆’, προστάτη των τεχνών, ενώ στο σηµερινό κτίριο στεγάστηκε το 1799. Ως τις 9 Ιανουαρίου θα παίζεται το «Σχολείο Γυναικών» του Μολιέρου, ενώ από τις 15 Ιανουαρίου ο « Κατά φαντασίαν ασθενής».

Στο Καρτιέ Λατέν και στο Πάνθεον

Η αίσθηση ενός Παρισιού μποέμικου, καλλιτεχνικού, με ελεύθερη διακίνηση ιδεών, διαμορφώθηκε χάρη στο Καρτιέ Λατέν. Η συνοικία των πανεπιστημίων πήρε το όνομά της από τους πρώτους φοιτητές που μιλούσαν μεταξύ τους λατινικά. Χώρος πολιτικών εξελίξεων η περιοχή: το 1871 έγινε το κέντρο της Παρισινής Κομμούνας, ενώ στην Πλας Σεν Μισέλ με την περίτεχνη κρήνη με το άγαλμα του Ντυρέ όπου ο Αγιος Μιχαήλ σκοτώνει τον δράκο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Μάη του ‘68.

Στη συνοικία αυτή βρίσκεται και το Πάνθεον. Ο χώρος ανάπαυσης των Ηρώων της Γαλλίας σχεδιάστηκε από τον Ζαν Ζερμέν Σουφλό, κατ’ εντολήν του Λουδοβίκου ΙΕ’. Ο βασιλιάς θέλησε να ξεπληρώσει το τάμα του στην Αγία Γενεβιέβη, πολιούχο του Παρισιού, και οι εργασίες για τη μεγαλοπρεπή εκκλησία της σε νεοκλασικό ρυθμό ξεκίνησαν το 1764. Η Γαλλική Επανάσταση όμως αποφάσισε να μετατρέψει το οικοδόμημα σε Πάνθεον-χώρο ταφής επιφανών ανδρών. Ετσι εδώ αναπαύονται, μεταξύ άλλων, ο Βίκτωρ Ουγκό, ο Ντιντερό, ο Εμίλ Ζολά και ο Βολταίρος. Το οικοδόμημα με τρούλο που αντιγράφει εκείνον του Αγίου Παύλου του Λονδίνου, στο εσωτερικό του ακολουθεί τον τύπο του σταυρόσχημου ελληνικού ναού και στολίζεται από τοιχογραφίες που απεικονίζουν στιγμές από τη ζωή της Αγίας Γενεβιέβης.

Η Οπερά ντε Παρί Γκαρνιέ και η εκκλησία Μαντλέν

Η συνοικία της Οπερά αποτελεί για πολλούς το κέντρο του Παρισιού. Αλλωστε εδώ απαντώνται οκτώ Μεγάλα Βουλεβάρτα που διασχίζουν την περιοχή από την εκκλησία Μαντλέν ως την πλατεία ∆ηµοκρατίας.

Εδώ βρίσκεται η Οπερά που αποτέλεσε κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής της πόλης, εδώ έκαναν οι αδελφοί Λυµιέρ την πρώτη τους κινηµατογραφική προβολή το 1895, εδώ µέχρι πρότινος στεγαζόταν η διάσηµη εφηµερίδα «Λε Μοντ». Το «Καφέ ντε λα Πε», στη γωνία της Οπερά, κρατάει αναλλοίωτη την αίγλη του 19ου αιώνα µε τα χρυσά ανάγλυφα και τους βαρύτιµους πολυελαίους, αν και έχει πλέον ενσωµατωθεί στο υπερπολυτελές Γκραν Οτέλ. Λίγο πιο κάτω και τα διάσηµα καταστήµατα της Γκαλερί Λαφαγέτ των οποίων οι ευφάνταστες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες αποτελούν γεγονός για τους Παριζιάνους που συνωστίζονται µαζί µε τα παιδιά τους για να τις θαυµάσουν. Η Οπερά σχεδιάστηκε από τον Σαρλ Γκαρνιέ για τον Ναπολέοντα Γ’, συνδυάζοντας διαφορετικούς ρυθµούς µε το µπαρόκ να κυριαρχεί και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1862. Η λίµνη που σκέπασε το µεγαλόπρεπο κτίριο έδωσε στον συγγραφέα Πολ Λερού την έµπνευση για το «Φάντασµα της Οπερας». Η έδρα πλέον των παραστάσεων µπαλέτου διακοσµήθηκε µε µάρµαρα, ψηφιδωτά, κόκκινα βαριά βελούδα, γύψινους χρυσούς ερωτιδείς και µια ψευδοροφή σχεδιασµένη από τον Μαρκ Σαγκάλ. Από 6 ως 10 Ιανουαρίου θα φιλοξενούνται τα Βασιλικά Μπαλέτα της ∆ανίας που παρουσιάζουν το αριστούργηµα του Ογκίστ Μπουρνονβίλ, «Νάπολι». Η κατασκευή της εκκλησίας της Μαγδαληνής ξεκίνησε το 1764 και εξωτερικά µάλλον δεν θυµίζει εκκλησία καθώς περιβάλλεται από κίονες κορινθιακού ρυθµού και µια ζωφόρο µε γλυπτά. Γύρω από την Πλας ντε λα Μαντλέν βρίσκονται τα εκλεκτότερα καταστήµατα εδεσµάτων όπως το Φοσόν και το Ελιάρ.

πρόσβαση:

Την περίοδο αυτή την καλύτερη τιμή προσφέρει η Air France. Λίγο ακριβότερη η Aegean Airlines, όμως αν κλείσετε έγκαιρα θα πετύχετε καλές προσφορές.


Μέσα στη πόλη μετακινείστε γρήγορα με το μετρό. Ανετη περιήγηση θα κάνετε με τα ανοιχτά διώροφα κόκκινα λεωφορεία που σταματούν στα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης και αγοράζετε εισιτήριο μιας ή δύο ημερών.

διαμονή:

Το «Grand Hôtel des l’ Univers» (6, rue Gregoire de Tours, τηλ. 0033 0143293700) είναι πολύ κεντρικό, βρίσκεται στη συνοικία Σεν Ζερμέν ντε Πρε και είναι αξιοπρεπές και οικονομικό.

Το ξενοδοχείο «L’ Hôtel» (13 rue de Beaux Arts, τηλ. 003301 43252722), στην καρδιά του Σεν Ζερμέν ντε Πρε, υπήρξε τελευταία κατοικία του Οσκαρ Γουάιλντ. Χάρη στην ιδιαίτερη διακόσμηση θεωρείται εκκεντρικό και διαθέτει επίσης βραβευμένο με αστέρι Μισελέν εστιατόριο.

Το «Hôtel du Panthéon» (19 Pl du Panthéon τηλ. 00330143543295) είναι κλασικό, κομψό, μικρό ξενοδοχείο.

Το «Hôtel de Lille» (40 rue de Lille, τηλ. 00330142612909), δίπλα από τα μουσεία Λούβρο και Ορσέ, με μικρά μοντέρνα δωμάτια.

φαγητό:

Περήφανοι οι Γάλλοι για την κουζίνα τους, δίνουν μεγάλη σημασία στο καλό φαγητό και στις εκλεπτυσμένες γεύσεις.


Ομως δεν είναι μόνο τα εστιατόρια των αστεριών Μισελέν με τις πανάκριβες τιμές αλλά και οι μικρές μπρασερί και τα χαριτωμένα μπιστρό με φοντύ ή το πιάτο της μέρας μαζί με ένα ποτήρι μπίρα ή κρασί. Αν βέβαια επιθυμείτε να προσφέρετε κάποια πολυτέλεια στον εαυτό σας, θα δοκιμάσετε το περίφημο φουά γκρα με ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι, τα «φρούτα της θάλασσας», κυρίως στρείδια με ένα ποτήρι καλό κρασί ή σαμπάνια, ή μύδια αχνιστά με κρασί, ίσως και ένα πιάτο σαλιγκάρια.

Από τα μικρά μπακάλικα μια μπαγκέτα ή ένα ψωμί «φουγκάς» ζυμωμένο με κρεμμύδι και μυρωδικά μαζί με κάποιο τυρί κατσικίσιο ή καμαμπέρ ή μπρι είναι ό,τι πρέπει για κολατσιό, αλλά και μια γλυκιά «κρεπ σιζέτ» στο χέρι από τις κρεπερί της Μονμάρτρης. Στα καφέ μαζί με τον καπουτσίνο ένα ζεστό κρουασάν ή μπριός πάει περίφημα, πολύ περισσότερο μια τάρτα «τατέν» που είναι ανάποδη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα, ή αλσασιέν με κρέμα και φρούτα.

Αναζητήστε επίσης την πίτα Νορμανδίας με κρέμα βανίλιας. Πέρα από τη μεγάλη ποικιλία τσαγιών, στο κατάστημα Fauchon της πλατείας Μαντλέν θα ξετρελαθείτε με τα γλυκά και τα επιλεγμένα γκουρμέ πιάτα.


Αρκετά είναι τα καταστήματα γύρω από την πλατεία για εκλεκτούς καφέδες, σοκολάτες, αλλά και κρασιά και πολύτιμο χαβιάρι. Ανάμεσά τους και ένα από τα καταστήματα του Patrick Roger (www. patrickroger.com). Ο κορυφαίος καλλιτέχνης της γκουρμέ σοκολάτας προσφέρει επίσης εξαιρετικά φρουί και μαρόν γλασέ. Οι λάτρεις των μακαρόν θα τα αναζητήσετε στο Laduree στο Champs Elysee.

Το εντυπωσιακό εστιατόριο «Kong» (1, rue du Pont Neuf, τηλ. 0140390900) σχεδιάστηκε και διακοσμήθηκε από τον Φίλιπ Σταρκ. Δοκιμάστε ραβιόλι με γέμιση καβούρι ή γαρίδα. «Le Grand Louvre» (τηλ. 0140205341), το εστιατόριο του μουσείου σχεδιασμένο από τον Ζαν-Μισέλ Βιλμότ, σερβίρει κλασική γαλλική κουζίνα, καθώς και κάποια πιάτα εμπνευσμένα από τους διάσημους πίνακες.

Στο «Assiette aux Fromages» (25, rue Mouffetard, τηλ. 0143369159) θα απολαύσετε ποικιλίες τυριών και σε φοντύ, και είναι πολύ δημοφιλές στους νέους.

Για τους πιστούς της τρούφας το «La Truffe Noire» (2 place Parmentier τηλ. 0146249414), βραβευμένο με αστέρι Μισελέν.

Με βιτρό στα παράθυρα σε αρ νουβό στυλ το «Au Boeuf Couronne» (188, av. Jean Jaures, τηλ. 0142394444), μαγειρεύει το κρέας από 16 διαφορετικά κοψίματα και μεγέθη.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ